Međunarodni haiku

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Međunarodni haiku

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
02.2017

Međunarodni haiku

natječaj na temu Bijela roda
Međunarodni haikuRoda u polju - mala
 

U Godini bijele rode u Zagrebačkoj županiji JU Zeleni prsten Zagrebačke županije i  Udruga „Tri rijeke“ otvaraju  natječaj  za haiku na temu Bijela roda. Natječaj se raspisuje u tri kategorije; međunarodni haiku na engleskom jeziku, haiku na hrvatskom jeziku te haiku za učenike osnovnih škola. Cilj raspisivanja natječaja je očuvanje i zaštita populacije bijele rode.

Natječajem se želi upoznati javnost i educirati posebno najmlađe s ovom strogo zaštićenom vrstom čija je prisutnost pokazatelj očuvanog okoliša. Učenici osnovnih škola uz neobjavljene haikue mogu poslati i likovni rad s upisanim haikuom: ilustirani haiku (umjetničko djelo u nekoj od slikarskih tehnika koje nadopunjuje i objašnjava pjesmu), hajgu (umjetničko djelo koje nastaje simbiozom dva umjetnička izričaja, haikuom i umjetničkim djelom), ili foto-hajgu (autor fotoaparatom snima detalj iz prirode na koji se nadovezuje haiku pjesma). Radovi se šalju na e-mail adresu dvrozic@gmail.com ili na Udruga „Tri rijeke“ HPOI, Kolodvorska 44, 10410 Ivanić – Grad.

Natječaj je otvoren do 31. ožujka 2017. godine a rezultati će biti objavljeni u svibnju mjesecu na stranicama JU Zeleni prsten Zagrebačke županije i udruge „Tri rijeke“.  Prosudbena komisija ocijenit će radove. Broj nagrada i pohvala ovisi o broju i kvaliteti radova, a najbolji radovi će biti otisnuti u dvojezičnom zborniku.  Nagrade autorima najboljih haiku pjesama sastojat će se od zbornika i plakete a bit će dodijeljene povodom dana bijele rode u kolovozu 2017. godine.

NATJEČAJ ZA HAIKU NA TEMU BIJELA RODA

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije i Udruga „Tri rijeke“ HPOI, Ivanić-Grad otvaraju  natječaj za haiku na temu Bijela roda u tri kategorije:

1.   Međunarodni natječaj za haiku na temu bijela roda na engleskom jeziku

2.   Natječaj za haiku na temu bijela roda za učenike osnovnih škola na hrvatskom jeziku

3.   Natječaj za haiku na temu bijela roda na hrvatskom jeziku

1. MEĐUNARODNI NATJEČAJ ZA HAIKU NA TEMU BIJELA RODA NA ENGLESKOM JEZIKU

 Public Institution “Green Ring”, Zagreb County, Samobor, Croatia and Haiku Association “Three Rivers” Ivanić-Grad, Croatia are pleased to announce the haiku competition as follows:

Theme:  A WHITE STORK

The deadline for submissions is March 31, 2017.

Please send one unpublished haiku in english per author, not submitted anywhere else.

Style: with one kigo (a seasonal reference – if any), three lines, no strict syllable count

but in the traditional Japanese haiku pattern (5-7-5 syllables). 

E-mail: dvrozic@gmail.com

Please give your name and address with haiku in the body of your message.

The judging will be anonymous.

The judges’ names will be announced at the time of the awards.

The awards: A plaque and a White Stork joint haiku collection.

The results: Beginning of May at http://priroda-zagrebacka.hr and www.tri-rijeke-haiku.hr

The awarded authors will be informed by an e-mail message accordingly.

The awards will be given away on the Day of the White Stork in Croatia, August 24, 2017 or sent by mail to the awardees.

Prijevod:

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, Samobor i Udruga „Tri rijeke“ HPOI, Ivanić-Grad otvaraju međunarodni natječaj za haiku na temu Bijela roda na engleskom jeziku

Svaki pjesnik može poslati 1 neobjavljen haiku

E-mail: dvrozic@gmail.com

Rok: 31.3.2017.

Subject: White stork

Rezultati će biti objavljeni u svibnju mjesecu na stranicama JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, Samobor  i udruge „Tri rijeke“ HPOI, Ivanić-Grad. Nagrađeni autori bit će obaviješteni putem elektronske pošte. Ovisno o broju pristigih radova, njihovoj kvaliteti a prema odluci prosudbene komisije, izabrani haikui iz svih skupina bit će objavljeni u dvojezičnom zborniku.

Nagrade se sastoje od zbornika i plakete a bit će dodijeljene povodom dana bijele rode u kolovozu mjesecu 2017., o čemu će natjecatelji biti pravovremeno obaviješteni.

2. NATJEČAJ ZA HAIKU NA TEMU BIJELA RODA ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA NA HRVATSKOM JEZIKU

Svaki učenik može poslati do ukupno 3 neobjavljena haikua i 1 likovni rad s upisanim haikuom:

·         ilustrirani haiku  - Haiku se ilustrira odgovarajućim umjetničkim djelom u nekoj od slikarskih tehnika kako bi se pjesmu dodatno pojasnilo

·         hajgu - Hajga je umjetničko djelo koje nastaje simbiozom dva umjetnička izričaja:  haikuom i umjetničkim djelom. U ovom slučaju, likovno djelo ne nadopunjuje i objašnjava pjesmu, već, naprotiv, bilo jukstapozicijom ili asocijacijom, oni u međusobnom djelovanju stvaraju cjelokupni umjetnički doživljaj

·         foto-hajgu - Umjesto slikanjem ili crtanjem, ili bilo kojom drugom slikarskom tehnikom, autor foto aparatom snima detalj iz prirode na koji se potom nadovezuje haiku pjesma. Kao i u tradicionalnoj hajgi, tekst haiku pjesme ne opisuje fotografiju, već u međusobnom djelovanju, fotografija i pjesma stvaraju sasvim novi umjetnički doživljaj.

Rok: 31.3.2017.

E-mail: dvrozic@gmail.com

Subject: Bijela roda

Molimo šaljite učeničke radove u word .doc s podacima o učeniku, školi i mentoru/mentorici.

Likovni radovi moraju sadržavati ručno upisan haiku, radove s podacima o učeniku/učenici, mentoru/mentorici i školi. Radovi se šalju poštom na adresu: Udruga „Tri rijeke“ HPOI, Kolodvorska 44, 10310 Ivanić-Grad

Rezultati će biti objavljeni u svibnju mjesecu na stranicama JU Zeleni prsten Zagrebačke županije i udruge „Tri rijeke“. Nagrađeni autori će biti obaviješteni putem elektronske pošte. Prema odluci prosudbene komisije, najbolji radovi iz svih skupina bit će objavljeni u dvojezičnom zborniku.

Nagrade se sastoje od zbornika i plakete a bit će dodijeljene povodom Dana roda u kolovozu mjesecu 2017., o čemu će natjecatelji biti pravovremeno obaviješteni.

3. NATJEČAJ ZA HAIKU NA TEMU BIJELA RODA NA HRVATSKOM JEZIKU

Svaki pjesnik može poslati do ukupno 3 neobjavljena haikua.

Rok: 31.3.2017.

E-mail: dvrozic@gmail.com

Subject: Bijela roda

Rezultati će biti objavljeni u svibnju mjesecu na stranicama JU Zeleni prsten Zagrebačke županije i udruge „Tri rijeke“. Nagrađeni autori će biti obaviješteni putem elektronske pošte. 

Ovisno o broju pristigih radova, njihovoj kvaliteti a prema odluci prosudbene komisije, izabrani haikui iz svih skupina bit će objavljeni u dvojezičnom zborniku.

Nagrade se sastoje od zbornika i plakete a bit će dodijeljene povodom Dana roda u kolovozu mjesecu 2017., o čemu će natjecatelji biti pravovremeno obaviješteni.

Haiku podrazumijeva povezanost čovjeka s prirodom gdje čovjek u potpunosti razumije da je dijelom prirode a ne njen gospodar. U današnje, moderno doba, jer haiku je pjesma s tradicijom duljom od tisuću godina, možemo slobodno dodati da i putem haikua možemo poraditi na osvješćivanju svoje vezanosti na svoj okoliš i prirodu koja nas okružuje.

Bijela roda i čovjek oduvijek su bili povezani. Bijele rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama.  Rode su dio identiteta hrvatskog sela. Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba. Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Roda u polju - mala
  • Zagreb Roda pirsa - mala
  • Zagreb Mama i malene - malena
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Međunarodni haiku