MANIFESTACIJA: Obilježava se obljetnica rođenja Nikole Tesle

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Svi
2020
29

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › MANIFESTACIJA: Obilježava se obljetnica rođenja Nikole Tesle

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
07.2013

MANIFESTACIJA: Obilježava se obljetnica rođenja Nikole Tesle

Večeras će biti dodjeljena Godišnja nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost, a održat će se i okrugli stol pod nazivom "Tesline ideje o prirodi i energiji svemira u svjetlu suvremene fizike"
MANIFESTACIJA: Obilježava se obljetnica rođenja Nikole TesleSpomenik Nikoli Tesli
 

Međunarodnom konferencijom 'Tesla u Zagrebu 2013'  jučer je počela četvrta tradicionalna manifestacija 'Tesla & Friends', u sklopu koje će se nizom prigodnih događanja do 11. srpnja obilježiti 157. obljetnica rođenja svjetski poznatog znanstvenika. "Manifestacija 'Tesla & Friends' predstavlja vrhunac cjelogodišnjih aktivnosti Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost, kada Teslinim rođendanom završavamo godinu obilježenu natjecanjima, predavanjima i drugim aktivnostima usmjerenim na popularizaciju dostignuća velikog genija koji nam je toliko toga ostavio u naslijeđe. Ove godine program počinjemo konferencijom koja je okupila četiri predavača koji će govoriti o naslijeđu velikog humanista i kozmopolita", rekla je za Hinu predsjednica udruge Dragica Mihanović.

Konferencija je počela predavanjem "Tesla kao vizionar najvećih otkrića u fizici" hrvatskog fizičara i akademika Vladimira Paara. Istaknuo je kako je fascinantno koliko je Tesla naslutio, otkrio i vizionarski predvidio znanstvenih oktrića u fizici za koje je u 20. stoljeću dodijeljeno desetak Nobelovih nagrada. "Primjerice, Tesla je prvi otkrio rengenske zrake, svojim je uređajima mogao znanstveno utvrditi da postoje elektroni, prvi je otkrio kozmičke zrake, napravio je prvi nuklearni akcelerator, vizionarski je predvidio umjetnu radioaktivnost, imao je viziju lasera", kazao je Paar.

U nastavku konferencije predavanje pod nazivom "Nehercijanski elektromagnetizam Nikole Tesle" održat će Goran Marjanović, istraživač Teslinih izuma i novih teorija u fizici iz Beograda. "Tesla je bio istinski vizionar i intelektualni genij kojega danas mnogi osporavaju jer svojim principima nadilazi mogućnosti suvremene teorije", kazao je Marjanović za Hinu. On će na konferenciji predstaviti vlastiti model kvantizirane gustoće energije koji Teslino djelo sagledava s drukčijeg aspekta u odnosu na klasičnu znanost bez narušavanja važećih znanstvenih postulata. "Na praktičnom ću primjeru pokazati da se Teslino djelo može vidjeti na drukčiji način", kazao je Marjanović.

Tematsko predavanje "Teslina galaksija – treća revolucija" održat će Luka Boršić s Američkog koledža za menadžment i tehnologiju u Zagrebu, o Teslinim izumima koji se temelje na elektrici, električnoj energiji i svjetlosti, a predavanje pod nazivom "Istine i manipulacije o Teslinoj duhovnosti, znanosti i tehnologijama" održat će hrvatski znanstvenik i fizičar svjetskog glasa Davor Pavuna sa švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju u Lausanni.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, Grada Zagreba, Turističke zajednice Zagreba i Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb.

Obilježavanje obljetnice Teslina rođenja u organizaciji Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost nastavlja se danas, na sam dan njegova rođenja kada će predstavnici organizatora, Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković položiti cvijeće na Teslin spomenik u centru Zagreba. Tom će prigodom biti izveden glazbeno-glumački performans "Teslina frekvencija mira" autorice Dragice Miliaj Jović prema romanu Natalije Princl.

Večeras će biti dodjeljena Godišnja nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost, a održat će se i okrugli stol pod nazivom "Tesline ideje o prirodi i energiji svemira u svjetlu suvremene fizike".

Posljednjeg dana manifestacije, 11. srpnja održat će se predavanje "Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost" uz pokuse u Kabinetu Nikole Tesle Tehničkog muzeja u Zagrebu, a održat će ga kustos tog muzeja Renato Filipin. Tijekom sva tri dana manifestacije u Francuskom institutu postavljena je izložba skulptura Tesle hrvatskog kipara Pere Jelisića.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Spomenik Nikoli Tesli

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › MANIFESTACIJA: Obilježava se obljetnica rođenja Nikole Tesle