Naivni slikari Hlebinske škole

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Naivni slikari Hlebinske škole

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
09.2019

Naivni slikari Hlebinske škole

predstavljanje knjige Grge Gamulina, u utorak, 17. rujna 2019. u 13.00 sati
Naivni slikari Hlebinske školeKovacic-mijo-kradljivac-ptica-pticar-1963
 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE NAIVNI SLIKARI HLEBINSKE ŠKOLE

Hrvatski muzej naivne umjetnosti poziva na predstavljanje knjige Grge Gamulina «Naivni slikari Hlebinske škole», u utorak, 17. rujna 2019. u 13.00 sati.

Na promociji će govoriti recenzenti i promotori Tonko Maroević, Petar Prelog i Marijan Špoljar, priređivač knjige Vladimir Crnković te ravnateljica HMNU-a Mira Francetić Malčić.

Grgo Gamulin (1910 – 1997) – znameniti hrvatski povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i teoretičar, dramatičar, romanopisac, esejist i prevoditelj, sveučilišni profesor i pročelnik Katedre za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, suosnivač Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i Instituta za povijest umjetnosti – baveći se raznovrsnim istraživanjima i interpretacijama, od romanike do suvremene likovnosti, ne jednom je raspravljao o "naivnoj umjetnosti". Iako su njegovi prvi tekstovi o tom fenomenu nastali tijekom 1961. i 1962. godine, dakle relativno kasno, kada on u nas postaje dijelom već i povijesna kategorija, od tada, a osobito od sredine sedmog desetljeća nadalje, javljat će se učestalo. S vremenom je Gamulin objavio iz tog područja više značajnih studija i eseja, niz polemika, kritičkih zapisa i predgovora izložbama te nekoliko velikih i opsežnih monografskih interpretacija. Kao prvu monografiju potpisao je cjelovitu i iscrpnu sintezu pod nazivom «Naivni slikari Hlebinske škole» što je objavljena prvo na talijanskom (I Pittori Naïfs della Scuola di Hlebine, Mondadori, Milano 1974), zatim francuskom (Les peintres naïfs / Ecole de Hlebine, Robert Laffont, Paris 1979); uslijedilo je njemačko izdanje (Jugoslawische Hinterglasmalerie / Ivan Generalić und die Schule von Hlebine, Prisma Verlag, Gütersloh 1982) te švedsko (Naiva målere / Ivan Generalic och Hlebineskolan, LiberFörlag, Stockholm 1983). Iako je riječ o jednoj od najprevođenijih interpretacija nekoga izdvojenog dijela hrvatske moderne likovnosti unutar širega zapadnoevropskog prostora, knjiga do sada nije nikada bila objavljena u svom izvornu obliku na hrvatskom jeziku

(Vladimir Crnković, iz pogovora).

U predgovoru toj studiju Grgo Gamulin 1974. napisao je: knjiga «Naivni slikari Hlebinske škole» nije proizašla samo iz zanimanja za pojavu samu, za ovu homogenu, a opet toliko diferenciranu cjelinu koju Hlebinska škola predstavlja, nego također, a možda i ponajprije, iz zanimanja za teoretski problem koji ona postavlja i predstavlja. To nije, naravno, isključivo estetski problem, nego i antropološki u nekom širem, možda čak i u kulturno-psihološkom smislu. U tome su ova istraživanja bila motivirana teorijskim interesom koji se u svjetskoj kritici do sada prilično oskudno očitovao,  a koji je i nas do sada ponukao u više navrata na određene osvrte; tako već 1965. godine na pokušaj definiranja naivne umjetnosti kao pojave relativno moderne i njenih distinkcija u odnosu prema umjetnosti pučkoj, amaterskoj i, uopće, na umjetnost kao takvu. Taj se osvrt, pod naslovom Prema teoriji naivne umjetnosti, pojavio u trenutku kada je u naivnom slikarstvu došlo do afirmacije pojava genetički i stilski koliko diferentnih, toliko i zanimljivih (slučaj Ilije Bosilja u prvom redu, zatim Vangela Naumovskog, Ivana Rabuzina, Matije Skurjenog i ostalih), i kada su, pogotovo na geografskom i kulturnom obzorju Hrvatske, te pojave izazvale ne samo živa razmatranja o modalitetima nastanka tih, recimo, duhovnih fenomena, nego i o karakteru njihovih stilskih modifikacija.

PROMOCIJA:  

Utorak, 17. rujna 2019. u 13.00 sati            

Hrvatski muzej naivne umjetnosti            

Ulica sv. Ćirila i Metoda 3, Zagreb

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Kovacic-mijo-kradljivac-ptica-pticar-1963
  • Zagreb Hmnu-naivni-slikari-hlebinske-skole-gamulin-crnkovic-2019-korice
  • Zagreb Ivan vecenaj mojsija i crleno morje
  • Zagreb Ivan-generalic-rogati-konj-slika
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Naivni slikari Hlebinske škole