Najveća proslava sv. Blaža

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
12:31
Velj
2020
26

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Najveća proslava sv. Blaža

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
02.2017

Najveća proslava sv. Blaža

u sjevernoj Hrvatskoj pred ostatcima svetčeva tijela
Najveća proslava sv. BlažaPlakat-blazevo
 

Proslava prvog proštenja u gradu Zagrebu

Svetom Blažu po zagovor za dobar glas

Najveća proslava sv. Blaža (Vlaha) u sjevernoj Hrvatskoj pred ostatcima svetčeva tijela ove će se godine u zagrebačkoj župi sv. Blaža na Deželićevu prilazu »produžiti« na tri dana. Tijekom više slavlja – od 2. do 5. veljače – moći će se doživjeti duh Straduna i Feste sv. Vlaha u Zagrebu, a brojni pjevači i govornici te svi oni koji koriste glas dolazit će na blagoslov grla te moliti zagovor sv. Blaža za zdravlje glasnica.

To su prepoznali i državni i gradski čelnici: predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te predstavnici Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i Vlasta Hubicki koji će u sklopu proslave župnog blagdana sv. Blaža posjetiti tu stoljetnu crkvu.

Četiri mise na Blaževo. Najviše se hodočasnika očekuje u petak 3. veljače na središnjem slavlju u 18.30 sati koje predslavi kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj. Toga će se dana tijekom prijepodneva slaviti još tri mise u crkvi sv. Blaža: u 8, 9.30 i 11 sati, a brojne vjernike – pa tako i predstavnike lokalnih vlasti na večernjoj misi – privući će osobito raširen obred blagoslova grla.

Atmosfera sa Straduna osjetit će se u Zagrebu. Uoči Blaževa u četvrtak 2. veljače priređuje se tradicionalna proslava Feste sv. Vlaha za Dubrovčane i Janjevce koji žive u Zagrebu. U 18.30 sati započinje blagoslov svijeća, potom svoju riječ upućuju festanjuli, pjeva se himna Parcu, diže zastava sv. Vlaha i nastavlja misno slavlje koje predvodi Gornjogradski dekan fra Martin Jaković, pa će se atmosfera 1045. Feste sv. Vlaha s ulica Straduna premjestiti i u hrvatsku metropolu.

Predsjednik Vlade dolazi na blagoslov grla. Na Dan života u nedjelju 5. veljače na zahvalnom misnom slavlju u 11 sati u crkvi sv. Blaža sudjelovat će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, inače župljanin te župe. Predsjednik Vlade primit će blagoslov grla te pogledati prve hrvatske božićne jaslice koje su proslavile sto godina postojanja.

Crtice o proslavi sv. Blaža.

Sv. Blaž suzaštitnik je Zagreba, bio je jedan od tri zagovornika Gradeca. Na njegov se blagdan 3. veljače sazivala gradska uprava, zasjedalo se u vechniczi (domus civitatis), podignutoj na Markovu trgu koja je od srednjeg vijeka ostala na toj adresi. Sve je započinjalo zazivom Duha Svetoga, a svečani skup nastavljao se izdavanjem i pečaćenjem isprava te se izabirao gradski sudac s prisežnicima, imenovali su se novi građani i isticali začasni građani.

Blagoslov grla obred je koji seže u daleko 6. stoljeće, pri čemu se rabe dvije prekrižene svijeće. Uporaba svijeća dolazi od čuda po kojem je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost, a svijeće se koriste i zbog blizine blagdana Svijećnice, Prikazanja Gospodnjega.

Tijekom višednevnog slavlja u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža bit će izložen srebrni relikvijar s moćima sv. Blaža koji je u Zagreb stigao kao dar dubrovačke crkve prije stotinu godina u prigodi blagoslova novoizgrađene crkve.

O raširenosti čašćenja sv. Blaža svjedoči i podatak da je svjetski poznati tenor Placido Domingo u ljeto 2003. godine, uoči koncerta koji je održao u pulskoj Areni, inzistirao da zajedno sa svojom suprugom Martom ode u vodnjansku crkvu da bi zahvalio sv. Blažu, pred Blaževom relikvijom, za oporavak od posljedica teške bolesti grla.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Plakat-blazevo
  • Zagreb Blagoslovgrla

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Najveća proslava sv. Blaža