MINISTARSTVO KULTURE: Dramska nagrada Marin Držić Dini Pešutu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
20:02
Srp
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › MINISTARSTVO KULTURE: Dramska nagrada Marin Držić Dini Pešutu

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
03.2014

MINISTARSTVO KULTURE: Dramska nagrada Marin Držić Dini Pešutu

...
MINISTARSTVO KULTURE: Dramska nagrada Marin Držić Dini PešutuDino 280314bbb
 

„Nagradu za dramsko djelo Marin Držić“ Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog stvaralaštva. Članovi Stručnog povjerenstva za „Nagradu Marin Držić“ za 2013. godinu u sastavu : Mario Kovač, predsjednik te Helena Sablić-Tomić i Nina Violić, donijeli su odluku o dobitnicima Nagrade za 2013. godinu, pročitavši 62 dramska djela, koja su autori po prvi put prijavljivali pod šifrom.

27. ožujka 2014. godine u Ministarstvu kulture u prisutnosti članova Stručnog povjerenstva za „Nagradu Marin Držić“ i predstavnika Ministarstva, otvorene su kuverte sa šiframa autora te je proglašeno da su dobitnici Nagrade za dramsko djelo za 2013. godinu: 

I nagrada:

Dino Pešut: „(Pret)posljednja panda ili statika“II. nagradu ravnopravno dijele:

Ružica Aščić: „U meni raste“

Valentina Galijatović: „Kod Peregrinovih“

III.nagrada:   

Marina Vujčić: „Umri ženski“

U uži izbor dramskih djela koja se ističu kvalitetom i preporučuju  za potencijalno uprizorenje predloženi su: Filip Nola: „Tri iks i ja“, Elvis Bošnjak: „Rebro“, Damir Markovina: „Tukolovka“, Slobodan Prosperov Novak: „Mozartov sin“, Boris Škifić: „Močvara, livada, svejedno“.

Svečana dodjela „Nagrada Marin Držić“ za 2013. godinu održat će se na otvorenju „Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani“ u HNK Split.

OBRAZLOŽENJE:

Na natječaj za nagradu „Marin Držić“ ove godine prijavljene su 62 drame različitih tematskih, svjetonazorskih i estetskih preokupacija. Za razliku od prošle godine kada su dominirale drame koje su se bavile raspadom obitelji i srodnih mikrozajednica, ove godine je u prvi plan iskočila tematika vezana uz materijalno i duhovno siromaštvo a nemali broj tekstova kao okosnicu radnje su uzeli svojevrsno „godotovsko“ čekanje. Očito ima nešto u onoj izreci kako je kazalište „ogledalo života“.

            Stručno povjerenstvo u sastavu Helena Sablić-Tomić, Nina Violić i Mario Kovač ove godine dobili su dramske tekstove pod šiframa ne znajući autore pojedinih djela. Zajednički zaključak je kako je to bilo puno ugodnije iskustvo nego prošle godine kada je poznavanje lika i djela kao i opusa pojedinih autora neminovno, barem na podsvjesnoj razini, moglo uticati na rezultate. Osim toga, ovim potezom su već u startu izbijeni aduti iz ruku potencijalnim nezadovoljnicima sklonijima izmišljanju teorija zavjere protiv njihovog „lika i djela“ nego samokritičkom pogledu na vlastite uradke.

            Prvu nagradu povjerenstvo je dodijelilo drami „(Pret)posljednja panda ili statika“ Dine Pešuta. Drama je to pisana rafalnim stilom brzih i kratkih rečenica koji iznose sliku odrastanja četvero mladih ljudi iz ratnog i poratnog Siska. Dva muška i dva ženska lika kreću sa istih startnih pozicija, iz podrumskih skloništa bombardiranog grada a život ih zatim oblikuje u potpuno različite ljude isprva malim pomacima koji vremenom postanu tektonski. Drama izrazito precizno i duboko zasjeca neuralgično tkivo poslijeratnog tranzicijskog društva te gotovo bez greške detektira „povijest bolesti“ naših prostora.

            Drugu nagradu ravnopravno dijele drame „U meni raste“ Ružice Aščić i „Kod Peregrinovih“  Valentine Galijatović.  Drama „U meni raste“ donosi priču neobičnog ljubavnog trokuta Muškarca, Žene i Sestre.  Muškarčeva partnerica (Sestra) boluje od nepoznatog psihičkog oboljenja koje napreduje rapidnom progresijom te joj oduzima svaku mogućnost suvisle komunikacije sa vanjskim svijetom. Brinući o njoj Muškarac i Žena se polagano zbližuju bolno svjesni etičkih komplikacija koje ta veza donosi sa sobom. Autor(ica) drame kreira suptilnu mrežu odnosa i emocija među likovima na način koji je izazovan za sva moguća buduća glumačka uprizorenja teksta. Drama „Kod Peregrinovih“  također se zbiva u okrilju obitelji. Samodopadni suprug Peregrin nije svjestan spisateljskog talenta koji kriomice razvija njegova supruga Peregrina. Osim toga, izgleda kao da uzima zdravo za gotovo njenu fizičku ljepotu kao i utjecaj koji ona ima na druge ljude. Dolaskom nećaka Perryja i njegovog društva koje Peregrinu zasipa komplimentima i divljenjem, Peregrin biva uvučen u začudni teatar apsurda iz kojeg se neće lako izvući.

            Treću nagradu povjerenstvo je dodijelilo tihoj drami „Umri ženski“ Marine Vujčić . U moru pesimističnih i mračnih tekstova ova drama donosi tračak optimizma. Usprkos tome što je pisana možda i previše školski te donosi priču koja na prvi pogled podsjeća na zaplet „herz“ romana, očito je kako autor(ica) voli svoje likove i navija za njih te piše njihove životne dijaloge iz bogatog vlastitog iskustva. Igrivost i vedrina su prednosti ove drame koja bi vrlo lako mogla naći svoje mjesto na repertoaru brojnih kazališta jer nudi svakom ansamblu paletu zanimljivih i kompleksnih likova srednje generacije.

            U uži izbor su ušle sljedeće drame koje povjerenstvo također toplo preporuča za potencijalna buduća uprizorenja:  Filip Nola: „Tri iks i ja“ , Elvis Bošnjak:  „Rebro“,  Damir Markovina „Tukolovka“,  Slobodan Prosperov Novak: „Mozartov sin“ te Boris Škifić„Močvara, livada, svejedno“. 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Dino 280314bbb
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › MINISTARSTVO KULTURE: Dramska nagrada Marin Držić Dini Pešutu