Napadaj panike

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Srp
2018
17

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Napadaj panike

Zagreb DICK Kuhinjski noževi
Zagreb Čitajte Pelikana
DOMOPARK čuvar parkinga
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
09.2017

Napadaj panike

ili neka teška bolest? - predstavljanje knjige, autorice Andreje Kostelić - Martić - 14. rujna. 2017. godine u 18 00 sati
Napadaj panikeMedicinska naklada d.o.o.
 

Knjiga „Napadaj panike ili neka teška bolest“ namjenjena je svim osobama koje se svakodnevno suočavaju sa napadajima panike, kako bi ih što prije prepoznali i našli adekvatna rješenja. Njih nije malo u Hrvatskoj. Istraživanja pokazuju da se radi o oko 2-3% ukupne populacije. Dva puta češće se pojavljuje kod žena. Ako se pitamo koliko je to Hrvata koji se danas bore sa  napadajima panike odgovor je 125 130 (u 2016-toj bilo nas je 4,171.000). To bi otprilike bio jedan cijeli grad npr. Rijeka (2011-te imala je 128,624 stanovnika). Nikako malo ako si zamislimo sve osobe na jednom mjestu. Osobe sa napadajima panike osim što imaju veliku subjektivnu patnju često barem na neko vrijeme nisu funkcionalni niti u poslovnom, a niti u socijalnom okruženju. Stoga posljedice imaju oni sami, njihova obitelj, ali i cijelo društvo kojemu mora biti u interesu pružiti tim osobama što stručniju i pravovremenu pomoć kako bi postale što prije funkcionalne.

A što su zapravo napadaji panike?

Napadaji panike su lažni alarmi u našem organizmu (brzo lupanje srca, drhtanje, znojenje, vrtoglavica ...) koji se pale najčešće zbog fizičke i psihičke iscrpljenosti.

Ako uzmemo metaforu auta, koja se spominje u knjizi, onda poremećaj možemo ovako opisati: osoba sa napadajima panike je autić, kao onaj iz crtića, koji sam juri po cestama, čas autocestama, čas seoskim putovima, brže pa sporije… odjednom se počinju paliti razne lampice, stanje alarma, autić se prepadne tih signala (simptoma) pa stane pokraj ceste i ne zna kako dalje. Boji se da će prestati funkcionirati zauvijek. Da će eksplodirati (umrijeti).
Kognitivno – bihevioralna terapija nudi rješenje. U kognitivno – bihevioralnoj terapiji radimo na tim kvarovima, alarmima, simptomima da bi „autić“ vratili na cestu, ali istodobno ga moramo naučiti da promijeni način vožnje, da poradi na slici koju ima o samome sebi kako bi u budućnosti vozio što sigurnije, prilagođeno njegovim karakteristikama i životnim uvjetima.

Javni post na facebooku  ilustratorice knjige Lane Hudine o knjizi i njenom iskustvu sa panikom

Dakle, skoro godinu dana čekam ovaj post: Veselje mi je pozvati vas na promociju knjige 'Napadaj panike ili neka teška bolest?' moje drage psihologice Andreje Kostelić - Martić. Zasto?  Pa ima više razloga.

Za početak, ovako javno, mogu reći da se skoro cijeli život borim sa napadajima panike. To je vjerojatno utjecalo na puno mojih odabira i formiralo me, između ostalog, u osobu koja sam sada. Nekada je lakše, nekada teže. Puno stvari sam zbog toga propustila, neke drugačije doživjela, a nekima se ekstremno veselila. Neke prijatelje sam zbog toga izgubila, a za neke naučila da ću uvijek moći računati na njih i da su više nego što sam ikada mogla zamisliti. Panika je baš zeznuta stvar i živjeti s time nije lako niti zabavno, svi koji su to iskusili znaju o čemu pričam. No zahvaljujući ovoj divnoj osobi, nakon 10 godina sam primjerice otišla u kino - što je samo jedna od gomile stvari koje je napravila za mene i zaista mi pomogla da se lakše nosim sa svijetom oko i u sebi. Iako bi mogla o tome pisati u nedogled (razmišljam čak i o blogu, pomodno?) prijeđimo na drugi razlog mog veselja.

Ovu knjigu sam ilustrirala ja, onako baš iz srca, sa crtežima koji su crno bijeli i u svakom sam se prepoznala - i u onima koji opisuju strah i onima koji opisuju uspjehe. Nisu svi veseli i bezbrižni, prikazuju i borbu i tugu i to je ono što panika je. Rad, trud, dizanje po stoti put, izlaganje i stalna borba. Ove ilustracije su i ono kako ja vidim svoj rad, ali i ono kako ja vidim sebe kao osobu. zato mi toliko znače, one su nastale bez ikakvog sugeriranja sto bi trebalo biti i kako nacrtano - Veliko hvala Andreja Kostelić Martić na toj slobodi i povjerenju!

Ovo je možda moj najdulji post ikada no svakako ova prilika to zaslužuje. Znam da ovo nije štivo za razonodu, niti će možda biti zanimljivo ljudima koji nisu iskusili taj problem, no kako cijeli ovaj brend doživljavam osobno i ovo je jedan osobni post koji djelim sa vama jer meni znači neopisivo.

Knjiga je pisana stručnim, ali jednoostavnim i razumljivim jezikom, s nizom praktičnih primjera, usporedbi (autić koji ide cestom) i opisa koji plastično prikazuju panićni poremećaj i anksioznost uopće. Od ove knjige imat će koristi i laik i stručnjak iz područja zaštite duševnog zdravlja kojemu nije bliska KBT, ali i kognitivno-bihevioralni terapeut. Demistificiranje paničnog poremećaja, ali i psihoterapije, prvi je korak u destigmatizaciji psihičkog simptoma, poremećaja i bolesti, kao i u psihoedukaciji, što je dodatna vrijednost ove knjige. Ona će se zasigurno često listati, čitati i citirati.

prof.dr.sc. Dražen Begić, dr.med., specijalist psihijatar

Upoznajući me sa svojom novom knjigom Napadaj panike ili neka teška bolest? Andreja Kostelić Martić mi je rekla: "Pišući je, željela sam da bude zanimljiva, razumljiva i sttručna". I upravo sve to ova knjiga i jest. Prerasla je okvire pukog zanimljivog štiva koje bi bilo namijenjeno samoedukaciji opće javnosti s poteškoćama panike te predstavlja i dragocijeno stručno štivo koje ispunjava sve značajke priručnika za edukaciju, kako psiholozima tako i psihijatrima. Razumljivost kojom je knjiga pisana njezina je najveća vrijednost. Jasno je da su izričaj i toplina proizašli iz niza vlastitih primjera, iz riznice velikog iskustva, no poduprti suu velikim znanjem i otvorenošću prema izazovima novog, neotkrivenog.

prof.dr.sc. Jadranka Mustajbegović, dr.med., specijalist medicine rada i sporta

Knjiga koju držite u rukama ne nudi samo putokaz prema izlazu iz stanja u kojem se vrlo lako svatko može naći. Ona nudi suputnika i dobrog prijatelja na putu prema nekim boljim vremenima.

Luka Mihačić, novinar

Predstavljanje knjige „Napadaj panike ili neka teška bolest?“, autorice Andreje Kostelić - Martić koje će se održati u četvrtak 14. rujna. 2017. godine u 18 00 sati u Hrvatskom liječničkom domu, Šubićeva 9 u Zagrebu.

Napadaj panike ili neka teška bolest?

ISBN: 978-953-176-803-0

Format:  148x210 mm

Opseg: 256 str.

Uvez: meki

Redovna cijena: 147 kn

Medicinska naklada d.o.o.

HR – 10000 Zagreb, Cankarova 13

tel. 01/3779-450

http://www.medicinskanaklada.hr/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Medicinska naklada d.o.o.
Zagreb Fantastic (1)
Zagreb Fantastic (2)
Zagreb Fantastic (3)
Zagreb Fantastic (4)
Zagreb Fantastic (6)
Zagreb Fantastic (7)
Zagreb Fantastic (8)
Zagreb Fantastic (9)
Zagreb Fantastic (11)
Zagreb Fantastic (12)
Zagreb Fantastic (13)
Zagreb Fantastic (14)
Zagreb Fantastic (16)
Zagreb Fantastic (17)
Zagreb Fantastic (18)
Zagreb Fantastic (19)
Zagreb Fantastic (21)
Zagreb Fantastic (22)
Zagreb Fantastic (23)
Zagreb Fantastic (24)
Zagreb Fantastic (26)
Zagreb Fantastic (27)
Zagreb Fantastic (28)
Zagreb Fantastic (29)
Zagreb Fantastic (31)
Zagreb Fantastic (32)
Zagreb Fantastic (33)
Zagreb Fantastic (34)
Zagreb Fantastic (36)
Zagreb Fantastic (37)
 
“Andy Warhol: Enter Into My Life” u ZadruŠpancirfest 2018.Zdravko Čolić, Arena Pula 18.08.ZEN In Business seminar Dragane Jovanović 23.-24.06. i 30.6.-1.7.u ZagrebuA. G. Matoš, četvrtak, 14. lipnja 2018. u 12 sati.Amir Alagić u Booksi 19. lipnjaDani Folke u Folnegovićevom naselju kvartovski festival Dani Folke 2018Kazalište GavellaZGK KOMEDIJA: ALPHONSINESTADION KRANJČEVIĆEVA: Prljavo kazalište
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
U kojoj od bivših republika, bivše SFRJ bi najradije danas živjeli?
  •   Slovenija
  •   Hrvatska
  •   BiH
  •   Crna Gora
  •   Srbija
  •   Makedonija
  •   U nijednoj
 
 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Napadaj panike