muški prozni blok

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Lip
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › muški prozni blok

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
11.2017

muški prozni blok

objavljen, Malkoč, Pavičić, Popović - POPOVIĆEV „SAN ŽUTIH ZMIJA“ DVJESTOTA BESPLATNA E-KNJIGA
muški prozni blokBesplatne elektronicke knjige foto promo
 

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) tri prozna naslova nagrađivanih i prevođenih hrvatskih autora: romane „Kao kad progutaš brdo balona“ Zorana Malkoča i „Ovce od gipsa“ Jurice Pavičića te zbirku novela „San žutih zmija“ Ede Popovića. Ova potonja objavljena je kao dvjestota besplatna e-knjiga, a čitateljima je, zbog isteka pojedinih izdavačkih ugovora, trenutačno dostupno njih 174.

Roman „Kao kad progutaš brdo balona“ Zorana Malkoča 2002. godine bio je finalist V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, a autor je dobitnik tportalove književne nagrade tportal@roman.hr (2015) te Večernjakove nagrade Ranko Marinković (2009), najuglednije hrvatske nagrade za kratku priču. Malkočeva zbirka priča „Groblje manjih careva“ objavljena je na španjolskom i katalonskom te popraćena nizom pozitivnih kritika i osvrta, a pojedine priče iz te zbirke objavljene u američkim, argentinskim i meksičkim književnim časopisima.

Roman „Ovce od gipsa“ Jurice Pavičića preveden je na njemački u izdanju Nummer 8 iz Wetzlara. Švicarski časopis Facts proglasio je to izdanje trećom najboljom knjigom godine na njemačkom govornom području u kategoriji krimića i trilera. Po istom je romanu načinjen i film u režiji Vinka Brešana „Svjedoci“ koji je uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen ekumenskom nagradom. Za scenarij tog filma Pavičić  je 2003. nagrađen Velikom zlatnom arenom za scenarij festivala u Puli. Autor je niza romana, zbirki priča i eseja, a kratke priče i eseji prevođeni su mu na engleski, njemački, ruski, talijanski i bugarski.

Zbirka novela „San žutih zmija“ Ede Popovića označila je autorov veliki povratak na hrvatsku proznu scenu, budući da je objavljena 13 godina nakon njegova prvijenca. „San žutih zmija“ i 17 godina nakon objavljivanja u tiskanom izdanju najbolje svjedoči koliko je, kako u svom osvrtu tvrdi Dario Grgić,  „Popović vitalističan i potentan pisac“. Osim toga, Grgić naglašava: „Čudno je čitati pripovijetku Ispod duge uz rašireno uvjerenje kako u Hrvatskoj slabo stojimo s ratnom prozom – dočim ovdje imamo blještavi lament nad propalošću ratovanja i užasima koji razaraju duhove ratnika. Popović njegovo veličanstvo rat obrađuje žestoko, kombinirajući realistične detalje (smrad, prljavštinu, nesanice) s vizijama koje opsjedaju njegove ratnike, protagoniste koji su prije ubili nego što su imali seksualna iskustva, kojima je smrt jedina vrsta seksa za koju znaju.“ Autor je objavio 12 proznih knjiga, većinom romana, koje su prevedene na desetak jezika, čime se svrstava među naše najprevođenije prozaike.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Knjige su objavljene uz financijsku potporu Grada Zagreba, a Društvo za promicanje književnosti na novim medijima korisnik je institucionalne potpore Zaklade „Kultura nova“.

O projektu BEK

Projekt BEK nekomercijalni je sustav distribucije elektroničkih knjiga. Javnosti je predstavljen 26. svibnja 2001. na osječkom FAK-u. Otad je objavljeno 200 naslova u tri biblioteke: 1. u okviru biblioteke „Online“ objavljuju se naslovi uglednih, višestruko nagrađivanih i antologiziranih suvremenih hrvatskih autorica i autora, s naglaskom na nekomercijalnim naslovima; 2. u okviru biblioteke „Mali rakun“ objavljuju se naslovi mladih i neafirmiranih autorica i autora, s naglaskom  na prvijencima te drugim teško dostupnim ili nekomercijalnim naslovima); 3. u okviru biblioteke „elektroDAF“ objavljuju se klasici anarhističke misli, kako oni s književnim predznakom (Henry David Thoreau, Emma Goldman, William Morris), tako i oni s teorijskim, a biblioteka je pokrenuta 2007. u suradnji sa zagrebačkim DAF-om.

Od pokretanja projekta 2001. godine, mrežnim stranicama pristupilo je više od 1,9 milijuna posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje. Besplatne elektroničke knjige čitane su ili preuzete više od 1,4 milijuna puta, što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo ili preuzelo više od 7 tisuća posjetitelja.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Muski prozni blok 2017
  • Zagreb Besplatne elektronicke knjige foto promo
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › muški prozni blok