MUO: Nika Radić - Doma

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
20

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › MUO: Nika Radić - Doma

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
11.2015

MUO: Nika Radić - Doma

Muzej za umjetnost i obrt * Program SUVREMENI UMJETNICI U STALNOM POSTAVU * NIKA RADIĆ: DOMA * 5. studeni 2015. – 28. veljače 2016.
MUO: Nika Radić - DomaNika-radic-mu0
 

U sklopu programa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO ove godine izlaže internacionalna novomedijska umjetnica Nika Radić. U muzeju izlaže seriju audio-vizualnih radova koje je posebno napravila za ovu priliku.

U pojedinim prostorijama muzejskog postava vidimo fotografske autoportete umjetnice u prirodnoj veličini, postavljene kao da se koristi muzejskim eksponatima u obavljanju svakodnevnih radnji. Muzejski postav tako postaje privatni prostor, a audio radovi sa zvukovima uličnih nemira i sukoba taj svakodnevni život stavljaju u širi društveni kontekst te postavljaju pitanje međusobne uvjetovanosti privatnog i javnog života. Radovi iz serije "Doma" obuhvaćaju muzejske prostore od renesanse do dizajna te tako povijesni predmeti postaju dio svakodnevice, kao što su u svojoj izvornoj funkciji i bili. Zvukovi asociraju na političke prosvjede i rat te se tako mrse slojevi ne samo javnog života u pozadini intime općenito već i naše suvremene zbilje.

Autorica već godinama koristi strategije rada na kontekstu i s kontekstom, što proizlazi iz njezinog interesa za oblike ljudske komunikacije, vizualne i verbalne, osobne i društvene. U ovoj izložbi konstruira graničnu situaciju koja proizlazi iz sukoba između realnosti i mogućnosti. Kopka nas ostvarivost te mogućnosti i taj dojam narušava nedirnutost muzejskog svijeta te načima opnu koja štiti muzejske predmete od ljudi i muzejski postav od životnih promjena. Izoliranost je muzejska konvencija iz koje proizlaze sve ostale, a Nika Radić svojim postupkom iskušava fleksibilnost postavljenih granica – od restrikcija koje se odnose na ponašanje posjetitelja do pitanja zaustavljenog vremena i statičnog prostora.

Nika Radić (Zagreb, 1968.), na sceni je prisutna od 1992. kada je diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i prvi put izlagala u Galeriji VN. Diplomirala je povijest umjetnosti u Beču 2008. godine. Trenutno živi u Berlinu. Nakon akademije, autorica je uglavnom konstruirala objekte i instalacije u duhu modernističke apstrakcije baveći se pitanjem prostora na gotovo arhitektonski način. Od početka 2000 ih okreće se performativnim aspektima prostornog konteksta i artikulira interes za međuljudske odnose i ponašanje s fokusom na bavljenje načinima ljudske komunikacije. Izvedba rada, obično u formi video instalacije ili prostorne instalacije stvara iluzije od odnosa omjera i veličina, a često i situacija. Njezini radovi su uglavnom koncipirani kao granična pretpostavka koja preispituje mogućnost/uspjeh prijenosa poruke i recepcije.

Izložba će biti otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt u četvrtak, 5. studenoga 2015., u 19 sati.

Jasmina Fučkan

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Nika-radic-mu0

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › MUO: Nika Radić - Doma