Kultura za sve!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Kultura za sve!

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
07.2020

Kultura za sve!

s druge strane Save, kulture preko glave! zato provedite ovaj srpanjski vikend u Novom Zagrebu
Kultura za sve!Nova kultura u novom zagrebu (1)
 

U sklopu projekta SuKultura  mijenja se ljetna kulturna shema novozagrebačkih kvartova kroz niz dinamičnih umjetničkih programa u kojima sudjeluju sve generacije lokalne zajednice.

Nova manifestacija očekuje nas početkom srpnja u Travnom – Kultura za sve! – koja će pokazati na koji način model sudioničkog upravljanja može zaživjeti u praksi. Gotovo svi umjetnički programi ostvareni su u suradnji sa stanovnicima Novog Zagreba koji su sudjelovali u nizu radionica te zajedničkim snagama – pod vodstvom umjetnika i kreativaca iz raznih udruga – oblikovali umjetničke sadržaje. Kultura za sve! započinje u petak 10. srpnja Eurokazovom interdisciplinarnom kombinacijom predstave i ambijentalne tvorevine pod palicom Branka Brezovca naziva Pet godišnjih doba, a koja će se odviti ispred atomskog skloništa na samoj margini Travnog. Drugi dan, 11. srpnja selimo se na plato Mamutice, gdje će udruga Domino u suradnji s Josipom Bubaš, Nevom Lukić, Vedranom Klepicom, Drum'n Bijesom te udrugom Avokado kreirati Predstavu zajednice. Zgrada Mamutice ishodiše je fragmenta Predstave zajednice  kojim Josipa Bubaš i Neva Lukić zajedno sa stanovnicima ove najveće zagrebačke stambene zgrade u nizu solo točaka i grupnih izvedbi pokazuju na koje načine može zaživjeti ideja “zgrade-grada”. Vedrana Klepica, se pak, u Keinbergu bavi principima kasnog kapitalizma u kojem su sami sistemi osnova izgradnje jedne ekonomske zajednice, a kroz nedovoljnu kontrolu postaju i razlozi njezinog raspadanja. Drum'n Bijes je okupio članove zajednice oko bubnjarske katarze, dok će udruga Avokado s građanima slagati jestive instalacije od voća i povrća.  Redateljica Iva Srnec Hamer i umjetnička organizacija Točka na I prezentirat će predstavu nastalu prema motivima Krležinih novela Bitka kod Bistrice Lesne i Tri domobrana u čijoj su realizaciji, uz profesionalne glumce, sudjelovali i štićenici Doma za starije osobe Sveta Ana. Zadnji dan Kulture za sve!, u nedjelju 12. srpnja svoje programe izvest i predstavit će Triko Cirkus Teatar, gdje su autorice Iva Peter Dragan i Marija Antić, koristeći jezik klaunske igre i cirkuske elemente, kreirale predstavu Stanari u mamutu, u koju su uključeni stanovnici svih generacija te umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost, koja je sa stanovnicima Novog Zagreba, pod mentorskom palicom Irene Boćkai i Vilima Matule, radila na stvaranju izvedbenog rada Disanje kvarta o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva kako bi se nadišle različite krize.

S druge strane Save, kulture preko glave! Zato provedite ovaj srpanjski vikend u Novom Zagrebu.

RASPORED:

10.7.2020. PETAK

21:30 EUROKAZ - Branko Brezovec: Pet godišnjih doba  // atomsko sklonište Travno,  Božidara Magovca 70

11.7.2020. SUBOTA

DOMINO – PREDSTAVA ZAJEDNICE

18:30 Josipa Bubaš i Neva Lukić: Mamutica - prostori budućnosti // plato Mamutice

19:00 Vedrana Klepica: Keinberg // scena KUC Travno

19:30 Drum'n Bijes & udruga Avokado // plato Mamutice

20:30 TOČKA NA I - Iva Srnec Hamer: Poligon // scena KUC Travno

12.7.2020. NEDJELJA

19:00 TRIKO CIRKUS TEATAR - Iva Peter Dragan & Marija Antić: Stanari u mamutu // scena KUC Travno

21:00 ARKTIK Institut za budućnost -  Irena Boćkai, Vilim Matula i Vesna Mačković: Disanje kvarta  // scena KUC Travno

Ulaz na sve programe je besplatan.

Zbog epidemioloških mjera molimo da svoj dolazak potvrdite na adresu

projektsukultura@gmail.com

Više informacija na stranicama Kulturni centar Travno - KUC Travno i projekta SuKultura.

https://kuctravno.hr/

https://thisisadominoproject.org/sukultura-aktivnosti/

Manifestacija se organizira u sklopu projekta SuKultura, kojeg provode projektni partneri Domino, Eurokaz, Centar za kulturu Novi Zagreb, Kulturni centar Travno, Gong i Grad Zagreb.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost udruge Domino.

Projekt SuKultura financira se u okviru natječaja Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi (objavljen u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.) sa svrhom razvoja dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.119.068,44 HRK, a Europska unija je kroz Europski socijalni fond sufinancirala projekt u iznosu od 1.801.208,174 HRK.

10. 7. PETAK

Branko Brezovec: Pet godišnjih doba

Predstava PET GODIŠNJIH DOBA, ambijentalna je tvorevina u sklopu projekta SuKultura, kolaž, bolje rečeno nagomilavanje pretjerano dezorijentiranih literarnih izvadaka, sentenci, suvremenih sintagmi, slavnih tišina koje bi da slute upornu pripadnost nekom smislu. Taj smisao dao bi se sabrati, tek kao sjena njegova teksta, uokolo intervjua Sanje Nikčević, ugledne teatrologinje i profesorice na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kojeg je pod naslovom Kazalište ponovno treba biti mjesto dobroga, lijepog i svetoga dala Hrvatskom slovu u veljači ove godine. Taj nalog profesorice Nikčević predstava sjenovito slijedi, baš nikako mu se ne opire, a sve smjerove ispadanja prekriva blagom brigom nad Apsolutnom zbiljom, govorom o cjelini kako ga nalaže (opet nalog), recimo, Walt Whitman. Kazalište je u ovoj predstavi dobro jer nikako da susretne zlo dobra, da ne kažemo grijeh bitka, ali priznaje tužnu sreću, Rosenkrantz&Guildensternovo: sretni da nismo presretni. Ono je i lijepo jer dodiruje barthesovski neutralno i jer se trudi oko vrtoglavog nihilizma raspršenosti, i njezinih kohezivnih zataškavanja. I, na koncu, ono je i sveto jer su sve predstave redatelja Brezovca posvećene, ritualizirane, istina bog, kao metafizičke komedije, tek su ovaj put zasjekle nemir koji ne uznemiruje.

Dramaturgija & scenska provedba: Branko Brezovec
Autorska suradnja: Suzana Brezovec, Željko Kanceljak, Tomislav Maglečić, Ivan Marušić Klif, Branko pl. Puceković

Igraju: Maruška Aras, Suzana Brezovec, Marija Šegvić, Ivan Sirotić, Robert Španić

11. 7. 2020 SUBOTA

DOMINO PREDSTAVA ZAJEDNICE:
Josipa Bubaš i Neva Lukić: Mamutica - prostori budućnosti

Polazeći od utopijske socijalističke arhitekture Mamutice te tekstova pisaca poput A. Huxleya, T. Moorea i G. Orwella, ovaj put radionica će polaznike povesti na istraživački put zamišljanja, osjećanja i pripovijedanja utopijsko-distopijskih prostora, tzv. "prostora budućnosti", njihovih mogućih funkcija kao i obrazaca ponašanja nastalih u njima. Kao i dosad, radionica će povezati književni i izvedbeni jezik pri čemu će polaznici/polaznice, uz mentorstvo voditeljica, stvarati vlastiti tekst, scenski pokret i koreografiju razvijajući spisateljske, plesno-scenske te pripovjedačke vještine. 

Ideja „zgrade-grada“, ujedinjene zajednice koja zadovoljava sve čovjekove potrebe, često je zanemarena u suvremenom urbanizmu. Međutim, ista se ideja suviše lako može pretvoriti u distopijsku, unisonu jedinicu s vlastitim represivnim mehanizmima, negirati ljudskost i individualnost te postati sama svoja suprotnost. Ideja radionice jest poigravanje upravo tom ambivalentnom pozicijom, projekcijama mogućih problema budućnosti kroz istovremen komentar trenutnog stanja. Pri trenutnim stanjem referiramo se, dakako, na ideju socijalističke arhitekture da među ostalim sustanari određene četvrti trebaju biti međusobno solidarni, i da bi se unutar određenog urbanog konteksta trebala formirati i zajednica. Živi li i na koji način ta ideja danas i koliko su stanovnici Mamutice međusobno povezani? Osjećaju li pripadnost tom arhitektonskom zdanju i postoji li određen osjećaj razvijene i prakticirane solidarnosti? Kako ta ideja funkcionira danas u sasvim drugačijem političko- društvenom kontekstu, kapitalističkog društva u razvoju? Također, korona kriza je donijela, pak, još veću međusobnu otuđenost, i doista stvaran scenarij filma znanstvene fantastike, te će polaznici radionice istražiti i taj aspekt kroz vlastiti izvedbeno-literarni angažman.

Istražujemo urbani prostor, njegovu povijest i mogućnosti suvremenog konteksta i pritom koristimo prostorni potencijali i funkcije specifičnih lokacija – prostorije KUC Travno, knjižnica, apoteka, banka, kafić, trg, garaža, atomsko sklonište. Lokacije su se istraživale kroz izravan odnos sa stanarima i djelatnicima koji rade unutar zgrade (primjerice, djelatnicima KUC Travno) – putem intervjua, javnih iskustvenih improvizacija tijelom, snimanjem samoga procesa rada kroz video i audio pristup. Snimke procesa se također koriste u završnoj prezentaciji rada. Sama završna prezentacija uključuje solo točke

i grupnu izvedbu –  lokacijom nadahnute distopijske priče i pokrete, a odvijaju se na platou Mamutice.

Autorice: Josipa Bubaš i Neva Lukić u suradnji s Vlastom Delimar i Tomislavom Čuveljakom. Izvedba je dio Predstave zajednice.

Sudjeluju: Anastazija Debelli, Vesna Kovačević, Božica Runjić Stanić i Ljiljana Zagorac

Vedrana Klepica: Keinberg

Keinberg je istraživački izvedbeni projekt koji se bavi moralnim i ekonomskim raspadom male industrijske zajednice u neimenovanom mjestu u Europi.

Projekt je inicijalno fokusiran oko stvarnih slučaja više gradova,  osobito se fokusirajući na jedno specifično mjesto na samom sjeveru Švedske, u kojem je kroz intenzivnu eksploataciju rudnika željezne rude dovedeno u pitanje opstanak gradske zajednice, jer naime rudnik je prijetio urušavanju grada u zemlju. Zbog takve situacije kompanija koja upravlja rudnikom bila je prisiljena premjestiti cijeli grad i stanovništvo na drugu poziciji. Sličnih primjera o radničkim gradovima u izumiranju i raspadu industrije ima sve više u cijeloj Europi, i dobar su politički i klasni termometar jednog sistema koji se već desetljećima prirodno mijenja, no isto tako ugrožava cijelu jednu grupaciju radnika te nerijetko kreira urbano siromaštvo.

Projekt planira kroz izvedbeni i vizualni jezik istražiti ponavljajuće principe kasnog kapitalizma u kojem sami sistemi koji su osnova izgradnje jedne ekonomske zajednice, kroz nedovoljnu kontrolu, postaju razlozi njezinog raspadanja.  Što se događa kada jedina industrija koja uzdržava grad/zajednicu, istovremeno odgovara za njegov nestanak? Što se psihološki i sociološki događa s tom zajednicom?

Tekst i režija: Vedrana Klepica

Igraju: Boris Barukčić, Hrvojka Begović, Nataša Kopeč, Pavle Vrkljan

Glazba: Hrvoje Nikšić

Svjetlo: Saša Fistrić

Drum'n Bijes & udruga Avokado

Multidisciplinarna izvedba umjetnika i građana koji zajedno stvaraju Predstavu zajednice kroz drugačiji pristup umjetnosti uz jestive instalacije i bubnjarske izvedbe.

Iva Srnec Hamer: Poligon

Autorica teksta: Beatrica Kurbel

Prema motivima novela Miroslava Krleže  Bitka kod Bistrice Lesne  i Tri domobrana.

Režija : Iva Srnec Hamer

Scenografija: Melita Omeragić, Petra Popović, Ivica Popović

Kostimi: Ana Trišler

Glazba: Sunčica Dropulić

Asistentica režije: Tea Kržak

Produkcija: Točka na I

Glume:

Igor Baksa, Igor Hamer, Lovro Ivanković Antonia Šašo

Kor: Tonka Matejaš, Iva Srnec Hamer

Glasovi: Ljiljana Aleksić-Ćuk, Ivo Kezić, Eduard Pešun, Ivka Senčar

Poligon je kazališni projekt po dramatizaciji novela Bitka kod Bistrice Lesne i Tri domobrana u kombinaciji s izabranim fragmentima iz dnevničkih zapisa Miroslava Kreže. S obzirom na to da se radi o dramatizaciji navedenih Krležinih novela samo po motivima, konstruirana priča problematizira rat i njegove posljedice kao društveni fenomen iz perspektive onih koji su primorani pripadati mu, ne referirajući se ni na jedan konkretni rat iz naše povijesti. Prikazom rata kao općeg mjesta, Poligon problematizira njegov smisao, domoljublje, vojnu hijerarhiju te građansku dužnost u ekstremnim ratnim okolnostima. Što znači pripadati vojnom poretku? Postoji li unutar njega individualno mišljenje ili samo kolektivno? Kako rat i domoljublje utječu na identitet? Tko su suborci, a tko vođe te kome vjerovati u ključnim trenucima koji tjeraju na izbor između vlastitog života i očuvanja države za koju se bore? Poligon se tim pitanjima bavi iz perspektive četiri lika unutar jednog dana za kojeg bi mogli nestati ostaci ostataka mikrosvjetova kojima pripadali.

Važan dio tog mikrosvijeta je i dokumentarni dio predstave koju prati izložba zvana Poligon sjećanja gdje kroz predmete koji ih asociraju na ratna vremena ili su dio njihove obiteljske povijesti dajemo osobne priče o tim vremenima, osamljenosti i strahu kroz ratove, pokušavamo tako stvoriti kolektivno sjećanje i dopustiti da sjećanja bivših generacija utječu na sadašnje, te promatrati koliko se ta sjećanja gube kroz pripadnike najmlađih generacija. Upravo u toj raznolikosti generacija leži zanimljivost izložbe koja može biti spremna za transport i gostovanja

12.7.2020. NEDJELJA
Iva Peter Dragan & Marija Antić: Stanari u mamutu

Kad bi Mamutica progovorila, evo što bi rekla:

Da nema tih prozora i balkona netko bi me mogao o(t)pisati kao krutu, nepokretnu, pa i pospanu extra large ljepoticu, ali ti moji prozori, poput ogledala duše, fino daju naslutiti obilje onoga što mi se događa unutra. Kako vam u meni žive ljudi (plus životinje i biljke koje idu s njima) i to 24/7, od 0 do 99, obilje je možda tek preblaga riječ za ono što proživljavam prosječnog dana s tim ljudima koji žive jedni iznad drugih, pa lijevo, desno, dijagonalno, u svim smjerovima hodaju jedni drugima po glavama, a pregradni im zidovi dijele lakat od lakta, bedro od bedra, palac od palca. Na rukohvatima mojih stubišta slažu otiske svojih dlanova kao katove na tortu dok u liftovima zalizuju čuperke, popravljaju make up, rame uz rame dižući se uvis u moje prozračne visine. Pratim ih kako ukrštavaju puteve na platoima i zelenim travnjacima i kako im se tragovi čas poklope, čas odlučno razilaze. Kod mene vam se provode i razne balkonske ljubavi ( horizontalnog tipa), prozorske izvidnice (uvijek isti

parovi očiju), hodnička prisluškivanja (ne, moji zidovi nemaju uši), stubišne utrke (rekordnih osam stuba je preskočeno bez pada), redovite kave i ćakule pod suncobranima platoa, vrlo dobro posjećene šahovske partije, partije boća, vriske u parkićima, pseće pustolovine… previše je toga za nabrojiti. Uostalom, pogledajte evo predstavu što počinje- sve će vam biti jasno.

režija: Iva Peter Dragan

koncept/dramaturgija: Marija Antić

dizajn svjetla: Milan Kovačević

kostimografija/scenografija/izbor glazbe: grupa

IZVODE:

Ante Korlat, Danijela Krpan, Daria Ćurko, Filip Gottstein, Ivan Kvesić, Ivana Grubišić, Lana Krstulović, Martin Petrinović, Matija Ivezić, Nataša Jandrlić, Nina Kodrić Gottstein.

Irena Boćkai, Vilim Matula i Vesna Mačković: Disanje kvarta

Izvedbeni rad produkt je kazališne radionice na kojoj su polaznici s voditeljima istraživali kako "diše kvart" na raznim lokacijama (unutarnjim i vanjskim) novozagrebačkih kvartova. Izvedba progovara o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva, a upravo su kvartovi Novog Zagreba poslužili kao inspiracija i scenografija za osobne priče polaznika s naglaskom na aktualnim temama: Disanje; Kvart; Corona Covid-19; Potres; Zagreb; Zapruđe (i ostala naselja Novog Zagreba) poslije corone, utopija i distopija; ekonomska i klimatska katastrofa ili prilika da promijenimo društvo i način odnosa prema prirodi i prirodnim resursima.

Tijekom radionica kazališno-performativni zadaci vježbani su metodom improvizacije, individualne i grupne, uz učenje stvaranja zvučnih slika na ove teme, tekstualnog sadržaja, pokreta, scenografije i rekvizita. Reciklabilni i/ili otpadni materijali poslužili su kao rekviziti i proizvođači zvuka koji se koriste u predstavi.

Umjetnička voditeljica: Vesna Mačković

Voditelji radionice i suautori predstave: Irena Boćkai i Vilim Matula 

Izvode: Suzana Čuljak, Nataša Jurišić, Jelena Kalaica, Ante Korlat, Ljuba Lozančić, Sven Šimunović, Mirna Varga, Tatjana Vlašić, Pavel Zrnić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Nova kultura u novom zagrebu (1)
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Kultura za sve!