Muški prozni blok

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Srp
2020
09

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Muški prozni blok

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
11.2019

Muški prozni blok

od kušnje trajanja ljubavi do sprege politike i kriminala: romani i priče šest nagrađivanih hrvatskih autora besplatno dostupni na internetu
Muški prozni blokMuski prozni blok 2019
 

Objavljen „muški prozni blok“: Đikić, Koščec, Malkoč, Pintarić, Ušumović, Zajec

OD KUŠNJE TRAJANJA LJUBAVI DO SPREGE POLITIKE I KRIMINALA: ROMANI I PRIČE ŠEST NAGRAĐIVANIH HRVATSKIH AUTORA BESPLATNO DOSTUPNI NA INTERNETU

U ovogodišnjem muškom proznom bloku čitateljima je na raspolaganju čak šest naslova koje potpisuju nagrađivani hrvatski autori – romani Ivice Đikića, Marinka Koščeca, Krešimira Pintarića i Tomislava Zajeca te zbirke priča Zorana Malkoča i Nevena Ušumovića

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) ovogodišnji „muški prozni blok“ sa šest naslova nagrađivanih hrvatskih autora: romane „Sanjao sam slonove“ Ivice Đikića, za koji je dobio tportalovu nagradu za najbolji roman 2012. godine, „Wonderland“ Marinka Koščeca, za koji je dobio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2003. godine, „U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo“ Krešimira Pintarića i „Lunapark“ Tomislava Zajeca, te zbirke priča „Groblje manjih careva“ Zorana Malkoča i „Rajske ptice“ Nevena Ušumovića. Novi naslovi su objavljeni uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Drugi roman Ivice Ðikića „Sanjao sam slonove“pripovijest je o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena. Konstatirajući zlokobnu međuovisnost različitih društvenih slojeva Ðikić ispisuje veliku literarnu društvenu studiju o traumatičnim hrvatskim vremenima i karakterima, i takav roman danas naprosto mora biti kriminalistički.

Marinko Koščec je u svom drugom romanu „Wonderland“, naizgled odustajući od svojega hermetičnog, neomanirističkog koncepta „teške literature“ i priklanjajući se topici i narativnim strategijama tzv. stvarnosne proze, izveo svojevrsnu književnu subverziju: uveo je, umjetnički uspješno, filozofske simbole u fakovski tip pripovijedanja koji od visokoparnog filozofiranja zazire.

Kao kakav slavonski izdanak magičnoga realizma, Malkočeve priče u zbirci „Groblje manjih careva“ nekako su – stvarno nestvarne. Premda su toposi geografski prepoznatljivi, a likovi puni lokalnoga kolorita, ipak je posrijedi posve iskošen pogled na zbilju u kojoj krajolici i ljudi postoje kao posve neobični duhovni, mentalni, unutarnji svjetovi. A u njima je sve moguće. Jer, Malkoč ima književne moći da i čitatelja uvede u svoje izmaštane predjele i približi ga svojim fantastičnim (anti)junacima.

„U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo“ Krešimira Pintarića, kako i naslov sugerira, bračna je drama koja to nije. U formi jedne sezone televizijskog sitcoma, kroz dvadesetak kratkih epizoda ujednačenog trajanja i dinamike, pratimo mlađi par, otprilike na pragu srednjih godina, kako se s mnogo (auto)ironije, šarma i svakodnevnih sitnih prepirki probijaju kroz pretrpane radne dane i prekratke vikende. Bilo da piše o slobodnom vremenu, debljanju, prekovremenom radu, zajedničkom šopingu, kućnim popravcima ili druženju s prijateljima, pripovjedač uspijeva balansirati na tankoj crti između intimnog i općeprepoznatljivog (što vjerojatno i nije proturječno) stvarajući tako ambijent s kojim se lako sroditi, i u krajnjoj liniji, roman koji se do samoga kraja čita s lakoćom i nesmanjenim zanimanjem.

Zbirka priča umaško/subotičkog autora Nevena Ušumovića „Rajske ptice“ briljantan je niz ljubavno/erotskih avantura čiji su protagonisti redovno na neki način izmješteni, baš kao što su i njihovi odnosi nesvakidašnji. Pogranično područje Istre prirodni je prostor susreta emigrantskih sudbina ispunjenih nostalgijom i žudnjom, od kojih će tek rijetki pronaći životni smiraj.

Roman „Lunapark“ Tomislava Zajeca fragmentarna je i dinamična ispovijest šesnaestogodišnjeg mladića s ruba egzistencije, koji neuvijeno progovara o maloljetničkoj prostituciji i kriminalu te susretima dvaju oprečnih svjetova, „visokog“ i „niskog“, na ulicama velegrada. Roman prati dvije povezane narativne linije, odlikuje se briljantnim dijalozima i profilacijom likova, te se ističe kao jedan od vrhunaca dosadašnjeg Zajčevog stvaralaštva. 

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.

više na: 

elektronickeknjige.com

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Muski prozni blok 2019
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Muški prozni blok