Nagradu Nada Dimić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Nagradu Nada Dimić

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
07.2020

Nagradu Nada Dimić

podijelile humanitarne, feminističke i antirasističke inicijative
Nagradu Nada DimićMpf 1969
 

U utorak, 7. srpnja 2020., ispred Doma HDLU dodijeljene su ovogodišnje nagrade Nada Dimić inicijativama čije je djelovanje prepoznato kao važno u recentnim zbivanjima Grada Zagreba.

Tijekom 2020. godine pitanje solidarnosti upečatljivije je nego ikada, a to su prepoznali i građani okupljeni u žiri za nagradu. Aktivistkinja Vesna Kesić kao predstavnica Fonda za druge te prošlogodišnji nositelji nagrade, novinar Hrvoje Šimičević, gradonačelnica Supetra Ivana Marković i Feministički kolektiv fAKTIV, zajednički su donijeli odluke o ovogodišnjim dobitnicima. Nagrada Nada Dimić ove godine pripala je kolektivu Žene ženama koji okuplja azilantkinje, inozemne studentice, umjetnice i aktivistice te ih uključuje u svoje aktivnosti, pomažući u njihovoj integraciji i lakšem snalaženju u Hrvatskoj, te volonterskoj grupi Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu, koji su nakon potresa uklanjali opasne dijelove zgrada i krovišta urušena tijekom potresa. Nagrada Nada Dimić sastoji se od ugravirane ulične kocke, kaldrme, koja simbolizira građanski otpor, te novčanog fonda od 15.000 kuna.

Nagradu je 2017. ustanovio Fond za druge koji su osnovali Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacija, te koreograf, plesač i performer Bruno Isaković, s ciljem promicanja filantropije i aktivnog građanstva. Od tada se svake godine nagrada dodjeljuje angažiranim pojedincima i grupama sa željom isticanja njihovog doprinosa pravednijem društvu. Dobrović i Isaković su izjavili: „Fond za druge želi uključiti u svoj rad što širi krug onih koji aktivno doprinose razvoju društva temeljenog na građanskoj jednakosti, umjetničkoj slobodi i prihvaćanju različitosti. Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom i aktivističkom polju.“

U Nagradu Nada Dimić ugrađene su vrijednosti na kojima se temelji Fond za druge – poticanje solidarnosti među građanima, pa tako dobitnici nagrade doniraju novčani dio nekoj novoj aktivističkoj ili umjetničkoj inicijativi, pojedincu ili pojedinki u čiji rad vjeruju i žele ga podržati. Tim činom zaokružuje se prsten solidarnosti koji je i simbol i logotip Fonda za druge. U tom su duhu novčanu nagradu ovogodišnji laureati podijelili s grupama građana koje su odabrali s obzirom na njihov obol okolini u kojoj djeluju. Alpinisti su cijeli novčani iznos donirali udruzi roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići za kupnju pomagala za kvalitetniji život djece. Odluku su u ime Alpinista obrazložili Ivona Baniček i Igor Kranjec: „Smatramo da jedino kroz dobrovoljni rad, bilo da je to skidanje cigli i crijepova s pročelja zgrada ili donacija minimalnog iznosa potvrđenoj humanitarnoj akciji, uistinu živimo i širimo humanost te se realiziramo kao osobe s aktivnim udjelom u napretku cijelog društva. Ovom prilikom Alpinisti, speleolozi i visinci potiču i druge da doprinesu kako bi nam svima bilo bolje!“

Kolektiv Žene ženama su tijekom dodjele nagrade razvile transparent s natpisom „Ne možete nas sve pobiti“, šaljući važnu poruku o važnosti kontinuiranog rada na osnaživanju žena u svim sferama društva te na jačoj zaštiti ženskih prava. Kolektiv Žene ženama je dio novčanog iznosa Nagrade Nada Dimić donirao zagrebačkoj inicijativi Black Lives Matter uz obrazloženje: „U trenutku u kojem svjedočimo širenju neokonzervativnih pokreta, bujanju rasizma i nasilja te provedbi sve strožih migracijskih politika, pokret crne zajednice svojom je hrabrošću i impresivnim govorima na Black Lives Matter prosvjedu u Zagrebu pokazao što znači biti onaj drugi i pritom glasno i iskreno reći da neće trpjeti kršenje prava ni bilo koji drugi oblik poniženja. Svojom spremnošću da se izlože i zagovaraju prava svih manjina podsjetili su nas da moramo biti ustrajne u borbi i da samo zajedno možemo pobijediti ustaljene oblike opresije i fašizma. Zato s poštovanjem i divljenjem dijelimo nagradu Nada Dimić s kolektivom Black Lives Matter u Zagrebu.“

Nagrada Nada Dimić samo je jedan od kontinuiranih programa Fonda za druge, uz edukaciju, razvoj i realizaciju projekata nezavisnih umjetnika te aktivista koji rade na promicanju ljudskih prava. Tako se krajem srpnja, točnije od 24. do 28. srpnja, održava i novo izdanje Ljetne škole umjetnosti i aktivizma u Labinu. Polaznici škole u Labinu će raditi na metodama kontekstualiziranja angažiranog umjetničkog performansa, povezivanja aktivizma i umjetnosti, mobiliziranja šire zajednice, stvaranja zajedničkih platformi i produciranja novih inicijativa.

Više informacija o Fondu za druge i o tome kako postati donator možete pronaći na službenoj internetskoj stranici: 

www.fund4others.org.

foto Silvija Dogan

Nada Dimić rođena je 6. rujna 1923. godine u selu Divoselu, kraj Gospića. U Zemunu je završila četiri razreda gimnazije i prvi razred Trgovačke akademije. U gimnaziji se usavršila za daktilografkinju i stenografkinju, što ju je na koncu učinilo nezamjenjivom u partijskoj organizaciji u Sisku.

Godine 1938., sa samo 15 godina, postala je članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije(SKOJ), a već 14. prosinca 1940. godine sudjeluje na demonstracijama protiv režima Milana Stojadinovića u Beogradu gdje biva po prvi puta uhićena. U zloglasnom zatvoru “Glavnjača” provela je 15 dana nakon čega je puštena, ali zbog teksta koji objavljuje o opresiji i progonu studenata ljevičara od strane fakultetskog direktora, zabranjeno joj je školovanje u svim školama Jugoslavije.

Iste godine, neustrašiva sedamnaestogodišnjakinja postaje članica Komunističe partije Jugoslavije (KPJ).

Po izlasku iz zatvora ilegalno radi i živi u Zemunu gdje se nastavlja baviti revolucionarnim radom, ali se ubrzo seli u Sisak. Tamo se 1941. godine priključuje Prvom sisačkom partizanskom odredu kao borkinja i tako ju povijest bilježi kao prvu partizanku Hrvatske.

Sudjeluje u diverzantskim akcijama na pruzi Zagreb—Sisak. U šumi Šikara rukovodi tehnikom Komunističke Partije Hrvatske (KPH) Sisak na umnožavanju propagandnog materijala, koji posredstvom napredne omladine širi gradom i okolinom. U srpnju 1941. godine, kada su prekinute veze partijskih organizacija grada i Odreda, hrabra Ličanka, već zapažena po junaštvu i smjelosti, dobiva zadatak da uspostavi vezu. Tijekom zadatka su je prepoznali ustaški agenti koji su je uhitili i odveli u sisački zatvor gdje je bila mučena. Nakon  što je premještena u zagrebački zatvor, uspjeva pobjeći na Kordun, na Petrovu goru uz pomoć zagrebačke partijske organizacije.

Pod (lažnim) imenom Ankica Vinek, odvažna i hrabra komunistkinja izvršava razne specijalne zadatke. Između ostaloga, pripada joj i posebna uloga u organizaciji upada grupe od 25 partizana iz Petrove gore u okupirani Karlovac, 17. studenoga 1941 godine. Njeno pismo, upućeno u Petrovu goru, s nizom detalja, bio je putokaz partizanskoj grupi u izvođenju akcije spašavanja mjesnog sekretara Karlovca.

Ustrajna u provođenju svojih revolucionarskih ideja i planova, pala je u ruke ustaške policije na zadatku, 3. prosinca 1941. godine, u Karlovcu tijekom misije prebacivanja civila u partizanske redove na Kordunu. Na zahtjev da se legitimira, Nada je iz torbice izvukla revolver i ubila jednog ustaškog agenta, a drugoga ranila. U trenutku kada joj je pištolj zatajio, uhvatili su je drugi agenti. Zatvorena je najprije u Karlovcu, a onda u zatvoru na Savskoj cesti u Zagrebu (na mjestu današnjeg hotela “Westin”). U njenim je dokumentima pisalo: “Ankica Vinek”. To je sve što je policija od nje saznala. Tijekom dvomjesečnog mučenja od strane ustaških agenata, nije priznala čak ni svoje ime. U veljači 1942. godine, odvedena je na svoj posljednji put, u logor Staru Gradišku, gdje od posljedica mučenja i loših uvjeta oboljeva od pjegavog tifusa.

Ubijena je 17. ožujka 1942. godine u zloglasnoj logorskoj bolnici „Dr. Gavro“ u dobi od samo devetnaest godina.

Nada Dimić, mlada i uistinu strašna žena, koja je živjela za svoje revolucijske ideale do samog kraja svog kratkog života, 7. srpnja 1951. godine, proglašena je za narodnog heroja (heroinu).

U godinama koje su uslijedile dobila je određen prostor i kulturu sjećanja pa su ime Nade Dimić nosile ulice, škole i tvornice. Danas, njezino ime i dalje nosi Ekonomska škola u Zemunu te ulice u Zemunu, Zrenjaninu, Subotici, Smederevu i Poreču. Nakon Drugog svjetskog rata, ime Nada Dimić nosi i zagrebačka tvornica trikotaže i pozamanterije, biser industrijske arhitekture izgrađen 1910. godine.

Prema već provjerenom receptu devastacije sektora rada tekstilne industrije, tvornica “Nada Dimić” danas dijeli sudbinu heroine s kojom dijeli i ime. Vrata tvornice koja je nekoć zapošljavala oko 1700 ljudi (većinom radnica), zatvorila su se 2000. godine i baš poput neustrašive borkinje i heroine svoga doba, briše se iz redaka pisane povijesti.

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.

izvor teksta biografije: 

https://voxfeminae.net/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Mpf 1929
 • Zagreb Mpf 1949
 • Zagreb Mpf 1951
 • Zagreb Mpf 1956
 • Zagreb Mpf 1959
 • Zagreb Mpf 1969
 • Zagreb Mpf 1975
 • Zagreb Mpf 1993
 • Zagreb Mpf 2000
 • Zagreb Mpf 2006
 • Zagreb Mpf 2012
 • Zagreb Mpf 2021
 • Zagreb Mpf 2028
 • Zagreb Mpf 2031
 • Zagreb Mpf 2035
 • Zagreb Mpf 2043
 • Zagreb Mpf 2052
 • Zagreb Mpf 2057
 • Zagreb Mpf 2061
 • Zagreb Mpf 2065
 • Zagreb Mpf 2070
 • Zagreb Mpf 2073
 • Zagreb Mpf 2075
 • Zagreb Mpf 2083
 • Zagreb Mpf 2089
 • Zagreb Mpf 2096
 • Zagreb Mpf 2098
 • Zagreb Mpf 2103
 • Zagreb Mpf 2109
 • Zagreb Mpf 2114
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Nagradu Nada Dimić