Miona, daj šuti!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Lip
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Miona, daj šuti!

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
03.2020

Miona, daj šuti!

ilustracije - izložba Knjižnica Novi Zagreb - 13.03.2020. - 20.04.2020.
Miona, daj šuti!Miona daj suti
 

Za knjigu "Miona, daj šuti!" koja je svrstana na popis najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga u 2019. godini prema natječaju Nacionalne i sveučilišne knjižnice tekst je napisala Silvija Šesto, ilustracije načinio Boris Kugler, a fotografije Ana Šesto.

„Miona, daj šuti" pomalo je distopijska priča koja počinje na Zrinjevcu u trenutku kad majka, a nakon što se preko volje poigrala s djetetom, sretne prijateljicu i izgovori ono poznato „daj šuti" u trenutku kad je dijete doista imalo nešto bitno za reći. Ta, zar dijete ikada govori nešto nebitno?
Tu se pokreće priča koja prati život majke i djevojčice te cijele obitelji a kao posljedica ignoriranja najmlađih. Jer djeca nisu tek privjesak a tako često to biva, tako često s djecom ne razgovaramo, ne odgovaramo im na pitanja niti ih im postavljamo.
Što bi bilo da je majka toga, dana posvetila nekoliko sekunda svome djetetu? Priča bi krenula u sasvim drugom smjeru, no autorica karikiranjem izoštrava pogubnost ignoriranja najbitnijeg: komunikacije. Živimo u svijetu pametnih telefona, a zapravo smo često gluhi jedni prema drugima, osobito prema najmlađima kojima prečesto nudimo materijalno u zamjenu za duhovno, a tu zamjene nema.
Kroz grad, djevojčicu Mionu prati golub Išišar, koji joj „nadoknađuje" mamu.

O autorici teksta: 

Silvija Šest
o rođena je 1962. u Zagrebu. Završila je Centar za kulturu i umjetnost, te diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1986. godine. Upisala poslijediplomski studij iz područja dramaturgije ("Od drame do reklame"). U mladosti reprezentativka stolnog tenisa i slijedom toga završila Višu trenersku školu. Bavila se sportskim novinarstvom. Pisala je scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljavala reklamne kampanje i slogane. Dobitnica je "zlatnog i kristalnog zvona" 1996. godine za tekst i produkciju radijske propagandne poruke na skupu hrvatskih propagandista.
Od srednje škole surađuje u elektronskim medijima, ponajviše radijskim ("radio 101″, "Radio Velika Gorica" Obiteljski radio, HR I, II i III program ). Autorica je i voditeljica mnogih radijskih emisija, a neke od njih je sama i vodila. Kao scenaristica sudjelovala je u mnogim "specijalnim projektima" HRT-a. Od srednjoškolskih dana surađuje u dnevnim listovima (Vjesnik, Večernji), studentskim glasilima (Studentski list, Polet), u časopisima za djecu (Modra lasta, Smib, Zvrk, Prvi izbor), te u periodici (Forum, K, Vijenac). 2005/2006. svakodnevno je surađivala u "Vjesniku" prilogom o književnosti za najmlađe "Gutač slova".
1993. uz Miru Gavrana, Mislava Brumeca i Suzanu Jukić inicira i pokreće časopis za dramu i prozu "Plima". Prvih deset brojeva uređuje prozu, a od 11. broja je glavna urednica. 2002. nagrađena je nagradom "Ivana Brlić Mažuranić" za roman "Debela". Iste godine dobiva donaciju Zagrebačke banke za dramski tekst "Zelenkapica", a 2006. dobiva donaciju Zagrebačke banke za zbirku priča "Bum Tomica 4″. Roman " Debela" uvršten je na IBBY-evu Časnu listu, te je preveden na makedonski i slovenski. U kazalištu "Mala scena" tekst je postavljen i u dvije godine odigran 279 puta.
Autorica je desetak knjiga za odrasle (Ester i bageri, Omčoglavci, Dramatično, Bolja polovnjača, Dani plavih djevica...), pet knjiga poezije (Krizanteme, Kao katedrala, Poglavica ne plače, Prvo izdanje pjesama iz Froplandije, Uličarke). Članica je Društva dramskih umjetnika Hrvatske. Članica je DHK (Društvo hrvatskih književnika) i samostalna umjetnica u HZSU-u (Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika).
Jedna je od pokretačica i potpredsjednica HRVATSKOG DRUŠTVA KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE ("Klub prvih pisaca"). U osnovnoškolskoj lektiri nalazi se pet naslova ( Vanda, Bum Tomica i Bum Tomica 2, Tko je ubio pašteticu, Debela). U siječnju 2007. serijal za djecu "BUM TOMICA" postavljen je kao kazališna predstava u zagrebačkom kazalištu "Mala scena", a iste je godine tekst "Bum Tomice" dobio nagradu "Žar ptica" na NAJ NAJ FESTIVALU. Ministarstvo kulture RH dodijelilo joj je tromjesečnu stipendiju namijenjenu pisanju romana "Leon Napoleon".
"Bum Tomica" postavljen je kao kazališna predstava 2008. u Ljubljani, u kazalištu GOML pod nazivom "Itak Maži". Predstava je osvojila 2009. "Zlato piko" na festivalu u Velenju kao najbolja predstava. 2009. tekst "Bum Tomice" proglašen najboljim na festivalu "Mali Marulić" u Splitu. 2010. dobiva prvu nagradu za neobjavljenu dramu za djecu na festivalu "Mali Marulić" u Splitu. 2012.nagrađena joj je drama "Duboko more ili kako smo sve pobroćkali" postavljena u splitskom kazalištu lutaka. 2011. dobiva "Malog Marulića" za tekst "Gospodin Mrak i tri bijela šeširića". 2012. uvrštena u izdanje časopisa HDP "Relations" na njemačkom jeziku u izbor tri najbolja pisca za djecu i mlade Hrvatske i predstavljena s tri naslova; serijalom Bum Tomica, te romanima Vanda i Debela.
2012. dobiva polugodišnju stipendiju Ministarstva kulture za zbirku bajki "Jučer, danas, putra". 2012. zbirka svačega "Tinuninu" nominirana je za nagradu "Kiklop", te dobila nagradu "Grigor Vitez" za 2012. godinu. Knjiga "Tinuninu" nominirana je za međunarodnu nagradu "Mali Princ" , nominirana je i za „MALI PRINC" 2013., DOBITNICA NAGRADE „GRIGOR VITEZ" za 2013. godinu.
 
O ilustratoru:
 
Boris Kugler
 rođen je 1974. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost, nakon koje u Irskoj studira klasičnu animaciju. Po povratku u Zagreb studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Nakon toga odlazi u Nizozemsku, na drugu likovnu akademiju i tada se potpuno posvećuje slikarstvu. Poslije intenzivne desetogodišnje slikarske i izlagačke karijere okreće se novim izazovima. Objavio je filozofski esej Mali krug, ilustrirao je knjige za djecu i mlade Vrt plavog božuraKraljevstvo OnkrajaPričice i pjesmice iz daleke Afrike, slikovnice SljemenkoPriča o O i zbirku poezije Glavom i bradom i jetrom. Danas živi i radi u Zagrebu, a uz ilustriranje, dizajn i slikanje bavi se i podučavanjem slikarstva.
 
O fotografkinji:

Ana Šesto
 rođena je 1986. u Zagrebu. Fotografkinja, novinarka i voditeljica kulturnog kluba O'GRADA. Bavi se organizacijom izložbi i raznih kreativnih događanja. Završila je studij novinarstva na FPZG. Do sada je imala dvadesetak samostalnih i tridesetak grupnih izložbi (domaćih i međunarodnih). Članica je HDLU-a i HZSU-a. Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala ŠPUD, smjer fotografskog dizajna. Realizirala je 40 naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim hrvatskim i stranim magazinima i na naslovnicama. Iza sebe ima već nekoliko prvih nagrada od kojih su joj najznačanjije one Fotokluba Zagreb, nagrade na Hrvatskom kreativnom FotoizazovuFotomaratonu, pohvala na festivalu Photodays, nagrada iz Refoto-a (Srbija). Službeni je fotograf Kazališta Mala scena, Naklade Semafora, Knjige u centru i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Povremeno radi kao freelance fotografkinja i novinarka i najviše uživa u putovanima i snimanju putopisa. Inspirira je život i ljudi. Voli detalje, povijest, umjetnost, voli istraživati i putovati. Aparat ima uvijek uza se te joj je posao ujedno i hobi. Dobitnica nagrade „Kiklop" kao dio tima (fotografija) u knjizi za djecu „Palac Sim i palac Tam" 2014. godine.
 
IZLOŽBA 13.03.2020. - 20.04.2020. Knjižnica Novi Zagreb  Sloboština, V. Varićaka 8

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Miona daj suti
  • Zagreb Miona izlozba snio 3 20 za web

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Miona, daj šuti!