Naše malo misto

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Naše malo misto

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
05.2019

Naše malo misto

uz Dan HRT-a, najava za pilot epizodu - Meštre Tonov najsritniji dan - 15. 5. na HTV1
Naše malo mistoMestar tone 1
 

HRT u srijedu, 15. svibnja na HTV1, daruje gledateljima pilot epizodu "Našeg malog mista" – antologijsku Smojinu i Marušićevu humornu dramu

"Meštre Tonov najsritniji dan" 

Hrvatska radiotelevizija u povodu Dana HRT-a 15. svibnja u prime-timeu, u 20:15 na svom Prvom programu (HTV1), daruje gledateljima još jedan biser iz prebogate arhive dramskog programa HRT-a: antologijsku Smojinu i Marušićevu humornu dramu "Meštre Tonov najsritniji dan", tu svojevrsnu "nultu epizodu" kultnog "Našeg malog mista", koja je premijerno emitirana u ljeto davne 1969. godine. 

U središtu radnje je siromašni postolar kojega njegove mušterije i znanci nazivaju "meštar Toni". Dan kad se priča događa trebao bi biti Tonijev „najsritniji dan“. Njegova kći jedinica ima promociju na Pravnom fakultetu i završava školovanje, što za Tonija i njegovu siromašnu obitelj znači otvaranje sretne i bolje budućnosti. Od ranog jutra uživa u mislima kako će odjenuti novo odijelo i s buketom cvijeća u ruci krenuti kroz svoje „malo misto“. Na putu prema fakultetu Toni nailazi na razne ljude i događaje, te se nađe u nevoljama…

Te davne 1969. godine, prema napisima u tadašnjem tisku, ekipa zagrebačke televizije u svibnju je pod redateljskom palicom Daniela Marušića okupila znatiželjnike na ulicama i trgovima Splita. Pod toplim splitskim suncem snimala se komedija „Meštre Tonov najsritniji dan“ scenarista Miljenka Smoje, već dobro poznatog u tom gradu, a on sam bio je pak vrstan poznavatelj njegovih ljudi i njihovih naravi. Humor u dijalektu već iste je godine prepoznala televizijska publika, a zagrebačka televizija naručila je potom Smoji i Marušiću seriju od 13 epizoda  „Našeg malog mista“. 

Podsjetimo, uz slučajno pronađene  „Zagrebulje“ - epizodu koju smo emitirali nakon pola stoljeća početkom ove godine - sada prikazujemo humornu dramu koja je prethodila toj iznimno popularnoj seriji.

"Stoga danas možemo govoriti o pilotu „Našega malog mista“ - još jedne komedije iz naše arhive, tehnički spremne za emitiranje i digitalno restaurirane, te premijerno emitirane u ljeto 1969. godine" - naglasila je urednica antologije dramskog programa HTV-a Maja Gregl.

"Meštre Tonov najsritniji dan" okupio je također i vrsna glumačka imena onog vremena: Asja Kisić, Mirko Vojković, Etta Bortolazzi, Ivo Kadić, Tana Maskarelli, Neva Bulić, Joško Viskić, Slavko Štefić, Tješivoj Cinotti, Danči Cvitanović, Pero Vrca.

Stoga će gledatelji na 93. rođendan Hrvatskog radija i 63. rođendan Hrvatske televizije u srijedu u 20:15 na HTV1 imati ekskluzivnu priliku vidjeti tu prvu ekraniziranu humorističnu dramu Miljenka Smoje i Daniela Marušića, i uvjeriti se kako se rađala antologijska serija "Naše malo misto" u interpretaciji spomenute biserne niske hrvatskog glumišta.

Snimatelj: Krešo Grčević

Kostimografkinja: Jasna Novak

Glazba: Pero Gotovac

Montaža: Blaženka Jenčik

Scenarist: Miljenko Smoje

Redatelj: Daniel Marušić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Mestar tone 1
  • Zagreb Mestar tone 3
  • Zagreb Mestar tone 4
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Naše malo misto