Muški pjesnički blok 2020.

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Muški pjesnički blok 2020.

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
06.2020

Muški pjesnički blok 2020.

od Slavonije do Hercegovine, od melankolične lirike do refleksivne produhovljenosti - besplatno na internetu
Muški pjesnički blok 2020.Muski pjesnicki blok 2020
 

Muški pjesnički blok: Odak, Plazibat, Telećan

TRI ZBIRKE SUVREMENIH HRVATSKIH PJESNIKA BESPLATNO DOSTUPNE NA INTERNETU – OD SLAVONIJE DO HERCEGOVINE, OD MELANKOLIČNE LIRIKE DO REFLEKSIVNE PRODUHOVLJENOSTI

Nakon ženskog, objavljen je i ovogodišnji muški pjesnički blok – tri zbirke nagrađivanih i prevođenih suvremenih hrvatskih pjesnika: Stipe Odaka, Marinka Plazibata i Dinka Telećana

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) tri zbirke suvremenih hrvatskih pjesnika: „Trobojno bijelo“ Stipe Odaka, nagrađenu Goranom za mlade pjesnike, „Postelja od orahove sjene“ Marinka Plazibata, za koju je autor dobio nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis autora do 35 godina na Pjesničkim susretima u Drenovcima, te „Plast igala“ Dinka Telećana, čija je poezija prevedena na desetak jezika.

Zbirka pjesama „Trobojno bijelo“ Stipe Odaka, nagrađena prestižnom nagradom Goran za mlade pjesnike 2013. godine, već nas od naslova i prvih redaka uvlači u svoj dojmljivi lirski svijet, po mnogo čemu unikatan u polju suvremene hrvatske književnosti. Erudicija, slike djetinjstva, produhovljenost, komorni ugođaji i stilska izbrušenost samo su neke od odlika ove slojevite, a istovremeno pristupačne i komunikativne poezije.

Marinka Plazibata u zbirci „Postelja od orahove sjene“ ne zanimaju tipični prizori i vidljivi fenomeni slavonskog sela. On se koncentrira na pojedinosti i oku nevidljive pomake. Ta sklonost fragmentu, ujedinjena sa sviješću o pripadnosti vlastitoga pisanja nepreglednom svijetu tekstova i umjetničkih praksi, tipičan je element urbane (postmoderne) percepcije. Plazibatova omiljena figura je hiperbola, a njegova bi se kreativna strategija dala sažeti u sljedeći postulat: sve uvećati do granica neprepoznavanja, a onda se suočiti s uvećanim kao s ishodištem novoga iskustva.

Dinko Telećan i u knjizi pjesama „Plast igala“ čitateljima nudi mjesto razlike u odnosu na ostatak mlađe hrvatske pjesničke scene, i to ponajprije upornim inzistiranjem na opreci tradicionalno – suvremeno. I kad je, primjerice, riječ o modernim sadržajima u tradicionalnim izražajnim okvirima, i stilističkim skokovima – od stihovnih minijatura do mini poema. Telećan ogoljuje, reducira, pa i opkoračuje, riječi, rečenice kako bi iz njihove (ne)vidljivosti izvukao esenciju. U stihovima traži sklad i iskonsku muzikalnost, ali njegov lirski putnik stalno mijenja perspektive, mjesta, preobražava se, skače kroz vrijeme.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.

Novi naslovi su objavljeni uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

dostupno na: 

elektronickeknjige.com

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Muski pjesnicki blok 2020
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Muški pjesnički blok 2020.