Mali Zagrepčani

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
19:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Mali Zagrepčani

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
24
 
05.2017

Mali Zagrepčani

o Hrvatskoj i životu u Hrvatskoj - snimili informativne filmove o tome zašto vole svoju zemlju, premjera 27. svibnja od 10 sati u kinu Europa
Mali ZagrepčaniAna kelava-min
 

Više od stotinu zagrebačke djece predškolske i školske dobi snimilo informativne filmove o tome zašto vole svoju zemlju

„Hrvatsku volim zato jer je to moja domovina i tu su moji mama, tata i najbolja baka.
Najljepše mi je kad idemo na more i u trgovinu s igračkama.

Vito Kuže, 7 godina

„Volim Hrvatsku jer sam se rodio u njoj. Kad pomislim na Hrvatsku, najljepše mi je njezino more, planine i ljubav prema njoj!“

Franko Pavković, 11 godina

Uz Vitu Kužea te Franka Pavkovića, više od stotinu djece predškolske i školske dobi sa zagrebačke Trešnjevke, snimanjem informativnih filmova pokazalo je kako doživljavaju svoj život u Lijepoj našoj i zašto vole svoju Domovinu.

Hrvatska se može pohvaliti očuvanom prirodom, nezagađenim okolišem, ugodnom klimom, najčišćim morem, kulturnim sadržajima i iznimnom povijesnom baštinom. Sve su to mališani ovjekovječili u filmskim razglednicama u čak 13 informativnih filmova o Hrvatskoj!

Da bi bili sigurni da će se njihovi filmovi i poruke, kod domaće i strane publike, čuti u javnosti, filmove su snimili na čak pet svjetskih jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i španjolskom.

Premijera informativnih filmova „Iz Hrvatske, s ljubavlju“ mališana s Trešnjevke bit će upriličena 27. svibnja od 10 sati u kinu Europa, Varšavska ulica, Zagreb, uz slobodan ulaz i poziv svima da se odazovu na ovaj veliki događaj za male filmske stvaratelje.

Ovaj hvale vrijedan projekt pokrenula je mr. Tihana Jagić, direktorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih.

 „U ovogodišnjem projektu, posvećenom Hrvatskoj, sudjelovalo je stotinu djece, od predškolske dobi do osmog razreda osnovne škole. Filmovi donose bogatu kulturnu i književnu baštinu, prirodne ljepote, poznatu operu i filmsku tradiciju, hrvatske velikane i nepoznato o poznatom u Hrvatskoj. Trinaest filmskih razglednica rezultat su višemjesečnog rada naših učenika i profesorica.“

S vrijednim, marljivim i punim ljubavi prema Domovini mališanima radilo je nekoliko profesorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih, među kojima i Sanja Vukina.

„Tijekom rada na filmskom scenariju  s uživanjem sam svjedočila kako djeca upijaju i prihvaćaju svoju hrvatsku baštinu, a nakon snimanja zadovoljno gledam kako su se sada njome naučili ponositi. Moj se filmski projekt sastojao od tri dijela. Prvi film snimili smo o Profesoru Baltazaru. Na taj su način djeca dobila još bolji uvid u tu seriju koja je do danas ostala najuspješnijim projektom Zagrebačke škole crtanog filma. S malo većim đacima odlučili smo prošetati gradom Zagrebom oko skulptura hrvatskih velikana: Ivana Meštrovića, AG Matoša te Nikole Tesle, a u šetnji nam se pridružio i fiktivni Ivan Rakitić. Treći dio projekta radila sam s ozbiljnijim đacima, polaznicima osmih razreda, koji su s oduševljenjem prihvatili ideju o ekranizaciji glavnog zapleta iz prve hrvatske opere Ljubav i zloba.

Ono čime smo kao centar za strane jezike posebno ponosni je to da smo ovim projektom uspjeli objediniti učenje o vlastitoj domovini, govor na stranom jeziku te dodatne vještine koje se ne mogu usvojiti samo unutar zidova učionice. Zato toliko cijenimo naš filmski set.

Ova djeca su odlučila progovoriti o ljepoti svoje domovine na svoj dječji način, te uz pomoć kamera sve sačuvati i za generacije koje dolaze.

„Snimali smo film o Hrvatskoj i njezinim ljepotama i znamenitostima.  Hrvatsku volim zato što je Hrvatska moja domovina i zato što je najljepša zemlja na svijetu. Kad pomislim na Hrvatsku najljepši su mi more, Plitvička jezera i Zagreb, glavni grad Hrvatske“ – opisala je svoje domoljublje Ana Kelava (9).

I devetogodišnji Josip Moser dobro zna zašto voli Hrvatsku.

„Snimao sam film o putovanjima po otocima Hrvatske i o zanimljivostima Hrvatske.

Hrvatsku volim zato sam tu rođen i zato što mi je tu lijepo živjeti. Kad pomislim na Hrvatsku najljepše čega se sjetim je more, sarma, moji prijatelji i nogomet“ – jasan je devetogodišnji filmaš Josip Moser.

Ove godine pripremili smo i posebne dodatke koje ćemo prikazati nakon filma "Iz Hrvatske, s ljubavlju“ - dva dvominutna filma s kojima su naši polaznici sudjelovali na prošlogodišnjem međunarodnom natjecanju Say it with Oxford u organizaciji Oxford University Press-a. Jedan od filmova bio je proglašen sveukupnim pobjednikom tog jezično – filmskog natjecanja.

Na taj je način Dictin tim, koji se sastojao od profesorice engleskog jezika Sanje Vukine, kamermana i montažera Marina Čačića te učenika sedmih razreda, dobio pohvalu za tehničku izvedbu filma te za jasno i točno korištenje engleskog jezika sa mnoštvom relevantnih funkcionalnih fraza.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ana kelava-min
  • Zagreb Franko pavkovic-min
  • Zagreb Josip moser-min
  • Zagreb Mr. tihana jagic-min

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Mali Zagrepčani