MSU: Dva tragača, dva istraživača - Motika i Horvat

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
30

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › MSU: Dva tragača, dva istraživača - Motika i Horvat

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
09.2012

MSU: Dva tragača, dva istraživača - Motika i Horvat

Dva tragača, dva istraživača, dva nedovoljno poznata opusa svestranih umjetnika Miljenka Horvata i Antuna Motike otvaraju ovojesensku sezonu u Muzeju suvremene umjetnosti.
MSU: Dva tragača, dva istraživača - Motika i HorvatMsu horvat
 

Retrospektivna izložba: MILJENKO HORVAT, Traganja

Premda je Miljenko Horvat (Varaždin, 1935 - Zagreb, 2012.) ostavio dubok trag u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, ponajprije svojim djelovanjem u Gorgoni i sudjelovanjem u Novim tendencijama, taj je umjetnik ostao prilično nepoznat široj publici. Prve samostalne izložbe ostvario je u šezdesetim godinama prošloga stoljeća u Zagrebu. Međutim, o njegovu djelovanju nakon toga u Hrvatskoj se ne zna mnogo. Razlog tomu je što je otišao u inozemstvo, najprije u Pariz (1962) a zatim u Kanadu (1966) gdje je proveo najveći dio života. U Zagreb se vratio nekoliko godina nakon umirovljenja, 2008, gdje je i umro u ožujku ove godine. Njegovo ime najčešće se vezuje uz grupu Gorgona, za koju je na poticaj Josipa Vanište, realizirao sedmo izdanje istoimenog ani-časopisa 1965. godine. U njegovu ukupnom stvaralaštvu moguće je pronaći specifičan gorgonski duh, što ga je Radoslav Putar detektirao već u prvim predstavljanjima hrvatskoj publici opisujući njegovu poetiku kao „notorni nesmisao koji se ogleda u dostojanstvenoj mudrosti“. No, poriv za neprestanim traganjima u jednom će ga trenutku dovesti na putanju pokreta Novih tendencija, u koje se uključuje participirajući u inovativnom području računalne grafike 1973.
Miljenko Horvat, uz poetske kolaže, spontane i gestualne crteže i slike bliske poetici apstraktnog ekspresionizma, istražujući mogućnosti različitih medija, ostvaruje i bogat fotografski opus, bilježeći kao pasionirani putnik, šetač i senzibilni tragač za poetskim mikrokozmosima osamljene „prizore bez značaja“, anonimne tragove ljudske ruke i djelovanja vremena na zidovima metropola.
Kako bi se neopterećeno mogao posvetiti svojoj najdubljoj vokaciji, zarađujući za život kao arhitekt, dizajner, predavač dizajna, ilustrator i karikaturist, Horvat je u inozemstvu, osobito u Kanadi, postigao zapaženu umjetničku karijeru. Njegova djela danas se nalaze u muzejskim zbirkama, privatnim i javnim kolekcijama u Kanadi, Izraelu, Nizozemskoj, Italiji, SAD-u...
Raznoliko, bogato i intrigantno stvaralaštvo Miljenka Horvata, nakon gotovo pola stoljeća, otkriva se konačno i u gradu u kojemu je nakon studija arhitekture, polako i ustrajno započeo svoja umjetnička traganja.

Kustosica izložbe: Radmila Iva Janković
Autor postava: Tomislav Pavelić


Izložba: ANTUN MOTIKA: Eksperimenti
Od Futuropolisa do Muzike svjetla

Antun Motika (Pula, 1902. – Zagreb, 1992.) svestrani je umjetnik koji je u našoj sredini uglavnom poznat kao slikar suptilnih aktova i lirskih interijera i krajolika s izrazitim senzibilitetom za boju i svjetlo. Međutim, Motika je i jedan od najvažnijih umjetnika eksperimentatora i vizionara na području razvoja i mogućnosti tehnologije i arhitekture, kazališne scenografije, reklame, industrijskog dizajna te slikarstva, čime zaslužuje posebno mjesto u razvojnoj liniji ne samo hrvatske već i svjetske povijesti umjetnosti. Od 1941.godine, u intimi atelijera, započinje tzv. atelijerska istraživanja, izvodi brojne pionirske luminokinetičke eksperimente na staklu i foliji s organskom i anorganskom materijom, eksperimente na fotografiji, na fotografskom i rendgenskom filmu, metalu i pleksiglasu namijenjene projiciranju, na kojima vrlo često intervenira s različitim slikarskim i neslikarskim postupcima. Pali komade stakla i plastike, perforira ih ili gravira, razlijeva po njima boju, smolu, spaja ih i radi „bazene“ u koje zatim ulijeva boju i različite tekućine. Određenim problemom bavi se do potpune iscrpljenosti, a dobivene rezultate izvedenih pokusa poput znanstevnika „očitava“ i zapisuje u bilježnice i notese. Upravo je ovaj nadasve intrigantan eksperimentalni materijal tema izložbe Antuna Motike, koja se otvara u utorak 25. rujna 2012. na 2.katu prostora za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti, čime se ujedno obilježava 110. godišnjica njegova rođenja i 20. godišnjica smrti.

Kustosica izložbe: Ivana Janković
Autor postava: Filip Beusan

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Msu horvat
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › MSU: Dva tragača, dva istraživača - Motika i Horvat