My delight on a shining night

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:51
Svi
2019
23

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › My delight on a shining night

Zagreb Banner moj zagreb final c
Zagreb Čitajte Pelikana
Pizzeria ŠPICA
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
12.2018

My delight on a shining night

izložba utjecajnog britanskog umjetnika i publicista Jamesa Bridlea u riječkoj Filodrammatici - otvorenje u četvrtak, 06. prosinca u 20 sati
My delight on a shining nightMy delight on a shining night, foto james bridle
 

James Bridle

My delight on a shining night

IZLOŽBA

Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

6. – 21. 12. 2018.

Otvorenje izložbe: četvrtak, 6. 12. 2018. u 20 h

Radno vrijeme galerije: pon-pet 17-20h

Nakon što je u ožujku bio kustos diskurzivnog programa festivala Moje, tvoje, naše i pripadajuće izložbe Transnacionalizmi u Malom salonu, nagrađivani britanski umjetnik i publicist James Bridle ponovno stiže u Rijeku. Bridle ovog puta dolazi sa samostalnom izložbom „My delight on a shining night“, koja će se u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvoriti u četvrtak, 6. prosinca, u 20 sati.

Tijekom Drugog svjetskog rata, inženjeri koji su razvijali novu i strogo čuvanu tehnologiju radara ponekad bi na ekranima uočili tajanstvene oblike kako se u dugačkim nizovima kreću i premještaju nebom. U nedostatku boljeg objašnjenja, te su fenomene nazvali „anđelima“. Ornitolozi koji su u radu koristili radar kako bi naučili više o prirodnom svijetu, tek su kasnije uspjeli dokazati kako su te sjene zapravo jata ptica.

„My delight on a shining night“ je stih iz tradicionalne engleske narodne pjesme The Lincolnshire Poacher (Lovokradica iz Lincolnshirea), koja opisuje užitak koji lovokradica osjeća prilikom otimanja divljači bogatim zemljoposjednicima. Uvodni taktovi pjesme korišteni su kao oznaka za početak svake poruke koju je emitirala brojevna radio postaja instalirana u RAF-ovoj zrakoplovnoj bazi nedaleko Akrotirija na Cipru, od sredine 1970-ih do 2008. godine, za koju se vjerovalo da je povezana sa špijunskim aktivnostima.

Prijenosi su, naime, započinjali cikličkim ponavljanjima njezine glavne teme, odsviranima na nekoj vrsti električnih orgulja ili sintetizatora, po čemu bi uslijedio monotoni ženski glas, očito ne prirodan već sintetiziran elektroničkim metodama, koji je izgovarao promjenjivi niz brojeva (npr. 3 – 1 – 7 – 9 – 5).“

(Vedran Stojanac, Brojevne radio postaje i projekt Conet, klfm.org)

U vojnoj bazi Akrotiri nalazi se jedna od najvećih vojnih radarskih postaja u Europi i Bliskom Istoku, koja prikuplja obavještajne podatke o Bliskom Istoku i Rusiji s poprilično velike udaljenosti. Akrotiri je također stanište ružičastog plamenca, koji se prilikom godišnjih migracija u velikim skupinama kreće diljem Mediterana.

James Bridle se u svojem radu bavi načinima na koje politički i društveni stavovi oblikuju tehnologiju, i načinima na koje nove tehnologije povratno oblikuju naše razumijevanje svijeta. Izložba „My delight on a shining night“ povezuje povijest nadzora i tajne komunikacije, podatke i vizualnost, migracije i nacionalizam – kroz formu pripovijedanja, video radove, tiskovine i baze podataka. Izloženi radovi propituju odnose između računalnog razmišljanja, podataka i nadzora s jedne, i ekologije i "prirodnog svijeta" s druge strane.

Izložba će biti otvorena do 21. prosinca, radnim danima od 17 do 20 sati, a ulaz je besplatan.

Više saznajte na internetskoj stranici udruge Drugo more koja je organizator izložbe.

James Bridle je publicist i umjetnik koji istražuje povijest tehnoloških predviđanja, komputacijskog procesiranja i alternativnih modela razmišljanja o svijetu. Njegove radove su naručivale mnogobrojne galerije i institucije diljem svijeta i interneta. Tekstove o književnosti, kulturi i tehnologiji objavljivao je u časopisima Wired, Domus, Cabinet, Atlantic, New Statesman, Guardian i Observer. Redovito gostuje na fakultetima, konferencijama i drugim događajima. U posljednjih je nekoliko godina čest gost i u Rijeci, gdje je održao nekoliko predavanja, izložio par radova, i bio kustos izložbe Transnacionalizmi koja je u okviru ovogodišnjeg festivala Moje, tvoje, naše bila postavljena u Malom salonu. Njegov pojam „nove estetike“ kao istraživačkog projekta potaknuo je raspravu i inspirirao mnoge umjetničke i teorijske odgovore. Ove je godine objavljena njegova nova knjiga New Dark Age u kojoj se bavi tehnologijom, znanjem i krajem budućnosti.

Program su podržali: Program Europske komisije Kreativna Europa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

Program je realiziran u okviru State Machines, suradničkog projekta Aksiome (SLO), Drugog mora (HR), Furtherfielda (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY).

Ovaj projekt je financiran uz potporu Europske komisije. Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost autora i ni na koji način ne predstavlja stavove Europske komisije.

Program je realiziran u okviru programa Galerija DM.

Prostorima Palacha, Filodrammatice i Marganova upravlja Savez udruga Molekula.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb My delight on a shining night, foto james bridle
  • Zagreb My delight on a shining night, vizual
  • Zagreb Plamenci na radarskim snimkama, isjecak iz rada jamesa bridlea
  • Zagreb Baza akrotiri na cipru, izvor wikipedija
  • Zagreb James bridle u filodrammatici, foto tanja kanazir
  • Zagreb James bridle, foto tanja kanazir

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › My delight on a shining night