Lucija Ljubić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Velj
2020
22

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Lucija Ljubić

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
01.2020

Lucija Ljubić

Od prijestupnice do umjetnice - predstavljanje knjige 30. siječnja 2020. u 18 sati u Zagrebu
Lucija LjubićPromocija lucija ljubicc
 

Autorica utemeljeno i argumentirano, interpretacijom raznovrsne teatrološke građe koju je sustavno istražila, dokazuje da je, kako kaže, „ženski glumački udio neodvojiva i bitna sastavnica hrvatskog kazališnog kontinuiteta i kulturnog identiteta.“ U dosadašnjim znanstvenim radovima o povijesti hrvatskog profesionalnog kazališta tome se nije posvećivala dovoljna pozornost pa ova knjiga, pisana s primjerenijeg stajališta, znatno produbljuje uvid u profesionalni i društveni status glumice u hrvatskom kazalištu tijekom više od 150 godina.

Akademik Boris Senker

Ovaj sveučilišni udžbenik namijenjen je ponajprije studentima na društveno-humanističkim fakultetima i visokim školama te umjetničkim akademijama, a njegova usmjerenost na neistražen doprinos hrvatskih glumica srednjoeuropskom kulturnom prostoru daje mu oznaku vrijedne znanstvene publikacije. Autorica rasvjetljuje umjetnički i društveni ženski glumački udio u hrvatskoj kulturi, usredotočuje se na glumačke osobnosti, repertoar odigranih kazališnih uloga, odjeke u kritici i teoriji te na ustroj glumačke izobrazbe i organizaciju kazališnog života, što ovu knjigu čini važnim prinosom hrvatskoj teatrologiji.

Izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan

O autorici

Lucija Ljubić (Zagreb,1974) izvanredna je profesorica Odsjeka za kulturu i kreativne industrije na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je kroatistiku i germanistiku 2000. godine, a doktorirala 2009. Od 2001. do 2012. radila je u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU u Zagrebu. Područja njezina znanstvenog interesa su povijest i teorija drame i kazališta, suvremena hrvatska drama i kazalište, komparativne veze s drugim kulturno srodnim nacionalnim sredinama, teorija znanosti te kulturalna teorija. Objavila je knjige Repertoar hrvatskih kazališta. Deskriptivna obrada važnijih predstava na hrvatskom jeziku i izvedbi na stranim jezicima hrvatskih izvođača do 1840. godine, HAZU- AGM, Zagreb, 2012. (u suautorstvu s M. Petranović) i Desetica. Rasprave o povijesti hrvatske drame i kazališta, ExLibris, Zagreb, 2013 Sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima, objavljuje znanstvene i stručne radove u hrvatskim i inozemnim časopisima te surađuje na znanstvenim istraživačkim projektima. Predaje na sveučilišnom interdisciplinarnom poslijediplomskom studiju Kulturologija pri Doktorskoj školi društveno-humanističkih znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Suradnica je na izdanjima Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ i „Školske knjige“. Uredila je devet knjiga Dramske biblioteke „Gavella“ (2005-2008). Bavi se književnim prevođenjem s njemačkog jezika. Članica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatska centra ITI i Matice hrvatske.

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige Od prijestupnice do umjetnice autorice Lucije Ljubić, 30. siječnja 2020. u 18 sati, Hrvatski kulturni klub, Trg Republike Hrvatske 10 Zagreb

Autorica: Lucija Ljubić  

Naslov: Od prijestupnice do umjetnice. Kazališne i društvene uloge hrvatskih glumica

Izdavači: Meandar Media d.o.o. i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Godina izdanja: 2019

Žanr: teorija

Edicija: Vrste prostora

Uvez: meki

Broj stranica: 407

Cijena: 180 kn

ISBN: 978-953-334-116-3

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Promocija lucija ljubicc

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Lucija Ljubić