Nagrada Fabijan Šovagović

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Nagrada Fabijan Šovagović

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
11
 
07.2020

Nagrada Fabijan Šovagović

najpopularnijoj zagrebačkoj milostivi, glumici nasmiješene tuge - Zdenki Heršak
Nagrada Fabijan ŠovagovićZdenka hersak
 

Najpoznatijoj glumačkoj Zagrepčanki, nedavno preminuloj domaćoj divi, Zdenki Heršak, Nagrada Društva hrvatskih filmskih redatelja za djelo kojim je ostavila veliki trag u povijesti hrvatskog filma

Zagreb, 9. srpnja 2020. - Nagrada „Fabijan Šovagović“ Društva hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će se ove godine posthumno nedavno preminuloj dugogodišnjoj članici glumačkog ansambla kazališta Gavella, osebujnoj divi hrvatskog glumišta Zdenki Heršak koja je početkom srpnja preminula u 92. godini života. Osim niza zapamćenih kazališnih predstava, najpoznatija glumačka zagrebačka milostiva za sobom je ostavila nekoliko desetina i danas jednako svježih filmskih i televizijskih uloga.

Odluku o dobitnici Nagrade koja se već dvadeset godina dodjeljuje glumcima za djelo koje je ostavilo veliki trag u povijesti hrvatskog filma, DHFR je donijelo još 22. travnja ove godine, a priznanje ustanovljeno u spomen velikanu hrvatskog glumišta Fabijanu Šovagoviću trebalo je našoj dragoj kolegici Zdenki Heršak biti uručeno na predstojećem 14. izdanju Vukovar Film Festivala.

S tugom što joj Nagradu nismo na vrijeme uručili, donosimo dijelove teksta obrazloženja kojeg je napisala filmska kritičarka Diana Nenadić:

Na kazališnoj pozornici najprije je zaplesala, još dalekih 1940-ih; na filmu prvi put  zaigrala u čuvenoj i desetljećima anatemiziranoj satiri Ciguli Miguli Branka Marjanovića (1952.), da bi se već u drugom igranom filmu komediji Drug predsednik centarfor (1960.) doslovce bacila na film cijelim tijelom.

Poslije tih prvih nastupa, paralelno igrajući klasični i suvremeni repertoar u kazalištu (ponajviše u matičnom „Gavelli“) i okružena danas čuvenim 'pitomcima' iz Gavelline klase, u rijetkim razmacima pojavljuje se na velikim i malim ekranima sve do pozne životne dobi, pa je iza Zdenke Heršak rođene Zagrepčanke i apartne domaće glumačke dive rođene daleke 1928. osim niza zapamćenih kazališnih predstava, danas nekoliko desetina jednako svježih filmskih i televizijskih uloga. (…) Bile one „velike“ ili (sasvim) „male“, glavne ili sporedne, posvećivala im se cijelim tijelom i duhom, najčešće temperamentno „braneći“ svoj zagrepčanski identitet i mentalitet, usput i kajkavski dijalekt.

Takvom sraslom s urbanim ambijentom iz kojeg potječe, bio on donjogradski ili prigradski, najčešće su je prepoznavali domaći filmaši i televizijski redatelji, od Mimice, Vrdoljaka, Golika, Ivande, Kljakovića, D. i J. Marušića, Galića, Babića, Tadeja, Žižića, preko Grlića, Puhovskog, Puhlovskog i osobito joj privrženog Tadića, do redatelja srednje i mlađe generacije poput S. Tribuson, Ogreste, Kulenovića, F. Šovagovića...

Dakako, repertoar Z. Heršak, kao i svake druge glumice koja voli umjetničke izazove, nije povezan samo sa (suvremenim) zagrebačkim ambijentom. Uloge Kate Palondre u Seljačkoj buni 1573. V. Mimice (1975) ili dinaroidne Gertrude/Mare u Papićevoj Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja (1974), kao i one fatalnih žena/zavodnica u Žižićevim proto-nadrealističkim kratkim filmovima „bez riječi“ (Moji dragi susjedi, Putovanje i Madelaine, mon amour, svi iz 1972.), primjeri su otklona od tih tipičnijih dramskih uloga koje su joj, među ostalom, donijele i naslov „glumice nasmiješene tuge“.

Počivala u miru.

foto: DHFR

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Zdenka hersak
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Nagrada Fabijan Šovagović