Mitar Matić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
20

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Mitar Matić

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
02
 
10.2019

Mitar Matić

izložba ''Portreti'' u Salonu Galić - četvrtak 03.10. u 20h
Mitar MatićMitar matic josip broz enkaustika na juti 60x60cm 2019.
 

Jedna od stvari koja najviše definira čovjeka kao razumsko biće njegov je pogled, ta projekcija svijesti ili ega na okolinu. Pogled usmjeren prema nama znači da nas je osoba koja gleda svjesna i da sudjelujemo u njezinu svijetu, jednako kao i ona u našemu. A za životinje koje imaju ulogu predatora u ekosustavu, to jest one obdarene trodimenzionalnom percepcijom, cijeli svijet je plijen, rekao bi Oswald Spengler. Čovjek je najgrabežljivija od svih zvijeri i to ne samo zbog svoje mogućnosti savladavanja prirode tehnikom, nego i zbog razuma pomoću kojega sve pojave kategorizira i usustavljuje u spoznatljive obrasce.

            S obzirom na sve to, Mitar Matić čini zanimljiv eksperiment. On preslikava portrete najgrabežljivijih među ljudskim grabežljivcima: portrete vođa naroda, revolucionara i filozofa, te im uklanja pogled, odnosno sklapa očne vjeđe. Ti važni državnici i mudraci koji su mišlju i djelom krojili (i još kroje) svijet, sada djeluju kao da spavaju, ili kao da su ovi portreti tu da posvjedoče o njihovoj smrti. U gustim nanosima boje Matić naglašava karakter svoga ostvarenja: ove diktatore on je upokojio na slici, to jest slikarstvom, umjetnošću koja dozvoljava da se pogledu pruži ono zamislivo, dakle ne nužno ono stvarno. Svijet je tako uistinu plijen ljudske ruke, kojoj pomaže tehnologija, ali i ljudskog duha, a umjetnici često taj plijen dijele sa svojom publikom, kako bi je potaknuli na shvaćanje nekih istina o čovjeku.

            Lica koja gledamo na Matićevim slikama od nas su iznimno udaljena. Mi smo se naučili prepoznavati ih, obožavati ih ili mrziti, osjećati prema njima simpatiju ili odbojnost, ali ona su na koncu samo simboli nekih (trenutno neaktualnih ili još vitalnih) ideja. Zatvarajući im oči na ovim portretima, umjetnik nas podsjeća kako su svi oni samo slike. To zapravo nisu ličnosti, nego naše mentalne predodžbe tih ličnosti – njihove slike posredovane medijima ili različitim stručnim i umjetničkim djelima. Svim je tim slikama zajedničko to što su bezopasne. One imaju samo ono značenje koje im mi dajemo. Fiktivni pogled umnika ili silnika na nekoj fotografiji, kojim nas on očinski strogo ili blago (nad)gleda, sada je ugašen. Svijet više nije njihov plijen koji mogu oblikovati kako žele i stavljati u svoje političke i misaone sustave, u kojima smo mi onda prisiljeni sudjelovati. Ovaj nas slikar oslobađa njihova pogleda i bilo kakve odgovornosti pred njim. Stavimo im, dakle, novčiće na oči i pošaljimo ih dođavola!

likovni osvrt izložbi napisao: Feđa Gavrilović

Mitar Matić je rođen u Rijeci 1981. godine. Diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi profesora Gorkog Žuvele 2005. godine. Od tada kontinuirano radi i izlaže. Za svoj je rad dobio Grand prix 32. Salona mladih 2014. godine i 2. nagradu 26. Slavonskog bijenala 2018. godine. Godine 2015. je boravio na rezidenciji Cite Internationale des Arts u Parizu.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Rijeci, gdje je i asistent na katedri za crtanje Akademije primjenjenih umjetnosti.

ZADOVOLJSTVO NAM JE

POZVATI VAS NA IZLOŽBU 

MITAR MATIĆ

Portreti

SALON GALIĆ

Marmontova 3, Split

ČETVRTAK 03.listopada u 20:00 sati

Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture, Zaklade Kultura nova, Grada Splita, Splitsko – dalmatinske županije i Turističke zajednice grada Splita.  Ulaz na izložbu je besplatan, a HŽPP će svima koji žele doći u Split razgledati izložbu osigurati 40% popusta na povratne karte vlakom.  

cid:image003.png@01D06F02.64745E30

HULU Split – Hrvatska udruga likovnih umjetnika

Obala hrvatskog narodnog preporoda 24 / I

http://www.hulu-split.hr/

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Mitar matic josip broz enkaustika na juti 60x60cm 2019.
 • Zagreb Jmitar matic oseph beuys enkaustika na juti 60x60cm 2019
 • Zagreb Mitar matic ernesto guevara enkaustika na juti 60x60cm 2019
 • Zagreb Mitar matic julija timossenko enkaustika na juti 60x60cm 2019
 • Zagreb Mitar matic vladimir putin enkaustika na juti 60x60cm 2019
 • Zagreb Mitar matic barack obama enkaustika na juti 60x60cm 2019

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Mitar Matić