Kulturna raznolikost

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:42
Lis
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Kulturna raznolikost

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
10.2019

Kulturna raznolikost

u Hrvatskoj kući „Materina priča“ održana manifestacija koju je organiziralo Društvo albanskih umjetnika Hrvatske – Dea
Kulturna raznolikost3
 

U Zagrebu je 9.listopada2019. godine u Hrvatskoj kući „Materina priča“ održana manifestacija pod nazivom „Kulturna raznolikost“ koju je organiziralo Društvo albanskih umjetnika Hrvatske – Dea uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Na javni poziv Međunarodnog književnog zbornika „S ljubavlju, Dea“ s temom ljubav, tolerancija i humanizam, odazvalo se 58 autora iz zemlje i svijeta. Urednici zbornika bili su Marijan Grakalić i Ljiljana Koci.

Gospođa Ljiljana Koci, urednica zbornika I predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske”Dea”, na manifestaciji je istakla da je između deklariranja kulturne tolerancije i praktične primjene često velika razlika te da svaka kultura ima svoje autonomno iskustvo, s toga je prihvaćanje i razumijevanje različitosti temelj kvalitetnije komunikacije i života cijelog čovječanstva. Za međusobno razumijevanje kultura potrebno je njihovo poznavanje, a potom slijedi i međusobno uvažavanje, s toga je zbornik “S ljubavlju, Dea” napravio korak bliže k cilju a to je međusobno uvažavanje.

Marijan Grakalić suurednik zbornika istakao je važnost suradnje pisaca iz različitih država jer su oni stup svakog društva a ne politike koje razdvajaju ljude te da su susreti pisaca ovakvog tipa od iznimne važnosti za društvo.

Veleposlanik Republike Sjeverna Makedonija gospodin Nazif Xhaferi istakao je da multikulturne države čine svaku državu jakom. Različitost je važna na svim poljima od politike, ekonomije do religije, te je svoj govor završio citatom poznatog albanskog pjesnika Naim Fisherija čiji su stihovi posvećenih vrijednostima pisane riječi.

Veleposlanik Kosova u Republici Sjeverna Makedonija gospodin Gjergj Dedaj, specijalni gost, istakao je važnost manifestacije Kulturne raznolikosti i promocije zbornika koju je organiziralo Društvo albanskih umjetnika „Dea“ u kojem sudjeluje 58 pisaca različitih nacija koji a oni su ambasadori svoje kulture.„Umjetnici nemaju nacije, oni su univerzalno dobro, oni su nacija za sebe“ rekao je, te je Društvu albanskih umjetnika Hrvatske „Dea“ uručio poklon zlatnu plaketu Deklaracije neovisnosti Kosova.

Gospođa Dijana Toska iz Republike Sjeverna Makedonija, autorica koncerta uglazbenih stihova Majke Tereze te Himne Majke Tereze „Good bye“, koju je Majka Tereza napisala sa 18 godina prilikom odlaska u Indiju. Veličanstven koncert organiziran je Vatikanu koji je pratilo 140 milijuna gledatelja u svijetu, te je izrazila veliko zadovoljstvo što je sudionik večerašnje manifestacije.

Kostadinka Velkovska istakla je da je bila prva najveća potpora Društvu „Dea“ prilikom osnivanja i da joj je veliko zadovoljstvo sudjelovanja u manifestaciji kulturne raznolikosti, koje je poprimilo značajan međunarodni karakter.

Veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Gzim Kasapolli rekao je da mu je iznimno zadovoljtsvo da je danas prisutan ne samo u ulozi ambasadora i u ulozi domaćina dva ambasadora, već i ove manifestacije koju je organiziralo Društvo „Dea“, a posebno mu je draga i važna tema poštivanje i uvažavanje različitosth kultura.

U pozdravnom pismu predsjednika Milena Šelimića neformalnog Novosadskog književnog društva  koji je pročitala gospođa Tatjana Mozer stoji: „Ovakve manifestacije predstavljaju upravo ono čemu bi trebalo da teži sav intelektualni i kulturni svijet. Kultura i umjetnost ne trpi podjele. Iskreno vam čestitam na ovoj manifestaciji koja je od iznimne važnosti za razumijevanje naroda. Svaka čast Društvu albanskih umjetnika Hrvatske „Dea“ i gospođi Lili Koci na organizaciji a pogotovo pozivom na učešće koje smo mi s oduševljenjem prihvatili. Nadalje ćemo zdušno podržavati ovakve manifestacije koje prolongiraju kulturu i umjetnost na najbolji mogući način. “

Specijalne zahvalnice za sudjelovanje na manifestaciji dobili su: veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Gzim Kasapolli, veleposlanik Republike Sjeverna Makedonija gospodin Nazif Xhaferi i veleposlanik Kosova u Republici Sjeverna Makedonija gospodin Gjergj Dedaj koju je uručila predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske- Dea gospođa Ljiljana Koci.

Zahvalnicu za iznimnu podršku manifestaciji dobili su Narodni savez Nijemaca Hrvatske, Novosadski književni klub i Radio gornji grad, te zaslužna osoba koja godinama podupire rad Društva albanskih umjetnika Hrvatske „Dea“ gospodin Avni Osmani.

Zahvalnice i primjerak zbornika dobili su autori: Abdulah Bećirević Alija – Andrea Grgić – Antun Tudić – Ana Bašić – Bardhyl Maliqi – Belma Glibić – Borna Kekić – Darija Žilić – Dušan Gojkov – Dušan Varićak – Đurđica Ramqaj – Fahredin Shehu – Frida Šarar – Goran Matić – Ivan Milčec-Ivek – Dražana-Ivana Kelava – Jelena Stanojčić – Josip Šafranec – Katarina Pahljina – Kornelija Fešiš – Llilli Koci – Ljiljana Grgić – Ljiljana Lipovac – Ljubica Ribić – Ljubica Rogulj – Marela Jakovljević – Mariana Kunbar  – Marija Havrin-Gorenec – Marija Ivoš – Marijan Grakalić – Marijan Lončarić – Marijana Kunjas – Mia Behtan – Milan Novak – Milen. V. Šelmić – Milena Zlateska – Mirjana Majić – Miroslav Tičar – Nadica Ilić ­– Nermin Delić – Nina Radaković – Ružica Kišur-Črlenec – Sabah Al-Zubeidi ­– Sandra Petrž – Slavica Juhas – Slavica Mamić – Sonja Kušec – Sreto Stojaković Lužanski ­– Stjepan Šulek – Suada  Suljić  Sokolović – Špejtim Sojeva – Tamara Čapelj – Tatjana Mozer – Valentina Mrijaj – Zdravko Odorčić – Željko Bilankov – Zoran Perović.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 1
  • Zagreb 2
  • Zagreb 3
  • Zagreb 4

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Kulturna raznolikost