MUO: Edo Murtić - Keramika

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Srp
2019
21

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › MUO: Edo Murtić - Keramika

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
12.2015

MUO: Edo Murtić - Keramika

Keramički murali, panoi, pladnjevi, tanjuri i skice – 79 radova izloženih u suradnji s Fundacijom Murtić. * Izložba je otvorena do 03.01.2016. Izložba
MUO: Edo Murtić - KeramikaMurtic-muo-keramika
 

..Pišući prije mnogo godina o slikama Ede Murtića, francuski kritičar Jean Cassou primijetio je kako je „sve u njima energija, bilo da je riječ o sadržaju ili pokretu“. Zaista, ono što je najupadljivije u Murtićevu svijetu to je silina pokreta koje on upisuje u površinu slike. Ti pokreti na najprecizniji način odaju njegove osobine i nalik su svojevrsnim grafikonima koji detektiraju sadržaje umjetnikove ličnosti. Kada je riječ o radovima u keramici, najčešće su to velike površine, točnije stijene postavljene u neki ambijent, bilo u enterijeru, bilo u vrtu ili na javnome mjestu. Čvrste i sigurne geste na krajnje jednostavan način određuju osnovnu strukturu djela. Međutim, one u isto vrijeme zrače energijom: brzim, silovitim pokretima koji nezaustavljivo klize s polja slike ispunjavajući čitav prostor. U kasnim djelima nastalim od sredine devedesetih, pa sve do pred sam kraj slikarova života, moguće je naći srodnosti s djelima iz razdoblja najsnažnijeg gestualnog slikarstva iz sedamdesetih godina. A to i jesu razdoblja u kojima je Murtić intenzivno radio keramiku, kako onu manjega formata (pladnjevi, tanjuri...), tako i murale, štoviše prijedlog za spomenik pjesniku Juri Kaštelanu... 

Dr.sc. Zvonko Maković

Životopis
Edo Murtić (Velika Pisanica, 1921. – Zagreb, 2005.), svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio je i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici XX. stoljeća. U Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, a u Beogradu školu Petra Dobrovića. Prvu samostalnu izložbu održao je u Zagrebu 1935. godine. Za vrijeme II svjetskog rata opredijelio se za antifašistički pokret i vrijednosti koje je njegovao, te u svom umjetničkom i kulturnom radu izražavao do kraja života.

Murtićevo rano figurativno slikarstvo zahvaljujući kontinuiranoj evoluciji nadahnutoj među ostalim studijskim putovanjima u Francusku, Italiju i SAD-e, te kontaktima s vodećim svjetskim poslijeratnim umjetnicima, postupno se transformiralo u osobenu varijaciju apstraktnog slikarstva ekspresivne geste, lirskog naboje te snažnog  kolorizma. Svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u Jugoistočnoj Europi. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti.

Edo Murtić ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Uz bogati slikarski opus, Murtičevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.

Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Murtic-muo-keramika
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › MUO: Edo Murtić - Keramika