Na hrvatskim „bauštelama“

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
08:17
Srp
2020
07

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Na hrvatskim „bauštelama“

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
06.2019

Na hrvatskim „bauštelama“

čuje se više stranih jezika nego na godišnjoj skupštini Ujedinjenih naroda
Na hrvatskim „bauštelama“Mojakuca.hr-gradiliste
 

Dobili smo ino-radnu snagu, no jesmo li dobili i kvalitetu koju trebamo?

Osam mjeseci zagrebački poduzetnik Filip Višić provodi jedinstveni projekt „Moja kuća“ online dokumentiranjem pokušaja svoje obitelji da dođu do vlastitog krova nad glavom, što je san mnogih mladih (ali i nešto starijih) u Hrvatskoj.

Inicijator i autor bloga Moja kuća (https://www.mojakuca.hr/), gdje svi zainteresirani mogu pratiti njegove korake, aktivnosti i iskustva gradnje od temelja do krova (ali i vjeruje skorog useljenja) u vlastiti dom, trenutačno je prošao sve faze izgradnje kuće od pripreme terena za gradnju do stavljanja krova te unutarnjeg opremanja, uz stalno nazočnu problematiku – manjka kvalitetne radne snage (ili uopće radne snage) u građevini, te uočavanjem problema s inozemnom radnom snagom koja „popunjava“ rupe.

U cijeli je projekt Filip Višić (38) ušao sa svojom suprugom Larom (36) uz dvoje djece - trogodišnju Miu i uskoro godinu dana starog Dinu, nakon odluke da ostanu u Hrvatskoj (a ne odu u Irsku za što su imali mogućnost), te je dokumentiranje svoje obiteljske kuće na blogu stavio pred sebe, ali i hrvatsku javnost kao inovativni izazov. Gradnja je počela kao svojevrsna avantura vlastitih sposobnosti u „zidariji“, ali i ispitivanja potencijala na domaćem građevinskom tržištu da bi mlada hrvatska obitelj mogla sagraditi vlastiti krov nad glavom. 

U ovom trenutku kuća, čija je gradnja započela u rujnu 2019. završena je u cijelosti što se tiče zidanja. Stavljena je „pod krov“ ako ćemo se poslužiti tom frazom, no naša kuća ima ravni krov, ali sva „zidarija“ je završena. Obavili smo i to sasvim sami, tj. ja u želji da naučim i nešto od građevinskih poslova, ali i da uštedim novce, kroz zidanje unutarnjih zidova i pregrada u kući. Sve ostalo prepušteno je profesionalcima na hrvatskom tržištu – pojašnjava poduzetnik Filip Višić, koji je upravo zbog riječi profesionalac dosta zabrinut, jer i njegovu kuću grade (zbog manjka radne snage) i oni koji to više ili manje – nisu. Na svakom koraku izgradnje svoje kuće, ovaj poduzetnik je uočio nedostatak kvalitetne radne snage, a mladi priučeni majstori nemaju dovoljno iskustva parirati građevinskim izazovima. „Rupe“ se popunjavaju radnicima iz drugih država, ali velike kulturološke, jezične barijere, kao i radne navike ostavljaju traga na kvaliteti radova.

Mnogi su navikli da im na građevinama rade stranci iz susjednih zemalja - Srbije, BiH, Albanije ili s Kosova. No od nedavno sve ih je više iz nešto „egzotičnijih destinacija“ – poput Ukrajine, te u novije vrijeme Filipina, Kine, a spominje se i Iran. Ono što sam prvo uočio na gradnji moje kuće jesu brojne jezične i kulturološke barijere koje ti radnici imaju spram međusobno, ali i spram radnih zadataka – često ignoriraju svoje „šefove“, rade po svome, komuniciraju  i komentiraju radne zadatke na „svojim“ jezicima, te je teško uhvatiti radni ritam, organizaciju i prije svega kvalitetu radova na taj način. Osim toga jedna nacionalna skupina radnika često ignorira ili sabotira druge, bilo zbog nacionalne netrpeljivosti ili jednostavno nacionalnih razlika. Ponekad mi se čini da naša građevinska avantura izgleda više kao UN-ova godišnja skupština zbog brojnih nacija majstora koji u tom projektu sudjeluju, jezika koji se čuju na gradilištu, ali i radnih navika koje pokazuju -  komentirao je vlasnik bloga „Moja kuća“ stanje s kadrovima u „građevini“ kroz prizmu vlastitog iskustva.

Sve ove probleme, te okolnosti gradnje kuće Filip Višić nastavit će kroz proces dokumentiranja izgradnje kuće za svoju obitelj iznositi u svom blogu jer smatra nužnim kako bi prije svega sebe, a zatim i sve koji će krenuti njegovim putem, osvijestio koliko je to zahtjevan put.

Blog o izgradnji kuće Moja Kuća – prvi blog takvog tipa u Hrvatskoj koji obuhvaća sve od financiranja i pripreme glavnog plana, preko rušenja i gradnje objekta, pa do uređenja interijera i okućnice, sasvim je bila razumljiva digitalna gesta u kojoj pretačem svoju obiteljsku stvarnost. Svi govore o demografskoj obnovi, o potpori mladim ljudima da bi zasnovali obitelj, da bi ostali u Hrvatskoj, a nitko ne govori koliki nas problemi u navedenom čekaju. Pa sam odlučio pisati i snimati sve što radim i sve što prolazim gradeći vlastiti krov nad glavom. Supruga i ja smo razmišljali o odlasku iz Hrvatske, no ipak smo ostali. Rođenjem prvog djeteta shvatili smo kako je vrijeme za odluku o kupnji veće nekretnine no što je ova u kojoj trenutno živimo, a živimo u stanu koji nije dovoljno velik za sada već četveročlanu obitelj. I sada se lovimo u koštac s hrvatskom stvarnošću, koju kroz blog „Moja kuća“ želim objektivno, bez uvijanja, kroz i najsitniji detalj koji nekome može biti od koristi, pokazati kakav je to križni put. I vjerujem da ću uspjeti u dva cilja: da to zorno prikažem i da sagradim kuću za dvije godine koliko sam procijenio da mi treba vremena – komentirao je poduzetnik Filip Višić svoju digitalnu aktivnost.

Poduzetnika Filipa Višića u gradnji kuće i dokumentiranju cijelog procesa prate:

  • Wienerberger - građevinski materijal
  • Gealan - PVC stolarija
  • Petrokov - vodovodne instalacije
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Mojakuca.hr-gradiliste
  • Zagreb Mojakuca.hr-obitelj visic na pocetku gradnje
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Na hrvatskim „bauštelama“