Muzej za umjetnost i obrt

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
15

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Muzej za umjetnost i obrt

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
03.2020

Muzej za umjetnost i obrt

izložba NEMATERIJALNI DODIR MATERIJALNE ODSUTNOSTI - otvorenje 12. ožujka 2020. u 20:00 sati
Muzej za umjetnost i obrt6
 

Tema izložbe pod nazivom NEMATERIJALNI DODIR MATERIJALNE ODSUTNOSTI, koja će se 12.3. 2020. u 20:00 otvoriti u Muzeju za umjetnost  obrt u Zagrebu, je čipka kao hrvatska kulturna baština kontekstualizirana u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji u obliku interaktivnog holograma.

Forma je koncipirana kao lebdeća čipkasta struktura generirana hologramskom projekcijom, softwerski senzibilizirana na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući se i ponovo oblikujući. Karakteristični motivi čipke pri tome se transformiraju od prepoznatljivih oblika do potpune apstrakcije. Ruka predstavlja organsku poveznicu između materije i njene hologramske projekcije, koja u sebi zadržava bestežinsku taktilnost konstruirane refleksije. Struktura čipke pretpostavlja slikovitost na rubu nepostojećeg, dijalog između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i nematerijalnog, ples tankih, drhtavih linija koji se začudnom igrom preslikao u oblik koji mu je prethodio.

Projekt koji transdiciplinarnim pristupom spaja suvremene tehnologije i kreativno promišljanje baštine, sufinanciran je sredstvima odobrenima u okviru Natječaja za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

kulturna baština, ukras, osjetljivost, finoća, strpljenje, preciznost, simetričnost, umijeće, vještina, ručni rad, niti, konci, igle, batići, bjelina, šupljikavost, prozračnost, minucioznost, suptilnost, ženskost…

NEMATERIJALNI DODIR MATERIJALNE ODSUTNOSTI

     Senzibilitet čipkastih struktura čije su višeslojne konotacije pozicionirane u atributima ukrašavanja transcendira svoju svrsishodnost i namjenu u samozatajnoj formi plemenite dekoracije. Njenu osobitu, estetiziranu pojavnost tvori istovremeno odsustvo i prisustvo:  stvarnog, opipljivog, izvedenog, prepletenog, komplicirano zaobiđenog ili neočekivano otvorenog, lišenog težine, tromosti i gravitacije. Oblici nastali zahtjevnim tehnikama minucioznog ručnog rada, vezani za vrijeme, proces i nepomičnost pomiču baš to: statično i zalijepljeno vrijeme u lebdeću lakoću i prozračnost virtuozno izvedenih šupljikavih struktura. Stilizirana estetika kristalno mrežastih simetrija ili florealno vegetativna raskoš transferirana kroz osjetljivo drhtanje tankih niti konca, zasigurno, bilježi osobitu žensku povijest strpljive izrade ručnog rada koji se ostvaruje u intimnom susretu naučene vještine s osobnom kreativnom slobodom, ostvarenom unutar parametara tradicije, naslijeđa i zadanih formalnih gabarita. Vibrantni grafizam sublimira dekorativnost kompleksne izrade u suptilnu paučinastu ljepotu koja ima upisanu emotivnost. 

    Interaktivni hologram simulira strukturalnost čipke u pretapanju s apstraktnim ishodištima i motivima. Lebdeća forma koja varira svoj oblik podcrtava kompleksno simboličke odrednice čipke transferirajući ih u suvremeni vizualni jezik. Novo uspostavljeni referentni okvir svjedoči njihovu simboličku pojavnost u kontekstu ideje koja prethodi svojoj realizaciji, kodira ju i virtualno manifestira.

Autorski tim:

Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović su dugi niz godina djelovale zajedno pod nazivom I-GLE i ostvarile 27 različitih modno dizajnerskih i umjetničkih projekata. Višestruko su nagrađivane za svoj rad i imaju status samostalnih umjetnica. Nataša Mihaljčišin je nedavno pokrenula svoju vlastitu modnu produkciju, a Martina Vrdoljak Ranilović djeluje kao kreativna direktorica u Varteksu.

Mirko Miličić

Opus njegovog rada karakteriziraju jednostavne i jasne linije u kojima uvijek teži ponuditi snažna i inovativna rješenja temeljena na analitičkim i metodičkim procesima. 2017. godine osniva dizajnerski studio gdje radi na različitim projektima, od industrijskog i prostornog dizajna do instalacija, umjetničkog usmjerenja, te vizualnih komunikacija i animacija. Do sada je surađivao s brojnim tvrtkama vezanim za motion i produkt dizajn. Njegovi se proizvodi prodaju u zemljama diljem svijeta, a radovi su mu izlagani na brojnim izložbama.

Uprise

Uprise d.o.o. je hrvatska mlada i brzorastuća informatička tvrtka smještena u Zagrebu koja radi u energetskom i “fintech” sektoru surađujući s partnerima iz EU i svijeta koristeći najsuvremeniju tehnologiju. Tvrtka je osnovana 2017.godine i orijentirana je na razvoj inovativnih i kreativnih proizvoda i usluga s ciljem pružanja cjelovitih i primjenjivih rješenja za klijente.
Jedan od bitnih fokusa razvoja ove tvrtke je razvoj vlastitih kreativnih proizvoda koji, između ostalog, uključuju izradu animiranih filmova za djecu, te trenutno otvorenu izložbu koja izvrsno predstavlja bit samog poslovanja, kao savršeni spoj tehnologije i kreativnosti.

 foto promo: PR izložbe

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 1
  • Zagreb 2
  • Zagreb 3
  • Zagreb 4
  • Zagreb 5
  • Zagreb 6
  • Zagreb 7
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Muzej za umjetnost i obrt