Natječaj Performing Ilica

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Lis
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Oglasi-natjecaji › Natječaj Performing Ilica

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
08.2020

Natječaj Performing Ilica

HDLU u sklopu projekta Q'ART 2020. i EU projekta CreArt raspisuje natječaj...
Natječaj Performing IlicaFoto promo oart 2020. i hdlu
 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u sklopu projekta Q'ART 2020. i EU projekta CreArt raspisuje natječaj „Performing Ilica“.
 
KONCEPT PROJEKTA

Ilica, nekad simbolički put u središte grada Zagreba, ulica koja se proteže 5653 metara od Trga bana Josipa Jelačića do Aleje grada Bologne, svoju je nepovratnu transformaciju započela krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Nekad, nezaobilazno mjesto shoppinga, odlaska u banku, bar, restoran, obrt ili ured izmijenjena je u postindustrijskom dobu procesima gentrifikacije i komodifikacije. Od dolaska Mercatonea u Zagreb (1999.) formiraju se trgovački centri (mallovi) kao rezultat procesa stvaranja brandova i nad-nacionalnih korporacija a poslovni se prostori prilagođavaju tržištu seleći u mjesta manjih najmova, dostupnijih automobilskom prometu. Ilica tako postaje, da parafraziramo Vladimira Dodiga Trokuta anti-ulica u anti-gradu, mjesto gdje se poznanici/ice više ne susreću i gdje se ne odvija društvena interakcija stanovnika/ica grada. Ulica se izmiče u virtualni prostor susreta, a u stvarnom svijetu ona postaje prazna ljuštura napuštenih i devastiranih prostora koji zjape prazni ili se ispunjavaju istovjetnim bezličnim sadržajem kakve možemo vidjeti od Tokija do Pariza, a Frederic Jameson ih naziva postmodernim pastišem.  Takvo je mjesto moguće transformirati jedino umjetničkim akcijama i reinterpretiranjem formi gradskog života po modelu simulakruma; ako 'stvarni' stanovnici/ice ulica izmiču u mall ili outlet centar, 'stvarna' ulica mora postati mjesto gdje svakodnevica postaje izvedba u svim formama kreativnog izražavanja.
 
Jednodnevno događanje Hrvatskog društva likovnih umjetnika Performing Ilica koje se realizira u sklopu projekta Q'ART 2020. i EU projekta CreArt poziva sve suvremene umjetnike i umjetnice da svojim radovima reinterpretiraju ili odgovore na: mogućnost susreta i društvene interakcije na ulici; probleme potresa, cijene najmova i uvjeta rada koji definiraju život stanovnika grada; aspekte boravaka u mallovima ili u otvorenim prostorima; modele transformacija grada umjetničkim djelima.
 

Umjetnicima i umjetnicama se preporuča da predlože performanse, akcije, happeninge, zvučne instalacije, uprizorenja i intervencije te sve druge vrste suvremenih umjetničkih praksi u formatu koji obavezno uključuje interaktivnost između umjetnika/ica, posjetioca/iteljica programa i ostalih dionika projekta Q'ART 2020. Cilj je događanja  Performing Ilica da umjetnici i umjetnice svojim izvedbama doprinesu ne samo umjetničkoj izvrsnosti čitavog projekta već i da atraktivnošću i interaktivnošću podignu vidljivost događanja i generiraju novu vrst publike unutar projekta.

PRAVO SUDJELOVANJA

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) koji žive u Gradu Zagrebu ili koji su rođeni u Gradu Zagrebu ili koji aktivno djeluju na zagrebačkoj umjetničkoj sceni.
Status svog članstva možete provjeriti s

Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr)

ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr).

ODABRANIM UMJETNICIMA OSIGURAT ĆE SE:

 • umjetnički honorar u iznosu 500 eura neto
 • promocija i predstavljanje umjetnika i rada
 • fotografije djela u svrhu promocije
 NAČIN PRIJAVE:
 
Prijave se vrše, slanjem PDF dokumenta na e-mail vida.hdlu@gmail.com s naznakom „Performing Ilica“.
 
Sadržaj PDF dokumenta, max veličine 10 MB,:
 • životopis na hrvatskom jeziku
 • detaljan opis predloženog programa, referirajući se na predloženi koncept uz naznaku trajanja, prijedloga lokacije u okviru područja djelovanja projekta te tehničke specifikacije.
 • vizualni materijali ili dodatna dokumentacija predloženog projekta ako je primjenjivo
Napomene: Moguće lokacije su Ilica, Britanski trg ili dvorište Akademije likovnih umjetnosti, a obzirom na njih važna je mogućnost tehničke izvedbe prijavljenih projekata. Prijavljen projekt mora biti vidljiv, atraktivan i zamijećen obzirom na veliku fluktuaciju posjetitelja i bogat program manifestacije.

Rok prijave je 25. kolovoz 2020.
 
OKVIRNI PLAN REALIZACIJE:
 • prijava umjetnika/-ce na natječaj: do 25.8.2020.;
 • selektori odabiru tri projekta temeljem prijedloga i životopisa umjetnika/-ica: do 1.9.2020.;
 • detaljni dogovori s organizatorima početkom rujna 2020.;
 • izvedba projekata 12. i 13. rujan 2020.  

SELEKTORI:

Josip Zanki dopredsjednik HDLU-a, Marijana Stanić vizualna umjetnica te članica umjetničkog savjeta HDLU-a i Vanja Babić vizualni umjetnik.

Podnošenjem prijave umjetnik prihvaća UVJETE SUDJELOVANJA:
 
• sve gore navedene uvjete sudjelovanja
• ustupa pravo trajnog priopćavanja autorskog djela javnosti
• ustupa pravo reproduciranja autorskog djela za potrebe promocije i dokumentacije
• prihvaća sudjelovanje u promotivnim aktivnostima vezanim uz promociju autorskog djela i samog umjetnika (intervjui, izjave, fotografiranje, predstavljanje i sl.)
• prihvaća sugestije selektora o specifikacijama rada i lokaciji izvedbe
 
Kontakt osoba za sva pitanja je Vida Meić, vida.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila s naznakom „Performing Ilica“.
 
O projektu Ilica:

Q'ART je projekt društvene i socijalne inovacije i bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz participativno društveno djelovanje mladih, umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema svima.
 
O projektu CreArt:

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012.  godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

Organizator:U okviru projekta:
     

Uz financijsku potporu:

foto promo QART 2020. / HDLU

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Foto promo oart 2020. i hdlu

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Oglasi-natjecaji › Natječaj Performing Ilica