Luka Kedžo u Galeriji SC

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Tra
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Luka Kedžo u Galeriji SC

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
10.2017

Luka Kedžo u Galeriji SC

u sklopu programa Oni dolaze, u četvrtak, 12. listopada, u 20 sati
Luka Kedžo u Galeriji SCDzz
 

U sklopu programa Oni dolaze….u Galeriji SC, u četvrtak, 12. listopada predstavit će se umjetnik Luka Kedžo s izložbom DZZ - debela i zla zmija. Otvorenje izložbe na rasporedu je u 20 sati. Izložba je otvorena do 22. listopada, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati

zlȍ

sr 〈G zlȁ, G mn zálā〉

1.  loš, ružan čin, ružno djelo, loša djela, opr. dòbro
2.  nevolja, nesreća
3.  rel. teol. ono što je protiv čovjeka i prirode i iz čega se razvija odbijanje, neprihvaćanje, zaziranje i gađenje; u kršćanstvu shvaćeno kao čin Sotone [metafizičko zlo; fizičko zlo; moralno zlo]

Što je zlo? Zašto postoji? Iz čega proizlazi i što ga uzrokuje? Je li zlo dio ljudske prirode ili je pak uzrokovano vanjskim faktorima? I što, naposljetku smatramo zlom mišlju ili zlim činom? Odgovori su brojni i različiti, stoga je vrlo teško, gotovo nemoguće jednostavno definirati taj pojam. Od teoloških tumačenja do filozofskih rasprava i teza, teorije o porijeklu i značenju zla su mnoge. Kako ga definiramo i kako se prema zlu odnosimo također se uvelike razlikuje među civilizacijama, kulturama i pojedincima.
No, ipak možemo uočiti jednu sličnost među različitim pristupima konceptu zla - ono se najčešće promatra i definira kao opreka dobru, odnosno njegova nužna suprotnost. Što nas dovodi do novih pitanja: Postoji li dobro bez zla, i obrnuto? Trebamo li zlo da bismo osvijestili i prepoznali dobro?

Izložba Debela i zla zmija Luke Kedže svojim naslovom asocira na dihotomiju dobro-zlo, ukazujući na različite mogućnosti tumačenja tih dvaju pojmova, neovisno o tome stoje li samostalno ili u opoziciji jedan drugome. U naslovu je riječ 'dobra' zamijenjena riječju 'debela', čime se izostavlja karakterizacija prve zmije i otvara novo pitanje: Ako je druga zmija zla, znači li to automatski da je prva zmija dobra? Polazeći od tog, ali i drugih pitanja koja su postavljena na početku teksta, Kedžo nam ovom izložbom pruža uvid u svoja razmišljanja o zlu. No, ne daje nam egzaktne odgovore na ta pitanja, naprotiv. On upisuje još jedan mogući red značenja pojmu zla – onaj osobne naravi, te istovremeno otvara prostor za posjetitelje da učine isto. Na koncu, upravo će oni svojim stavovima i razmišljanjima odrediti je li ono što gledaju, vide i osjećaju dobro, loše ili zlo, ili pak nešto potpuno drugačije. Takvim pristupom Kedžo pokušava otkriti što sve možemo učitati u određene, općenito smatrano univerzalno razumljive pojmove.
Jednaka pitanja povezujemo i s jednim od najstarijih simbola u povijesti čovječanstva, simbolom zmije. U pojedinim kulturama i mitologijama zmija je štovana kao dio božanskog svijeta, dok je u drugima nositelj iskonskog zla od kojeg treba zazirati. Značenje simbola zmije stoga ovisi, između ostalog o podrijetlu, odgoju i razmišljanju pojedinca koji ga interpretira.
Upravo zbog brojnih interpretacija značenja njezinog simbola, Kedžo izabire zmiju kao okosnicu svoje samostalne izložbe u Galeriji SC. U prostor smješta različite objekte, instalacije i printove koji su na neki način povezani s konceptom zla, bilo da prizivaju određeno sjećanje ili osjećaj, bilo da nose određenu dozu zla u sebi. Od prizora mrtve ovce na Kornatima, snimljenog nedugo nakon strahovitog požara na tom području, preko čudnovatih grebena i mesnatog raslinja, do motiva zmije smještenog na stražnjem zidu galerije, Kedžo konstantno propituje što je od toga zlo, a što dobro, i mora li uopće nešto biti jedno ili drugo?

Kao zaključak, nakon toliko neodgovorenih pitanja postavljenih u ovom tekstu, mogu ponuditi samo jedan citat koji mi se čini prikladnim u ovom slučaju, vjerojatno stoga što nas, kao i Kedžini radovi, tjera na daljnje razmišljanje i propitivanje:
„Ono što je zlo i ono što su nas učili da je zlo, mogu biti dvije sasvim različite stvari. Društvo nas uči da su određene stvari zle da bi nas držalo u pokornosti.“ Charles Bukowski
Nemojte biti pokorni.

iz predgovora, Ana Škegro

Facebook event

Luka Kedžo (Dubrovnik, 1986.) završio je diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2014. Sudjelovao je na jednoj samostalnoj izložbi (Odgovornost, Galerija Inkubator, Zagreb, 2012.) te na brojnim skupnim izložbama, radionicama i festivalima. Dobitnik je nekoliko važnih nagrada i priznanja.

SKUPNE IZLOŽBE

2017. - T-HT@msu.hr; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

2016. - 33. Salon mladih; HDLU, Zagreb

              Finale Nagrade Radoslav Putar; MMSU, Zagreb

              T-HT@msu.hr; MSU, Zagreb

2014. – Stražnji prostori, SKC galerija, Rijeka

2012. – Knjiga-art objekt 2; Nacionalna knjižnica Srbije, Beograd

            - Ispit; Galerija SC, Zagreb

2011. – Nova imena; Galerija ULUPUH, Zagreb

              46. Zagrebački salon; Zagreb

              All Art that s Fit to Show; Galerija SC, Zagreb

RADIONICE

2012. - Nomadi ljepote; Mini teatar, Ljubljana

2010.  - Interaction Design Workshop; Umjetnička akademija, Split

2009.  - Covering Conflict Workshop; War Photo Limited, Dubrovnik

FESTIVALI

2015. – Artefatto 10; Trst, Italija; Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb

2012. –  Squeezelt; Trieste Contemporanea ;Trst, Italija

2010. – Landart Festival Slama; Baranja

2012. – 2015. – KH (Komična Hunta) – http://cargocollective.com/komicnahunta

NAGRADE

2016. – Grand Prix 33. Salona mladih; HDLU, Zagreb

            - Finale Nagrade Radoslav Putar; MMSU, Rijeka

2011. –  Najbolji mladi autor - 46. Zagrebački salon; Pošta u Jurišićevoj, Zagreb

RADOVI U KOLEKCIJAMA

2016. – serija Kyklop u kolekciji Deutsche Telekoma

Oni dolaze… projekt je čiji je cilj promovirati mlade autore koji su tek (ili još nisu) napustili sustav Akademije te se upoznaju s novim sustavima i kodovima koje diktira umjetnička „scena” izvan nje. Ujedno, umjetnici na projektu rade s mladim povjesničarima umjetnosti i kustosima te zajednički realiziraju samostalne izložbe navedenih autora. Uz praktičan rad naglasak je na komunikaciji između mladih umjetnika i kustosa čime se razvija spona i mreža novih generacija te, nadamo se, i budući zanimljivi projekti.

Također, izložba Ane Vinković Pleti - pleši u potkrovlju Galerije SC produljena je do 22.listopada.

 

Administrator: zoo_visitor_guestmojzagreb.info
  • Zagreb Dzz
  • Zagreb Dzz 2

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Luka Kedžo u Galeriji SC