LISINSKI:Od okcidenta do orijenta

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Ruj
2020
28

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › LISINSKI:Od okcidenta do orijenta

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
05.2017

LISINSKI:Od okcidenta do orijenta

Koncert „Od okcidenta do orijenta“ održat će se 15. svibnja u Lisinskom (mala dvorana) s početkom u 19 sati. Turski kulturni centar Yunus Emre je, u suradnji s udrugom za promicanje španjolske kulture Alma, organizirao koncert koji spaja flamenco i sufijsku glazbu u jedno.
LISINSKI:Od okcidenta do orijenta000 0349
 

Povezanost orijenta i okcidenta počela je u 15. stoljeću, dolaskom Roma u Andaluziju preko sjevera Afrike. Nastupit će gitarist i autor projekta, Mirza Redžepagić, sa svojim višegodišnjim suradnicima i renomiranim umjetnicima; Nina Ćorić -  pjevačica flamenca i organizatorica Flamenco Festivala Zagreb, Alemedin Varošanin – sufi umjetnik iz Novog Pazara, Davor Maraus, profesor udaraljki na Muzičkoj akademiji  Sveučilišta u Sarajevu i Almir Nezić - bass gitarist.
Ulaz je besplatan uz prethodnu rezervaciju mjesta u Turskom kulturnom centru Yunus Emre na broj 01/ 33 33 930.
Projekt je premijerno izveden 4. rujna 2016. na 5. Flamenco Festivalu Zagreb. Događaju su nazočili i sami pokrovitelji Festivala, Grad Zagreb i Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske kao i uvaženi gosti, među kojima i predstavnik Instituta Yunus Emre u Zagrebu, gospodin Fatih Erkin Mahdum i bivši veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj, gospodin Burak Özügergin. Ovacija publike, pokrovitelja Flamenco Festivala Zagreb te gostiju pokazala su da se radi o projektu koji je sadržajno kvalitetan, pun emocija, bogat izričajem te vrijedan da se predstavi široj javnosti.

Mirza Redžepagić pionir je flamenko gitare u Bosni i Hercegovini. Nakon završenih studija klasične gitare na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, svoje polje umjetničkog djelovanja preusmjerava na flamenko gitaru. Usavršavao se u Granadi kod raznih maestra gitare među kojima su i Ruben Campos i Jorge el Pisao. 2013. kao dobitnik stipendije od strane Asocijacije flamenko gitarista Španjolske (Asociacón Española de Guitarra Flamenca) usavršava se u Madridu kod maestra Jose Deluna. Početkom 2016. godine pokreće svoj flamenko projekat sa zagrebačkom flamenko pjevačicom Ninom Ćorić.

Nina Ćorić prva je i zasad jedina pjevačica flamenka u ovom dijelu Europe priznata od struke. Iako samouka, 2010. u vrlo kratkom razdoblju bilježi uspjehe nastupajući u kultnom jazz klubu Boška Petrovića. Nakon projekta "Pjevajući Lorcu" 2012. pozvana je u Madrid na konzervatorij flamenka "Amor de Dios" na daljnje usavršavanje. 2013. projektom "Yo soy flamenca" uvodi klavir u svoj flamenko izričaj. Od 2014. započinje suradnje s renomiranim flamenko umjetnicima iz Španjolske te aktivno promovira i njeguje tradiciju flamenka u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. 2015. s Filipom Šovagovićem surađuje na djelu „Lorca“. Od 2012. do danas začetnica je i organizatorica Flamenco Festivala Zagreb.

Almedin Varošanin rođen je u Libiji, a živi i djeluje u Novom Pazaru. Prvo glazbeno obrazovanje stječe kroz tekijsku  (tesavvufsku) glazbu koja je do danas ostala osnova njegovog umjetničkog pravca. Ubrzo osniva svoj ansambl „Aşik Yunus“ u sklopu udruženja građana s istim imenom. Kao vokalni solista nastupa s ansamblom po Srbiji (Kolarčeva zaduždbina Beograd) i Europi (Konzervatorij Giuseppe Verdi, Torino). Osim vokalnih sposobnosti, također je dobar instrumentalista, svira ney i klarinet. 2015. kao predstavnik Srbije na međunarodnom natjecanju „Turkovizija“ osigurava Srbiji ulazak u finale natjecanja i ostvaruje odličan rezultat.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb 000 0349
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › LISINSKI:Od okcidenta do orijenta