Mentalni sklop

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Ruj
2020
19

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Mentalni sklop

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
02
 
12.2019

Mentalni sklop

međunarodna izložba umjetnica Llilli Koci i Vahida Hasanaga Nimanbegu u zajedničkoj temi
Mentalni sklop1b
 

U Gradu Zagrebu 22.11.2019. i Zagrebačkoj županiji Gradu Sv. Ivan Zelina 21.11. 2019. održano je otvaranje slikarske izložbe „Mentalni sklop“ dvije umjetnice Llilli Koci iz Zagreba i Vahide Hasanaga Nimanbegu iz Ulcinja.

Izložbu je organiziralo Društvo albanskih umjetnika Hrvatske “Dea“ uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, suorganizatori su Galerija Kraluš u Sv. Ivanu Zelini izložba će biti otvorena do 18.prosinca 2019.i Galerijski salon Marije Braut u Cinkošu na Gornjem gradu u Zagrebu.

Mentalni sklop (slikarstvo memorije) zajednička je slikarska izložba dvije slikarice, Vahide Hasanaga Nimanbegu iz Ulcinja i Llilli Koci iz Zagreba koja se istovremeno održala u Galeriji Kraluš u Sv. Ivanu Zelini i Galerijskom salonu Marije Braut u Cinkušu na Gornjem gradu u Zagrebu.

„Mentalni sklop zajednička je slikarska izložba dvije slikarice, Vahide Hasanaga Nimanbegu iz Ulcinja i Llilli Koci iz Zagreba. Iako autorski sasvim drugačijega stila i narječja, povezuje ih likovna tema mentalne i tjelesne geografije, odnosno, mentalnoga sklopa koji na lirski, slikarski, ilustrativni i misaoni način na drugačiji način uočava i prikazuje kako samo okruženje (Mediterana) tako i vlastitu pojavu (formu) u nastojanju jedne osobne i složene umjetničke refleksije (perfekcije).

Suptilnost misaonih pejzaža Vahide Ninmanbegu osnovna je odlika njezin istinske umjetničke zaumnosti pomoću koje se nastoji predočiti ono što bi skriveni Mediteran ustvari mogao biti u ličnim logogramima poetičnog svijeta same umjetnice. Otkrivanje i pogled neraskidivo su povezani u ritmu slikarske kompozicije koja je tek naizgled spontana. Simbolika slika koje se sastoje od često tek osnovnih geometrijskih formi u funkciji je umjetničke intervencije koja nastoji prevazići ono što se vidi tek golim okom i otvoriti mentalni prostor u kojem ono što se vidi postaje i djelom doživljaja, njegovog iskustva i onog željenog i još neostvarenog ali naslućena. Intimistički dosljedno a opet zagonetno i privlačno, kao svaki puta kada se uz vječno more dodirnu tuga i vedrina, Vahidino slikarstvo odiše kako iznenađenjima tako i smislenim slijedom kakav se i očekuje od zrelog slikarska promišljanja.

Na sasvim drugi izvedbeni način, ilustrativno i figuralno, Llilli Koci u svojim aktovima ženskih tijela, u jednom jednostavnom pristupu kompozicijama slike koristi čvrstu i koloristički punu ekspresivnost, koja se tek tu i tamo gubi u izmaglici iza koje se sve drugo tek naslućuje. Mnogi od aktova nostalgična su naboja, gotovo poput plakate ili razglednice s kraja tridesetih godina, izraženih ženskih figura ali stavljenih u drugi i izmješteni slikarski kontekst, semantičan i sintetičan u tom smislu da se u pozadini vide ili prepoznaju simboli mitopoetične, slikarske i/ili mondene kulture iz prvog dijela XX. stoljeća. Sudbina i postojanje tijela kao maštanja o ”divama”, odnosno o fatalnim ženama i muzama koje su bile inspiracija umjetnicima središnja je tema Ljiljlanina slikarskog mentalna sklopa. Težnja ka perfekciji i čvrstoća linija i ploha prisutni su u svakom pojedinačnom radu čime je vješto izbjegnuta bilo kakva dionizijska asocijacija. Gotovo ponegdje stripovski dosegnuto, apolonijsko ozračje, monumentalnost figure i ritam kompozicije slike upečatljivo naglašavaju neponovljivost svakog trenutka ili događaja tjelesnosti kojeg slikarica bilježi, ne samo kao nešto što je tek viđeno ili doživljeno, već i kao ono što je kao takvo zamišljeno.“ - rekao je likovni kritičar Marijan Grakalić.

Llilli Koci rođena je u 1967. u Beogradu. Profesionalni je umjetnički fotograf – portretist. Slikarica, kiparica, pjesnikinja, spisateljica, multimedijalna umjetnica. Sudjelovala je u likovnim kolonijama i izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko priznanja te nagrade umjetničkog instituta Španjolske za sliku „Intelligence“ iz njezinog ciklusa „Misterij žene“.

Vahida Hasanaga Nimanbegu je rođena 1973. godine u Baru. Crna Gora. Akademska slikarica. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Učestvovala je na mnogobrojnim zajedničkim izložbama u Evropi i svijetu.

Na otvorenju izložbe u Zelini su uz brojnu publiku bili nazočni uvaženi gosti podpredsjednik sabora Crne Gore gospodin Genc Nimanbegu, iz veleposlanstva Crne Gore u RH  kulturni ataše, i zamjenica gradonačelnika Zeline gospođa Ines Pavković Hrupec a očekuje se tisuću posjetitelja ovoj međunarodnoj izložbi do kraja godine u Zelini.

 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 1
  • Zagreb 1a
  • Zagreb 1b
  • Zagreb 1c
  • Zagreb 2
  • Zagreb 2a
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Mentalni sklop