Migrantske radnice

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Migrantske radnice

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
06.2020

Migrantske radnice

u kućanstvima bez temeljnog dohotka - piše Dora Levačić
Migrantske radniceFoto facebook stranica udruge sedoac
 

Radnice u kućanstvima, odnosno radnice koje u kućanstvu svojih poslodavaca obavljaju poslove brige o djeci, starijima, čišćenje, kuhanje i sl., u Španjolskoj su po prvi put dobile pravo na naknadu za nezaposlenost.

Španjolska vlada je uvela jednokratnu mjeru financijske pomoći radnicama u kućanstvima koje su izgubile posao, nalaze se na čekanju ili su im smanjeni radni sati zbog mjera za suzbijanje širenja koronavirusa. Pravila lockdowna u Španjolskoj (bila) su među najstrožima u Europi i branila su izlazak osim u slučaju kupovanja hrane i lijekova, zbog čega je velik broj obitelji otpustio ili privremeno otpustio radnice u kućanstvima, bilo zbog straha od zaraze, financijskih poteškoća ili naprosto zbog činjenice da su u tom periodu mogli sami obavljati poslove koje te radnice inače rade u njihovim kućanstvima.

Sve radnice u kućanstvima koje su registrirane u sustavu socijalnog osiguranja i imaju dokaz o tome da su im smanjeni radni sati ili da su dobile otkaz od početka lockdowna (14. ožujka) moći će ostvariti pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od 70% osnovne plaće. To je prvi put da su radnice u kućanstvima u Španjolskoj dobile pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti, iako je naknada niža u odnosu na druga zanimanja. Španjolsko Ministarstvo rada na svom Twitteru objavilo je sljedeće obrazloženje za uvođenje takve mjere: “Sektor usluga u kućanstvu, često nevidljiv, teško je pogođen trenutnom zdravstvenom krizom. Danas vlada širi zaštitu na ranjivije radnike u našoj državi”. Prema službenim podacima, u Španjolskoj ima oko 600.000 radnica u kućanstvima, ali organizacije za ljudska prava procjenjuju da ih je još oko 200.000 neprijavljeno i bez pristupa ovoj mjeri.

Većina radnica u kućanstvima su migrantice iz zemalja Latinske Amerike, a u Španjolskoj migranticama treba i do tri godine da dobiju dozvolu za boravak. U tom periodu im nije dozvoljeno da rade, zbog čega ih se velik broj odlučuje na neformalne poslove. Carolina Elias, predsjednica madridske Udruge radnica u kućanstvima (SEDOAC) smatra ovu mjeru pozitivnim pomakom jer su radnice u kućanstvima dosad bile potpuno nezaštićene, ali misli da će njen učinak biti ograničen zbog velikog broja neprijavljenih radnica (prema njihovoj procjeni takvih je 40%), kao i činjenice da jednokratna financijska pomoć nije dovoljna da bi se prebrodio period nezaposlenosti.

Radnice u kućanstvima sada imaju mogućnost primanja temeljnog dohotka koji se počinje primjenjivati od lipnja, ali one koje zbog čekanja na dozvolu za boravak ili državljanstvo rade na crno i dalje ostaju bez pristupa tim mjerama pomoći. Jedina dostupna pomoć imigranti(ca)ma bez dokumenata koji nemaju pristup socijalnim uslugama su udruge koje dijele hranu po kvartovima, poput Udruge susjedstva Aluche u Madridu koja je učetverostručila broj podijeljenih obroka u samo jednom mjesecu. U redovima za hranu nalaze se i brojni imigranti i imigrantice koji obavljaju nevidljive poslove poput rada u kućanstvima.

Pokret RegularizacionYa koji se bori za prava migranata u Španjolskoj i ima podršku više od 1.100 organizacija, u ponedjeljak je osudio odluku Vlade da pravo na temeljni dohodak imaju samo oni migranti koji su žrtve trgovine ljudima, seksualnog nasilja i seksualne radnice u situaciji posebne ranjivosti. Takva odluka ostavlja 600.000 ljudi s nereguliranim statusom, uključujući i tražitelje azila, bez prava na temeljni dohodak. Takva odluka i produbljuje društvenu nejednakost, jer mnogi od njih rade poslove koji su podcijenjeni, a ključni za španjolsko društvo, poput radnica u kućanstvima. Kako kaže slogan Udruge radnica u kućanstvima: Por que la vida se sostiene en el cuidad / Jer život se održava brigom.

napisala: Dora Levačić

izvor:

https://www.bilten.org/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto facebook stranica udruge sedoac
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Migrantske radnice