Madama Butterfly

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Svi
2020
27

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Madama Butterfly

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
10.2019

Madama Butterfly

HNK u Zagrebu najavljuje premijeru opere
Madama ButterflyMadama butterfly hnk zagreb foto promo
 

HNK Zagreb najavljuje novu opernu premijeru - 'Madama Butterfly', skladatelja Giacomo Puccinija u režiji Andree Cignija, koja će biti izvedena 25. listopada. Opera će na scenu biti postavljena u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, uglednim organizatorom jednog od najpoznatijih svjetskih ljetnih opernih festivala.

MADAMA BUTTERFLY
Koprodukcija s Fondazione Arena di Verona

 
Dirigent: Marcello Mottadelli / Josip Šego
Redatelj: Andrea Cigni
Premijera: 25. listopada

Veliki talijanski skladatelj Giacomo Puccini napisao je operu Madama Butterfly krajem 1903., zabilježivši na partituri  i vrijeme kada je odložio pero: bilo je to 27. prosinca 1903., malo prije ponoći. Iako je autor unaprijed vjerovao u uspjeh svojega novog djela, na praizvedbi u milanskoj Scali 17. veljače 1904., na kraju izvedbe uslijedili su brojni zvižduci i sveopće negodovanje. No, Puccinija to nije osobito uzbudilo jer je bio posve uvjeren u kvalitetu svojega djela. Izvedba u Bresci u svibnju 1904. godine dala mu je za pravo i tada započinje trijumfalan put ove opere po talijanskim i svjetskim pozornicama.

Madama Butterfly jedna je od najdirljivih Puccinijevih opera koja pripovijeda o nesretnoj sudbini Cio-Cio San, mlade Japanke zvane Butterfly  / Leptirica, i poručnika američke mornarice B. F. Pinkertona. Potaknuta beskrajnom ljubavlju prema Pinkertonu Cio-Cio San prelazi na kršćanstvo, no niti to, kao ni sva ostala njezina nastojanja da zadrži svoju ljubav uz sebe, nije bilo dovoljno te ona na kraju, ostavljena, odustaje od života. Dramatična i potresna priča o srazu dvaju svjetova u kojima bezuvjetna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život, uzburkala je publiku i kritiku već na samom početku, ne prestajući očaravati ljubitelje opere sve do danas.

Poslije više od petnaest godina Opera zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta ponovno ima na repertoaru ovo besmrtno djelo, koje će na scenu biti postavljeno u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, uglednim organizatorom  jednoga od najpoznatijih svjetskih ljetnih opernih festivala.

OLEG CAETANI rođen je u Laussanei, a studij dirigiranja završio je na Konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu. Kao mlad dirigent dobio je brojne nagrade na prestižnim međunarodnim natjecanjima, a zatim je bio stalni dirigent berlinske Državne opere Unter der Linden, šef dirigent Nacionalnog teatra u Weimaru, prvi kapelmajstor u Operi u Frankfurtu, šef dirigent Filharmonijskog orkestra Robert Schumann, redoviti gost milanske Scale, a od 2005. šef dirigent Simfonijskog orkestra u Melbourneu, s kojim puno gostuje diljem svijeta. Snimio je mnoge nosače zvuka i dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja.

JOSIP ŠEGO je studij dirigiranja završio na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i dobitnik je Dekanove nagrade za ravnanje Menottijevom operom Medium.  Odmah poslije diplome u zagrebačkoj je Operi angažiran kao korepetitor, a 2005. dobiva status dirigenta, debitiravši s operom Vincenza Bellinija Capuleti i Montecchi. Ravna mnogim izvedbama opernoga i baletnog repertoara Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

ANDREA CIGNI je diplomirao režiju na Fakultetu za umjetnost, glazbu i kazalište u Bologni, a iskustvo je stjecao i kao glumac te sudionik plesnih produkcija. Kao redatelj debitirao je 2006. u Cremoni s glazbeno-plesnom produkcijom pod naslovom Madrigali Buenos Airesa i od tada režira operna djela diljem rodne Italije, često  gostujući u brojnim europskim i svjetskim kazalištima.

ANSAMBL PREDSTAVE
 
CIO-CIO SAN Valentina Fijačko Kobić / Bianca Margean
SUZUKI Sofia Ameli Gojić / Helena Lucić Šego / Margareta Matišić (studijska uloga)
KATE PINKERTON Dina Jularić Ivančić
PINKERTON Angelo Fiore / Stjepan Franetović
SHARPLESS Ljubomir Puškarić / Siniša Hapač
GORO Ivo Gamulin / Siniša Galović
YAMADORI Tvrtko Stipić
BONZO Siniša Štork / Ivica Trubić
Zborovođa Luka Vukšić
KOMESAR Ozren Bilušić
MATIČAR Željko Grofelnik
MAJKA Tamara Cipek
UJAK Neven Mrzlečki
ROĐAKINJA Iva Juras


Ulaznice
www.hnk.hr

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Madama butterfly hnk zagreb foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Madama Butterfly