Meandar Media novi roman

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
09

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Meandar Media novi roman

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
10.2017

Meandar Media novi roman

Dragan Velikić - Severni zid
Meandar Media novi romanDragan velikic severni zid
 

Glavni junak Severnog zida jeste veliki pisac Džejms Džojs. I to ne samo sa stanovišta fabulativno-sižejne konstrukcije romana (mada se veliki deo radnje odnosi baš na Džojsov pulski, a delimično i tršćanski žvot), nego i sa stanovišta finog, doista estetizovanog povezivanja sudbina ostalih relevantnih likova. Tako je Marta, nerealizovana ljubav velikog pisca, baka bečke pozorišne umetnice Rite (koja, u jednom momentu radi predstavu Džojsovih Izgnanika), dok Rita postaje prijateljica Olge, Beograđanke, emigrantkinje iz raspadajuće Jugoslavije, anglistkinje koja je magistrirala na Uliksu, i čiji je ujak, nekoliko godina nakon Džojsove smrti, bio Martin plaćeni ljubavnik!

Rečju, briljantno zaokružena životna drama u kojoj likovi kao u antičkim tragedijama – idu putevima koji su izabrali njih (a ne onima koje su izabrali oni). Kao i u literaturi samog Džejmsa Džojsa, uostalom.

S druge strane Velikić se ovim romanom još jednom dokazuje kao istinski srednjoevropski pisac, koji ne samo da poznaje miljee i duh tog kulturnog prostora, nego ume da ih literarizuje u njihovim najizazovnijim vidovima. Bez obzira što neusmnjivo predstavlja eruditnu prozu, Severni zid se čita kao lako i pitko štivo.

Sava Damjanov

Prepustivši srednjoevropskom prostoru da poveže biografije pisca Džejmsa  Džojsa i fiktivne junakinje Olge, Velikić gotovo pesničkim jezikom ispisuje štivo o emigraciji sa početka i kraja dvadesetog veka. Roman o Puli, Beču, Trstu, Beogradu, roman o pisicma i zubarima.

Đorđe Kuburić

Severni zid je blistavo komponiran roman rafinirane strukture koji sadržajno pokriva čitavo dvadeseto stoljeće. "Sudbine se ponavljaju". Ta lapidarna rečenica koju izgovara Velikićeva junakinja nukleus je ovog romana. Severni zid je poema o svakodnevicama u nemirnim vremenima koje Velikić bravurozno transformira u književnost.

Oliver Jungen

Frankfurter Allgemeine Zeitung

O AUTORU

Dragan Velikić, rođen u Beogradu 1953. godine. Diplomirao je opću književnost s teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke djelatnosti Radija B 92. Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas, Reporter i Status. Od lipnja 2005. do studenoga 2009. godine bio je ambasador Republike Srbije u Austriji. Živi u Beogradu kao slobodni književnik.

Romani: Via Pula (1988 – Nagrada Miloš Crnjanski), Astragan (1991), Hamsin 51 (1993), Severni zid (1995 – stipendija Fonda Borislav Pekić), Danteov trg (1997), Slučaj Bremen (2001), Dosije Domaševski (2003), Ruski prozor (2007 – NIN-ova nagrada za najbolji roman godine, Nagrada Meša Selimović za najbolju knjigu godine, Srednjoevropska nagrada za književnost), Bonavia (2012), Islednik (2015 – Nagrada Kočićevo pero, Vitalova nagrada, Nagrada Kočićeva knjiga, NIN-ova nagrada za najbolji roman godine).

Knjige priča: Pogrešan pokret (1983), Staklena bašta (1985), Beograd i druge priče (2009).

Knjige eseja: YU-tlantida (1993), Deponija (1994), Stanje stvari (1998), Pseća pošta (2006) O piscima i gradovima (2010).

Knjiga izabranih intervjua: 39,5 (2010).

Monografija Pula – grad interval (2014) – u koautorstvu s fotografom Igorom Zirojevićem i povjesničarkom umjetnosti Paolom Orlić.

Duodrama Montevideo (2015)

Knjige Dragana Velikića prevedene su na petnaest evropskih jezika i na arapski. Zastupljen je u domaćim i inozemnim antologijama.

Dobitnik je Nagrade grada Budimpešte za 2013. godinu.

Naslov: Dragan Velikić, Severni zid

Izdavač: Meandar Media

Godina izdanja: 2017.

Broj stranica: 266

Cijena: 119,00 kn

Uvez: meki s klapnama

Žanr: roman

ISBN 978-953-334-162-0

vidimo se na: http://meandar.hr/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Dragan velikic severni zid
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Meandar Media novi roman