MUO: Izložba hrvatskog dizajna 1112

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Tra
2020
07

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › MUO: Izložba hrvatskog dizajna 1112

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
09.2012

MUO: Izložba hrvatskog dizajna 1112

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu 13. rujna 2012. otvara se IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 1112
MUO: Izložba hrvatskog dizajna 1112Ihd muo zg
 

To je bijenalni pregled dizajnerske produkcije u svim područjima dizajnerskog djelovanja – od dizajna vizualnih komunikacija, produkt dizajna, ambalaže, dizajna postava izložbi/signalizacije, dizajna elektroničkih medija, do dizajnerskih koncepata i modnog dizajna.


Aktualni pregled sedmi je po redu otkad je projekt lansiran 1999. godine, u tada još znatno manjem obimu. Izložbe hrvatskog dizajna prerastale su svoj okvir iz godine u godinu s novim uključenim kategorijama, većim odazivom dizajnerske zajednice i javnosti, a od prvih postava u Galeriji Forum unutar jednog desetljeća mijenjale su institucije-domaćine te se već dva izdanja održavaju u izložbenom prostoru Muzeja za umjetnost i obrt. Izložbu organizira HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo u partnerstvu s Muzejom za umjetnost i obrt. Izložba će ostati otvorena do 15. studenog 2012.

Izložbe hrvatskog dizajna do danas su jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja sustavno obuhvaća sva područja dizajna, te već niz godina ima izuzetnu recepciju stručne i široke javnosti. Pozicionirajući se između manifestacija s dugom tradicijom poput Zgraf-a (posvećenog vizualnim komunikacijama) i Zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna, ove izložbe nastoje strogom selekcijom i svojom unutarnjom strukturom reflektirati stvarno stanje na hrvatskoj dizajnerskoj sceni s tržišnog, društvenog i kulturnog aspekta. Cilj izložbe je afirmirati dizajn kao tržišno i društveno relevantnu struku. Kroz strogu selekciju izdvaja i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1112 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu, a sustavno prati i studentsku produkciju visoke razine nastalu u okviru domaćih obrazovnih institucija.

Selekcijska komisija / Međunarodni ocjenjivački sud
Selekcijsku komisiju koja je ove godine odlučivala o izboru radova koji će biti predstavljeni na izložbi činili su profesionalci u različitim područjima: Nikola Đurek, Narcisa Vukojević (grafički dizajneri), Neven Kovačić (produkt dizajner), Vanja Bertalan (informacijski arhitekt), Silvio Vujičić (likovni umjetnik i modni dizajner). U svojim esejima koji će biti publicirani u katalogu Pregled hrvatskog dizajna 1112 selektori analiziraju presjek produkcije u pojedinim područjima te detektiraju načine na koje on reflektira stvarno stanje u širem kontekstu, što manifestaciji daje i kritičku notu. Na otvorenju izložbe bit će dodijeljene i nagrade najboljim ostvarenjima u svim kategorijama, o kojima će odlučivati prošireni Međunarodni ocjenjivački sud koji, osim članova Selekcijske komisije, čine i dva gostujuća internacionalna dizajnera – renomirani dizajner i ilustrator s njujorškom adresom Mirko Ilić i slovenski industrijski dizajner Jure Miklavc.

Radovi na izložbi 1112 bit će predstavljeni u sljedećim kategorijama: dizajn vizualnih komunikacija, dizajn elektroničkih medija/dizajn interaktivnih medija, dizajn ambalaže, industrijski/produkt dizajn, postav izložbi/prostorna grafika/signalizacija, modni dizajn te koncept.

Nagrade
Ocjenjivački sud dodijelit će jednu Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, te Nagrade i Priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva za svaku od kategorija, a njihov broj ovisit će o kvaliteti pristiglih radova. Studentskim radovima također će se dodijeliti Nagrade i Priznanja po kategorijama. Ocjenjivački sud ICOGRADA-e (International Council of Graphic Design Associations), pod čijim se pokroviteljstvom održava Izložba hrvatskog dizajna 1112, dodijelit će posebnu nagradu ICOGRADA Excellence Award. Na osnovi odluke Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva, Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo posthumno će se dodijeliti Tomislavu Lerotiću za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.

Izložbu prati reprezentativan katalog na 350 stranica koji detaljno dokumentira sve radove te donosi niz eseja, intervjua i osvrta članova žirija na dvogodišnje razdoblje u domaćem dizajnu. Uz samu izložbu, koja će trajati od 13. 9. do 15. 11. 2012., održat će se i niz predavanja, prezentacija i okruglih stolova, o čijem rasporedu ćemo vas obavijestiti naknadno.

Raspored događanja za četvrtak 13. 9. i petak 14. 9.:

ČETVRTAK, 13. rujna 2012. / MUO

20.00 – OTVARANJE IZLOŽBE I PROGLAŠENJE DOBITNIKA NAGRADA HRVATSKOG DIZAJNERSKOG DRUŠTVA
voditeljica: Ana Stunić

21.00 - PARTY: DJ IVA STARKOVA & DJ REA

PETAK, 14. rujna 2012. / MUO

18:00 MIRKO ILIĆ: SIMBOLI MRŽNJE - PREDAVANJE
19:00 STOP, THINK, GO, DO - PROMOCIJA KNJIGE I RAZGOVOR

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Ihd muo zg

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › MUO: Izložba hrvatskog dizajna 1112