Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Srp
2020
13

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
12.2017

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

odobreno je 67.850.000,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda za projekt „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrtaMinistarstvo-gospodarstva foto promo
 

Cilj ovog projekta je usvajanje znanja i vještina kao ključnih kompetencija za poduzetništvo i obrt s namjerom poticanja rasta i razvoja. Odobrena sredstva odnose se na tri školske godine: 2016./2017., 2017./2018. i 2018/2019. Riječ je o provedbi mjera koje se najvećim djelom odnose na poticanje mladih na obrazovanje u strukovnim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada u cilju osiguranja stjecanja vještina za samostalan rad te razvoju socijalnih i poduzetničkih kompetencija. Također, drugi dio mjera je namijenjen za potpore gospodarskim subjektima za primanje učenika na naukovanje kako bi se neposredno u gospodarstvu osiguralo usvajanje ključnih vještina i kompetencija te kvalitetno obrazovani kadrovi koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu. Podsjetimo, Programom Vlade RH utvrđene su smjernice za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Financijska sredstva namijenjena za stipendiranje učenika u iznosu od 54 milijuna kuna omogućiti će nam  povećanje broja dodijeljenih stipendija kojima potičemo učenike na upis u zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Za dodjelu stipendija učenicima u školskoj godini 2017/2018 osigurano je ukupno 18 milijuna kuna od čega 85% upravo iz ovog projekta. Iznos godišnje stipendije po učeniku je 9.000,00 kuna. Na natječaj „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ koji je zatvoren 31. listopada zaprimljeno je 2948 prijava. Zahtjevi su trenutno u obradi, a isplata prvog dijela potpore planirana je u I. kvartalu 2018. godine.

Napominjemo kako se broj stipendija u zadnje dvije godine višestruko povećao te su 2017. godine dodijeljene 1522 stipendije u iznosu od 13,7 milijuna kuna u odnosu na 2014. godinu kada su dodijeljene 291 stipendije u iznosu od 1,7 milijuna kuna. Istovremeno, temeljem navedenog Projekta osigurali smo i poticajna sredstva za gospodarske subjekte koji primaju učenike u naukovanje u iznosu od 13 milijuna kuna, od čega je za 2017. godinu predviđen iznos od 5 milijuna kuna. Važno je istaknuti kako od ove godine potpore za naukovanje dodjeljujemo za sva zanimanja u sustavu vezanih obrta, a ne samo za deficitarna zanimanja. Također, osim sufinanciranja nagrade koju je gospodarski subjekt sukladno sklopljenom ugovoru o naukovanju obvezan isplaćivati, osigurava  se i naknada mentoru za njegov rad s učenicima, što smatramo izuzetno važnim. Za navedene namjene zaprimljene su 184 prijave, a isplata je planirana u I kvartalu 2018. godine.

Do 2015. godine sredstva za ove namjene osiguravala su se isključivo iz Državnog proračuna. Dolaskom nove Vlade ostvarila se suradnja s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te se iznašla mogućnost financiranja stipendija iz Europskog socijalnog fonda i to u perspektivi 2016.-2019. godina, a raspoloživa sredstva za ove namjene su značajno povećana. 

Administrator: zoo_visitor_guestmojzagreb.info
  • Zagreb Ministarstvo-gospodarstva foto promo
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta