Majstorski ciklus Simfonijskoga

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
03:59
Stu
2017
18

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Majstorski ciklus Simfonijskoga

Zagreb DICK kuhinjski noževi
Zagreb Citajte pelikana
Wolfcraft teretna kolica
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
02.2017

Majstorski ciklus Simfonijskoga

orkestra HRT-a na pozornicu Lisinskoga donio Chopina i Šostakoviča
Majstorski ciklus SimfonijskogaSimfonijski orkestar hrvatske radiotelevizije
 

Na programu drugoga ovomjesečnog koncerta Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem šefa dirigenta Enrica Dinda našao se Drugi koncert za klavir i orkestar u f-molu Frederica Chopina, koji je s HRT-ovim simfoničarima majstorski odsvirao talijanski pijanist Pietro De Maria.

„Imao sam prekrasan, dubok osjećaj kad sam svirao s vašim orkestrom. Oni imaju mnogo energije i ritma. Imaju znatno bolji osjećaj za slavensku glazbu od orkestara iz zapadnih zemalja. Jako mi se svidjelo, zahvalan sam što me je Enrico Dindo pozvao ovdje. Bilo je to odlično iskustvo”, izjavio je nakon koncerta Pietro De Maria. Svjetskoj javnosti poznat je kao prvi talijanski pijanist koji je izveo i snimio cjelokupan Chopinov klavirski opus.

S maestrom Enricom Dindom, šefom dirigentom Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije, De Maria se već našao u mnogobrojnim i različitim oblicima glazbenih suradnja. Nastupali su zajedno u komornome orkestru i s orkestrima kao dirigent i solist, veže ih i dugogodišnje prijateljstvo, ali sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije Pietru De Mariji ovo je prva suradnja. „Nadam se da ćemo ponovno surađivati! Ovo je orkestar koji zna slušati solista. To je rijetka kvaliteta”, rekao je nakon koncerta dobro raspoloženi pijanist. 

Drugi je dio koncerta donio Šostakovičevu Petu simfoniju u d-molu. Dmitrij Šostakovič, koji je imao tu nesreću da djeluje u vrlo osjetljivome razdoblju ruske povijesti, svoj je umjetnički izričaj nerijetko morao prilagođivati različitim političkim htijenjima. Svojedobno je javno napadnut intervencijom samoga Staljina radi mješavine kaotičnih, besmislenih zvukova u operi Lady Macbeth Mcenskoga okruga unatoč njezinim dvogodišnjim uspješnim izvedbama.

Nakon što je Četvrtu simfoniju povukao, Petu je skladao preinačivši svoj stil u herojskiji i optimističniji u samo tri mjeseca, a prije nego što je bila izvedena 1937. godine, u moskovskim je novinama objavljena navodna skladateljeva izjava da je djelo odgovor sovjetskoga umjetnika na opravdanu kritiku.

Glazbeno nevjerojatno bogata i raznolika ta, kako su je zvali, lirsko-herojska simfonija osamdeset godina kasnije i dalje oduševljava, ovoga puta zagrebačku publiku. „Bilo je fantastično, s mnogo boja i s puno srca”, zaključio je nakon koncerta šef dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Enrico Dindo. 

Autor fotografija je Dinko Bažulić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Simfonijski orkestar hrvatske radiotelevizije
  • Zagreb Simfonijski orkestar hrvatske radiotelevizije1
Zagreb Khala
Zagreb Khala nekad 2
Zagreb Khala nekad 3
Zagreb Khala nekad
Zagreb Khala sada 10
Zagreb Khala sada 12
Zagreb Khala sada 13
 
KEREMPUH: Živo Harms! Čuda postoje!KEREMPUH: SpektaklukKEREMPUH: SpektaklukKEREMPUH: Ko živ ko mrtavMALA SCENA: Boje duge - piča o bojamaKOMEDIJA: Jalta, JaltaKOMEDIJA: Jalta, Jalta - mjuziklKOMEDIJA: Jalta, JaltaEDO MURTIĆ: KERAMIKAGALERIJA KARAS: Boris Boduljak - Kanon
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
Da li bi htjeli pozdraviti školskog prijatelja koji kopa po kontenjerima?
  •   DA
  •   NE
 
 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Majstorski ciklus Simfonijskoga