Nagrade hrvatskim filmašima

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:57
Lip
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Nagrade hrvatskim filmašima

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
04.2015

Nagrade hrvatskim filmašima

na WorldFestu u Houstonu
Nagrade hrvatskim filmašimaHavcpromo26
 

Dokumentarni filmovi Treći pohod i Zaustavljeni glas autorice Višnje Starešine, dugometražni igrani film Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančića i web portal festivala Dani Domovinskog filma koji vodi i organizira Kristian Matias osvojili su nagrade na 48. međunarodnom filmskom festivalu WorldFest-Houston koji je održan u američkom gradu Houstonu od 10. do 19. travnja. 

Dugometražni dokumentarni film Treći pohod osvojio je Platinasti Remy. Film razotkriva vjersku i ideološku pozadinu djelovanja različitih militantnih islamističkih grupa u ratu u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća, uključujući i al Qaidu, odnosno islamske borce Osame bin Ladena te njihovu povezanost sa lokalnim bošnjačkim vojnim i političkim strukturama, dokumentira  ritualne zločine koje su mudžahedinske jedinice činile nad Hrvatima središnje Bosne i sjeverne Hercegovine i rekonstruira njihovu ideologiju trećeg pohoda  islama na Zapad. Film je proizveden još 2008. godine, scenaristica je Višnja Starešina, a režiju potpisuju Višnja Starešina i Slaven Žimbrek.

Dokumentarac Zaustavljeni glas osvojio je nagradu žirija Worldfesta. Film rekonstruira posljednje dane Vukovara prije okupacije, posljednje dane Vukovarske bolnice i zločin na Ovčari, kroz tragičnu sudbinu legendarnog ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića. U filmu je po prvi put rasvjetljen lik francuskog dragovoljca Jean - Michel Nicolliera i njegov tragičan kraj. Scenaristica i redateljica je Višnja Starešina, a film je nastao 2010. godine. Film je osvojio nagradu publike na Danima hrvatskog filma (2011) i nagradu publike na Danima domovinskog filma (2014). Filmovi Treći pohod iZaustavljeni glas nastali su u produkciji Interfilma, a producent obaju filmova je Ivan Maloča.

Dugometražni igrani film Most na kraju svijeta u režiji Branka Ištvančića i produkcijiIrene Škorić osvojio je Zlatni Remy. Film je nastao u produkciji Artizana filma i koprodukciji HRT-a, Srbije, BiH i Francuske, a govori o nesretnim ljudskim sudbinama iz vremena rata u Hrvatskoj. U ozračju straha, povratka srpskih prognanika u svoje kuće u kojima su u međuvremenu naseljeni Hrvati izbjegli iz Bosne, jedan starac nestaje, a istraga policajca koji je i sam naseljen u srpskoj kući, s vremenom postaje sve osobnija.

Nagradom Srebrni Remy nagrađen je i web portal festivala Dani Domovinskog filma koji vodi i organizira Kristian Matias. Riječ je o festivalu koji se održava u Zagrebu i Vancouveru, a bavi se Domovinskim ratom u Hrvatskoj.

Worldfest Houston najstariji je festival nezavisnog filma te treći najstariji filmski festival u Sjevernoj Americi. Ove je godine na festivalu sudjelovalo više od 4.300 filmova iz 34 zemlje. 

 

Detalji o festivalu dostupni su na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Treći pohod, Zaustavljeni glas Most na kraju svijeta 

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Havcpromo26
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Nagrade hrvatskim filmašima