Nematerijalna kulturna baština

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
12:31
Velj
2020
26

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Nematerijalna kulturna baština

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
01
 
07.2019

Nematerijalna kulturna baština

u Federaciji B i H iz zbirke Karmela sv. Ilije - otvara se u Galeriji Klovićevi dvori, 03. srpnja 2019. u 19 sati
Nematerijalna kulturna baštinaNematerijalna bast fed bih pozivnica-01 (2)
 

Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz zbirke Karmela sv. Ilije

03. 07. 2019. – 21. 07.2019.

Autor izložbe: o. Zvonko Martić
Kustosica izložbe: Danijela Marković

Izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije prikaz je dvanaest kulturnih elemenata s Preliminarne otvorene  liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine. Listu je sastavilo Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvajajući kulturne fenomene koje Federacija BiH želi nominirati i staviti na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

To su: konjičko drvorezbarstvo, potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke – kera, hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće sv. Ivi – Podmilačje, izrada grnčarije u Liješevu, običaj košenja u Kupresu, ganga - polifoni oblik ruralne tradicije, umijeće izvođenja sevdalinke - muzičko-poetskog oblika gradske muzičke tradicije, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen, polifoni oblik pjevanja „U tri“ u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Konjičko drvorezbarstvo upisano je 2017. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva, a običaj košenja u Kupresu je prošao proces nominacije.

Građa za izložbu Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine  iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije dio je etnografske zbirke u samostanu i duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru, u okolici Tomislavgrada. U zbirci se prikupljaju i čuvaju tradicijska odjeća, nakit, čipke i uporabni predmeti sva tri konstitutivna naroda - Hrvata, Srba i Bošnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine. 

Iz fundusa etnografske zbirke Karmela sv. Ilije za potrebe ove izložbe izdvojena je građa o nematerijalnoj baštini u Federaciji Bosne i Hercegovine. Izložba je multimedijalna i prikazuje dvanaest kulturnih fenomena kroz predmete izrađene tradicionalnim umijećima, prateće tekstove, umjetničke fotografije i videozapise.

Fotografije je izradio Jasmin Fazlagić, umjetnički fotograf iz Sarajeva, a videomaterijale Vidoslav Vido Bagur i Jasmin Fazlagić.

Iako su svi kulturni elementi s Preliminarne otvorene  liste  zanimljivi i zaslužuju pozornost treba istaknuti kako posebnu pozornost zaslužuju neki eksponati ili dijelovi izložbe. Između ostalih to je djevojačka soba iz Konjica koju je ručno izradio drvorezbar Hamdija Hamdo Kadić zvani Gunjo (1896.-1989.). Sevdalinka je prikazana pod naslovom Sevdah u kući Imamovića prikazujući tri generacije pjevača iz obitelji Imamović (Zaima, Nedžada i Damira) odnosno promjene sevdalinke u različitim povijesnim razdobljima.

Posjetitelji će moći čuti i vidjeti videomaterijal možda posljednje skupine pjevačica koje izvode pjevanje u tri  iz Usore.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Nematerijalna bast fed bih pozivnica-01 (2)

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Nematerijalna kulturna baština