MUZEJ MIMARA: Tradicija i suvremenost

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Tra
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › MUZEJ MIMARA: Tradicija i suvremenost

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
05.2017

MUZEJ MIMARA: Tradicija i suvremenost

ZAŠTITA PRIRODNOG OKOLIŠA I BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI U LIKOVNOM IZRIČAJU DJECE, izložba se otvara u subotu 20. svibnja 2017. u 12 sati, u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb
MUZEJ MIMARA: Tradicija i suvremenostTann-05-8
 

Izložba je nastala kroz tematski natječaj na kojem je sudjelovalo oko 230 osnovnih škola i centara za odgoj i obrazovanje s više od 2500 radova. Na izložbi radova odabranih kroz natječaj, koja se tradicionalno održava u zagrebačkom Muzeju Mimara, izlaže se preko 500 dječjih likovnih radova. Učenicima čiji su radovi nagrađeni i pohvaljeni bit će uručene nagrade i pohvalnice, a također i njihovim učiteljima likovne kulture, učiteljima razredne nastave i školama. Na otvorenju ovogodišnje izložbe posvećene zaštiti prirodnog okoliša te biološke i ekološke raznolikost i načine života u prirodi na lokalnome, regionalnome i nacionalnome nivou  bit će podijeljeni i katalozi koji prate ovu izložbu. Cilj cjelokupnog projekta je podizanje ekološke svijesti kreativnim likovnim izražavanjem djece.

Organizator ove izložbe dječjih likovnih radova je Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe - UHULI, Zagreb, a pokrovitelj je Ministarstvo znanosti i obrazovanja  Republike Hrvatske. Ovo je već sedamnaesta izložba dječjih likovnih radova Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe UHULI, Zagreb. Uz otvorenje izložbe održati će se i prigodni program u kojem će nastupiti dječje folklorne grupe KUD Braća Banas i OŠ Josip Kozarac te nastup violinistice Kane Halić Kordić.

Ujedno koristimo ovu priliku da Vam zahvalimo na dosadašnjem praćenju ovog višegodišnjeg projekta, te se nadamo se da ćete ga i ove godine popratiti u Vašim medijima

UŽIVAJTE NA IZLOŽBI U LJEPOTI I BOGATSTVU DJEČJEG LIKOVNOG STVARALAŠTVA I NJIHOVIM VIZUALNIM PORUKAMA!

PREDGOVOR IZLOŽBI

Ovogodišnja se izložba ZAŠTITA PRIRODNOG OKOLIŠA – BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI U LIKOVNOM IZRIČAJU UČENIKA očituje bogatom mrežom značenja slučajnih misli u otkrivanju novih pristupa osobnom interpretacijom vizualnih zagonetki, bioloških i likovnih.

Svojevrsna „opsjednutost” istraživanjem uzoraka struktura perja ptica, funkcionalnosti njihove građe, krila pri polijetanju i slijetanju; mijenjanja boja na ljuskastoj koži reptila koncentriranog na odjeke okoline i suglasja boja u položaju tijela, „samosvijesti” sova, „dostojanstva“ barskih ptica i labirinata na oklopima školjkaša te socijalizacije ptičjih jata i parova u gradnji gnijezda ranije nisu bili uobičajeni.

Ova izložba pokazuje kako su učenici istraživali i analizirali svoje vizualne, auditivne i taktilne doživljaje upotpunjujući ih osobnom interpretacijom tradicijske kulture vlastite sredine.

Učeničkoj motivaciji prethodilo je razvijanje pozitivnog stajališta prema biološkim vrstama uz isticanje, naglašavanje i slijeđenje tragova njihova ponašanja. Bitan element pripreme za rad ogledao se u transformaciji opažaja, u spoznaji otkrivanja činjenica te njihova pretvorba u mentalne slike. Toj motivaciji prethodila je akustika govora, glasanje životinja, snaga vjetra, šum lišća.

Za učenike hrvatskih osnovnih škola i centara za odgoj i obrazovanje brainstorming nije nepoznanica, već sastavnica istraživačkog ponašanja postavljena kao didaktička strategija nastavnika u poticanju divergentnoga mišljenja učenika.

Ideja o društvu temeljena na procesualnosti ponašanja u prirodi, kao i socijalizacija, snažno je povezala kreativne dječje mogućnosti pri oblikovanju vlastitih strategija.

Slijedi kromodinamika točaka u prostoru koja provocira vizualne doživljaje. Različiti vizualni doživljaji provocirani bojom zvuka dekodiraju kodiranu fotografiju, remiks, kao materijalnu konverzaciju slikom, crtežom, bojom…

Interaktivno kodirana poezija dekodira se vizualnim doživljajem kompjutorske slike te se čini da u jezicima umjetnosti doista postoji ikonografska korelacija između zvuka, boje i smisla.

Koji su to produkti i koji procesi koji umnogome privlače učeničku pozornost i prenošenjem stvaraju osviještenu sliku zajedničke kulturne sredine?

Ponovno se pojavljuju nove strategije u izražavanju učenika temeljene na sinkretizmu umjetnosti i znanosti koje vode slobodnim transformacijama znanja, a u svijesti učenika ostvaruju se kao osoban odnos prema ranjivosti živih bića u svijetu moći, dominacije brzine i klimatskih promjena. Promatrajući rezultate učeničkih postignuća ne možemo vjerovati u samo jedno odgovarajuće rješenje − a to je problematika spajanja vrjednovanja likovnih radova s načinom vrjednovanja drugih postignuća. Pitanje je kako pri tome razumjeti umjetničko djelo zbog prirode samog jezika u kojem se značenje neprekidno premješta s jednoga označitelja  na drugoga. Različitost pristupa ovisi o sposobnosti pomicanja granica opservacije različitih fenomena transdisciplinarnog ispitivanja ideja širenjem i otkrivanjem stečenih spoznaja o tome što je umjetnost i što im ona znači.

Cilj svakog učenika ostvaruje se kao osoban odnos u izražavanju mjere vrijednosti i slobode stvaranja. Različitost interpretativnih pristupa ovisi o sposobnosti prepoznavanja i osviještenosti različitih mogućnosti osobnog odnosa u izražavanju mjere, vrijednosti i slobode stvaranja. Pri tome su učenici bili spremni i djelatni u kreiranju osobnih pristupa novim spoznajama u svojoj kompetitivnosti koja ih, kao osobe, u razvoju stavlja u perspektivu novog doba.

Izložba se otvara u subotu 20. svibnja 2017.

u 12 sati, u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Tann-05-8

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › MUZEJ MIMARA: Tradicija i suvremenost