Maja Strgar Kurečić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Kol
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Maja Strgar Kurečić

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
29
 
06.2019

Maja Strgar Kurečić

izložba fotografija - Drugi svjetovi - otvorenje, SUBOTA, 06. srpnja 2019. u 21,30 sati - Photo Art Gallery Batana, Rovinj-Rovigno
Maja Strgar KurečićPozivnica drugi svjetovi
 

Centar vizualnih umjetnosti, Photo Art Gallery Batana, Rovinj-Rovigno

MAJA STRGAR KUREČIĆ

„Drugi svjetovi“

apstraktna fotografija

6.7. – 28.7.2019.

Otvorenje izložbe:  SUBOTA, 6. srpnja 2019. u 21,30 sati

Prije otvorenja izložbe, 6.srpnja 2019. u 20,30 sati  Maja Strgar Kurečić održat će za publiku u izložbenom prostoru CVU Photo art Gallery „Batana“ predavanje uz projekcije, na temu „Foto-esej“.

Ulaz je slobodan.

Izložba „Drugi svjetovi“ suvremene hrvatske fotografkinje i sveučilišne profesorice Maje Strgar Kurečić donosi dio njezina najnovijeg ciklusa apstraktnih fotografija, gdje kreativno odgovara na sve izazove eksperimenta u procesu rada, pokazujući beskrajne mogućnosti uzleta mašte u svijetu vizualnih metamorfoza.

Imaginarni krajolici i krajolici imaginacije

Apstrakcija je „obrnuta stvarnost“, gdje je percepcija zbilje transformirana u nemimetički doživljaj čiste vizualnosti. Odnosi se to na sve vizualne umjetnosti, pa tako i na fotografiju. U suvremenoj umjetnosti ova definicija je međutim uslojena i usložena te prilagođena novome vremenu. Tako poznavatelji suvremene fotografije apstraktnom fotografijom danas nazivaju ne samo onu apstraktnoga motiva, nego prvenstveno onu koja nastaje eksperimentom, a „apstrahiranje“ se tu odnosi na modificiranje, autorsko interpretiranje ili čak preskakanje pojedinih faza u procesu rada te tako uvođenje inovacija.  Time se apstraktna fotografija oslobađa uobičajenih fotografskih pravila i zakonitosti, s jedne strane dajući autorima apsolutnu slobodu kreativnoga uzleta, a s druge strane se otvarajući izazovima novoga i drugačijega. Pritom se tu, kao u suvremenoj umjetnosti uopće, događa resemantizacija, jer apstraktna fotografija gubi mimetička i narativna svojstva, ali zato sad dobiva neka nova: uz ona čisto vizualna i ona diskurzivna.

Najnovije stvaralaštvo Maje Strgar Kurečić može se sažeto opisati s dvije riječi: eksperiment i apstrakcija, što ovu autoricu odmah smješta na suvremenu stranu hrvatske fotografije. A na njoj ona u posljednje vrijeme zauzima istaknuto mjesto svojim izuzetnim ciklusima apstraktnih fotografija (od kojih su „Drugi svjetovi“ višestruko nagrađivani uglednim međunarodnim nagradama). Na njima dominira boja kao samostalna činjenica, komunicirajući istodobno fotografski i slikarski. Sam apstraktni motiv tu nije rezultat prijepisa ili interpretacije realne zbilje, već je to nova, generička zbilja, nastala eksperimentom. Upravo ta predodžba realnosti kao umjetne tvorevine, nastale kemijskim procesom i modifikacijom jedne faze rada, smješta ovo stvaralaštvo u kategoriju apstraktne fotografije. Tim prije što je za Maju Strgar Kurečić proces rada ključni element stvaralaštva . Nju iznad svega zanima procesualnost; mijene i promjene koje nastaju doticanjima i sjedinjenjima tvari od kojih ona gradi paralelnu zbilju. A onda je posebno zanimaju efekti svega onoga novog i čudesnog nastalog sintezama i kemijskim reakcijama. Zato joj je beskrajno zanimljivo otkrivati trenutke najvećega sjaja boja i pratiti susrete formi „drugih svjetova“. Svjetova koje ona, poput demijurga i čarobnjaka, kreira sama „u intimi svoje sobe“, miješajući u magičnoj kućnoj posudi boje i tekućine, uz dodatak tajnovitih sastojaka, kao po nekom starom alkemičarskom receptu: „Malo ulja, prstohvat zlatnoga praha, malo crvene, kap zelene, kocka leda, sve pustiti da se prožme....“.  Rezultat je uvijek neizvjestan, ali zato i neobično uzbudljiv, jer te su tvari u međusobnim odnosima nestalne i nestabilne, promjenjive i nepredvidive, pa autorici - njezinu likovnom oku i imaginaciji, ostaje da prepozna i fotoaparatom „uhvati“ trenutke njihova sjedinjenja. Isto tako, da zabilježi tijek stvaranja i razgradnje mnogih formi i njihovih fraktala, koji nam - apstrakni, ali i asocijativni, u jednome trenutku nalikuju mikroskopskim strukturama i primordijalnim organizmima, a već u drugome imaginarnim krajolicima i kozmičkim predjelima.

Majini začudni DRUGI SVJETOVI prostori su magičnoga i fantastičnoga; nestvarnoga i mističnoga. Prostori gdje se pojavljuju vizije mikro i makro oblika univerzuma, praslike i arhetipovi. Njihov realitet, opipljivost i postojanost nije međutim moguće nikad točno identificirati, niti točno utvrditi stanje postojanja (paradoks pogleda koji gleda, ali ne razaznaje, pa stvara priču), što

svemu daje kreativnu otkrivalačku dimenziju, koja omogućuje višeslojan hermeneutički pristup i punu mentalnu aktivaciju. Ali pruža i mogućnost čisto vizualnog iščitavanja priče, koju na ovim fotografijama pričaju boja i svjetlo slikarskim jezikom, u finoj maniri lirske apstrakcije i apstraktnog ekspresionizma.

iz predgovora: Višnja Slavica Gabout

Maja Strgar Kurečić rođena je u Zagrebu 1972. godine. Diplomirala je 1996. godine na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2007. godine s temom iz područja digitalne fotografije. Objavila je više od 40 znanstvenih radova iz područja grafičke tehnologije i fotografije. Članica je Internacionalne komisije za rasvjetu CIE - Division 8: Image Technology (International Commission on Illumination), Zbora fotoreportera Hrvatske i Fotografske sekcije Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Fotografijom (reklamnom, novinskom,

reportažnom i eksperimentalnom) aktivno se bavi od 1991. godine te izlaže na 45 selektiranih (žiriranih) skupnih i 8 samostalnih izložbi fotografija u domovini i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Radi kao izvanredna profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nagrade

2019.

 - MIFA Moscow International Foto Awards –brončana medalja za fotografiju „Sanjajući

            Eschera“, u kategoriji Arhitektura

- 13th Julia Margaret Cameron Award – prva nagrada za fotografiju „Sanjajući Eschera“, u

kategoriji Arhitektura i interijer

- 12th Annual International Color Awards – nominacija za fotografiju iz serije „Drugi

            svjetovi”, u kategoriji Apstraktne fotografije

- 5th Fine Art Photography Awards – nominacija za seriji „Drugi svjetovi”, u kategoriji

            Apstraktne fotografije

2018.

- 12th Julia Margaret Cameron Award – prva nagrada za seriju „Drugi svjetovi”, u kategoriji Apstraktne

            fotografije

2016.

- FIAP Gold Medal – 27. Zagreb Salon – za najbolju fotografiju u kategoriji Detalj

2002.

- Godišnja nagrada Društva sveučilišnih nastavnika u Zagrebu, za umjetničko dostignuće,

            za izložbu fotografija “Prozori”

1997.

- Fuji France Press Award – prva nagrada za najbolju crno bijelu fotografiju “Dubrovnik”

Izložba DRUGI SVJETOVI moći će se razgledati u Centru vizualnih umjetnosti, Photo Art Gallery „Batana“ Rovinj-Rovigno, Trg brodogradilišta 2, do 28.7.2019., u radno vrijeme galerije.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Pozivnica drugi svjetovi
 • Zagreb Drugi svjetovi (2)
 • Zagreb Drugi svjetovi (4)
 • Zagreb Drugi svjetovi (7)
 • Zagreb Drugi svjetovi (9)
 • Zagreb Drugi svjetovi (11)
 • Zagreb Drugi svjetovi (13)
 • Zagreb Drugi svjetovi (1)
 • Zagreb Drugi svjetovi (3)
 • Zagreb Drugi svjetovi (6)
 • Zagreb Drugi svjetovi (8)
 • Zagreb Drugi svjetovi (10)
 • Zagreb Drugi svjetovi (12)
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Maja Strgar Kurečić