Mladen Žunjić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Mladen Žunjić

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
06.2017

Mladen Žunjić

tekući akrili i ulja na platnu - osvrt Miroslava Pelikana
Mladen ŽunjićMladen zunjic
 

Slikar Mladen Žunjić pripada  malobrojnijoj skupini hrvatskih umjetnika koji kontinuirano rade u atelijeru, slikajući uglavnom na većim i velikim formatima, koristeći akrile i ulja za realizacije svojih ideja, u najnovijem ciklusu,ponajprije vibrantnih, sudarajućih krugova, elipsi, uznemirenih prodirućih pravaca  ili skupina pravaca koji bez ustezanja razdijeljuju slike na više cjelina, donoseći sa sobom, prepoznatljiv „žunjićevski“ubrzani ritam, snažan i odlučan pokret, odsječnu i nepovratno učinjenu gestu, izrečenu tešku riječ u vrlo zanimljivim, intrigantnim kompozicijama ljubičasto zelenog dominantnog kolora.

Naravno, ove slike vrlo pokretljivih motiva otkrivaju i moguće dijelove labirinta ali i jasne naznake ženskog akta ( ili aktova ) koji se lascivno lelujaju u prozračnim plamenima vatre.

Ipak ključni element ovih slika jest okrugla forma, često nepravilni krug koji je gotovo nazočan na svim platnima u novijoj produkciji, simbol tajanstvenog značenja, pa  se slobodno može reći kako je kružni oblik, okrugla forma, zaštitni znak slikarstva Mladena Žunjića.

U drugom dijelu slika iz najnovijeg ciklusa dominira motiv zvjezdanog neba, nebeske karte nepoznatih i nedohvatljivih svemirskih dubina, teška zlatna površina ili prašinom prekrivena zlatna ploha , koje prekrivaju cijeli format slike, 100 x 80 cm.

Također valja istaknuti crveno zelenu kompoziciju, crvena boja ispunila je okruglastu formu koja nadsvođuje zelenkasto središte, slika zanimljive dinamike, izrazitog kolorizma.

Naravno, ovakav format u najnovijem ciklusu omogućuje umjetniku neograničenu gestualnost, snažno nanošenje boje ( obično pojedina boja dominira ), slobodu koja otvara put žestini i potpunoj, cjelovitoj realizaciji ideje.

Ipak, valja najprije istaknuti stalno istraživanje različitih aspekata kolora Mladena Žunjića, užitak rada umjetnika u druženju i konfrontiranju s bojom, traženju i realiziranju ideja koje se pojavljuju jedna iza druge, tako da slobodno možemo govoriti o slikaru kao vrsnom koloristu, koji dopušta boji da slobodno djeluje ali samo do određene granice, do onoga trenutka kada je ispunila svoju svrhu.

Slikar Mladen Žunjić godinama je aktivan na hrvatskoj likovnoj sceni, izlažući uvijek nove radove, koje imaju s prethodnim tek ponešto poveznica, neprestano u traganju i istraživanju lepeza mogućnosti boja i formata ali i vlastitih ideja i želja.

Njegov ciklus brojan je i bilo bi dobro kada bi slikar imao prigodu izložiti u ozbiljnoj galeriji izbor iz svoga opusa, koji bi , izložen na jednom mjestu, zaokružio dojmove u čvrstu cjelinu o slikarstvu Mladena Žunjića.

piše: Miroslav Pelikan

 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Mladen zunjic
  • Zagreb Mladen zunjic 1
  • Zagreb Mladen zunjic 2
  • Zagreb Mladen zunjic 3
  • Zagreb Mladen zunjic 4
  • Zagreb Mladen zunjic 5
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Mladen Žunjić