MUO:  Veličanstveni Vranyczanyjevi

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Lip
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › MUO:  Veličanstveni Vranyczanyjevi

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
08.2016

MUO:  Veličanstveni Vranyczanyjevi

umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji, Muzej za umjetnost i obrt, do 21.08.2016.
MUO:  Veličanstveni Vranyczanyjevi vranyczanyjevi
 

Izložba Veličanstveni Vranyczanyjevi – umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji prezentira povijest i značaj plemićke obitelji Vranyczany-Dobrinović u hrvatskim krajevima od 15. stoljeća do danas.

Osim po važnoj ulozi u hrvatskoj povijesti i politici, članovi obitelji Vranyczany-Dobrinović zapamćeni su i kao mecene i donatori, kolekcionari i graditelji reprezentativnih zdanja, uspješni i napredni gospodarstvenici te pokretači društvenoga života u gradovima u kojima su živjeli (Stari Grad na Hvaru, Senj, Rijeka, Karlovac, Zagreb). Članovi obitelji Vranyczany-Dobrinović podigli su neke od najreprezentativnijih palača u zagrebačkom Donjem gradu, koje danas udomljuju važne kulturne institucije: u palači Ljudevita Vranyczanyja danas je Moderna galerija, a u palači Dragana Vranyczanyja je Arheološki muzej. Klotilda Vranyczany Buratti oporučno je ostavila gradu Zagrebu palaču Dverce… Izložba prikazuje raznovrsnost doprinosa pojedinih članova obitelji, naglašavajući kao zajedničke osobine postojano visoku socijalnu osjetljivost, patriotizam i ljubav prema umjetnosti.

Sastavni dio izložbe brojni su vrijedni povijesni dokumenti vezani uz aktivnosti Vranyczanyjevih, portreti istaknutih članova obitelji, te djela hrvatskih modernista kojima su Vranyczanyjevi bili mecene (Bukovac, Medović, Mašić, Krizman, Rački i drugi). Osim izložaka koji su sastavni dio fundusa Muzeja za umjetnost i obrt – dakle, stalnoga postava i pojedinih zbirki – prikazani su i artefakti iz drugih muzeja i privatnih zbirki. Oni ilustriraju svakodnevni život Vranyczanyjevih: obiteljsko srebro, porculan, namještaj… Zanimanje će pobuditi i sjajne fotografije koje su krajem 19. i početkom 20. stoljeća snimali sami Vranyczanyjevi, jer osim dokumentarne imaju i visoku umjetničku vrijednost. Veliki dio izloženih umjetnina široj javnosti dosad nije bio poznat.

Autorica izložbe je dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke arhitekture i Zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt, a na pripremama izložbe angažirani su stručnjaci iz vodećih hrvatskih muzeja, kulturnih institucija i sa Sveučilišta u Zagrebu i Zadru, koji su u arhivima, knjižnicama, muzejskim i privatnim zbirkama te radom na terenu prikupljali podatke i artefakte o životu i radu Vranyczanyjevih.

Sastavni dio projekta Veličanstveni Vranyczanyjevi jest katalog s tekstovima stručnjaka i opsežnom dokumentacijom, koji MUO objavljuje u suradnji s Maticom hrvatskom.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb  vranyczanyjevi
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › MUO:  Veličanstveni Vranyczanyjevi