Međunarodna izložba

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Međunarodna izložba

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
07.2020

Međunarodna izložba

okupila 70 autora iz zemlje i regije na temu Utopija-distopija
Međunarodna izložbaNaslovna fotografija kataloga
 

Na prijedlog ravnateljice Doma kulture Nova Gradiška Danijele Juranović nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol je u suradnji s Domom kulture Nova Gradiška osmislila online izložbu s ciljem da se zbog pandemije korona virusa ne zaustavi realizacija kulturno-umjetničkih sadržaja već da ih realiziramo u primjerenom obliku.

Kako je tada već bilo objavljeno nekoliko natječaja za likovne umjetnike koji su se direktno referirali na pandemiju i virus, Danijela Juranović i Sonja Švec Španjol odlučile  su osmisliti jednu širu univerzalnu temu koje su se dotakli mnogi umjetnici tijekom svog profesionalnog djelovanja. Naime, kroz povijest su umjetnici ovisno o vlastitom karakteru, mogućnostima i inspiraciji reagirali na aktualnosti bilježeći ono dobro, loše, ali i potencijalno moguće. Pojedini autori su progovarali o anomalijama u svijetu potencirajući sve strahote i grozote djelovanja, drugi su isticali sve ono lijepo i dobro što bismo mogli izgubiti, a treći su se posvetili bilježenju vlastitih vizija svijeta – utopija i distopija. Tako su autorice osmislile koncept u kojem su pozvale umjetnike da prijave radove koji se referiraju na temu utopije ili distopije te predoče kako izgleda njihovo "mjesto kojeg nema" tj. je li njihova zamišljena stvarnost (ili budućnost) idilična ili katastrofična? Neovisno o godini nastanka djela, autori su pozvani da s javnošću podijele vlastite vizije svijeta, bilo da one po karakteru pripadaju utopiji, distopiji ili suprotstavljanju obje mogućnosti unutar jednog djela (primjerice diptiha), te da u artist statementu navedu  u kojim uvjetima je rad nastao i što ih je nagnalo na njegovo stvaranje.

Organizatorice su odlučile napraviti međunarodni natječaj što je u konačnici rezultiralo daleko širim uvidom u stvaralaštvo umjetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Na natječaj za međunarodnu online izložbu "Utopija-distopija" javilo se čak 99 autora iz zemlje i regije, a za sudjelovanje na izložbi među prijavljenima odabrano je ukupno 70 autora. Na natječaj su se javili autori iz svih dijelova Hrvatske, ali i umjetnici iz Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije, pa čak i hrvatski autori koji žive u inozemstvu. Natječaj je rezultirao objedinjavanjem izuzetno raznovrsnih izričaja i tehnika kao i obrađenih podtema tako da u konačnici izložba nudi jedan iznimno zanimljiv i raznolik sadržaj koji nadilazi vrijeme pandemije i koji će biti aktualan i za pet, deset godina, jer su se umjetnici primarno referirali na opće probleme, ali i vrijednosti koje prate čovječanstvo od samih početaka pa do aktualnog vremena. Isto tako, pristigli radovi obuhvaćaju doista različite tehnike uključujući crteže, grafike, slike, fotografije, skulpture, objekte, instalacije i video radove.

Izložba je koncipirana tako da počinje s umjetnicima koji su u svojim radovima problematizirali iskonsko pitanje autora, likovnog djela i pozicije umjetnika, potom slijede autori koji su posegnuli za praiskonskim i mitskim referirajući se na duhovne i karakterne vrijednosti drevnih naroda. Logično, najveći broj autora osvrnuo se upravo na negativne posljedice suvremenog svijeta – od tehnološkog razvitka koji je rezultirao otuđenjem pojedinca pa do zasebnih iskustava i preispitivanja vlastitosti u doba pandemije, no čak i unutar ovog područja nailazimo na niz iznimno kreativnih rješenja u smislu da se radovi doista ne ponavljaju iako se u srži dotiču istog područja. U duhu suvremenog svijeta mnogi autori su se osvrnuli i na negativne posljedice kapitalizma i konzumerističkog društva. Nekolicina umjetnika i umjetnica ponudila je vrlo zanimljive interpretacije suprotstavljanja utopije i distopije unutar jednog rada ili diptiha. Priroda je oduvijek pružala sigurno i inspirativno utočište, pa su tako mnogi slavili njezinu ljepotu ili ukazivali na čovjekovu destrukciju prirode. Pojedinci su s publikom podijelili vlastite unutarnje borbe sa strahovima u ovo neizvjesno vrijeme. Iako je bilo za očekivati da će većina autora prijaviti distopijska viđenja sadašnjosti i budućnosti, to u konačnici nije bio slučaj. Dapače, osim u prirodi, nekoliko autorica je ključ naše potencijalno svjetlije budućnosti pronašlo u djetinjstvu i vrijednostima koje smo svi zaboravili i potisnuli prilikom odrastanja, a kojima bi se možda trebali vratiti. Zaključno, autori su iskazali iskrenu brigu, predanost i angažiranost oko problema današnjice djelujući u području svojih umjetničkih vokacija, te su kroz kvalitetne i autentične radove iznjedrili široku paletu preispitivanja temeljne istine našeg postojanja kroz vlastita distopijska i utopijska viđenja.

Inicijator i nositelj izložbe: POUMAR Nova Gradiška

Organizator: POUMAR Nova Gradiška

Kustosica i selektorica izložbe: Sonja Švec Španjol

Članica povjerenstva: Danijela Juranović

Izložba se može pogledati na linku: 

http://poumar-ng.hr/utopija-distopija-grupna-zirirana-online-izlozba/?fbclid=IwAR32ULt8GxE-6AbhKtoYQoDiE563d-0hN5tc4AB7GDpWt-MfoW2DZfIpRok   

Katalog izložbe može se prolistati na: 

https://issuu.com/mrnjamrnjajic/docs/utopija_distopija_5

Uži izbor vizuala radova možete preuzeti na linku: 

https://jumboiskon.tportal.hr/download/6832642f-9441-47ec-85d1-ebf4652f0a98

Unaprijed zahvaljujemo na medijskoj podršci,

Danijela Juranović – ravnateljica Doma kulture Nova Gradiška

Sonja Švec Španjol – selektorica i kustosica izložbe

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Naslovna fotografija kataloga
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Međunarodna izložba