Nenad Marasović

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Nenad Marasović

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
07.2017

Nenad Marasović

ciklusi fantastike, opus skulptura - osvrt Miroslava Pelikana
Nenad MarasovićNenad marasovic
 

Slikar Nenad Marasović, istaknuti je pripadnik srednje generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika s vrlo osobenim i osebujnim ali i vrlo specifičnim ciklusom na kome radi niz godine, sustavno izlažući i izazivajući interes i kritike i publike.

Veći dio njegova opusa posvećen je primorskim, mediteranskim pejzažima, pomno odabranim i profiliranim imaginarnim motivima ( koji svakako imaju i djelomično uporište u viđenoj i doživljenoj stvarnosti ), uljima i akrilima na platnu i na drvu, vrlo raznolikim formatima ( koji su također često vješto i logično oslikani ).

Pored pejsaža, Marasović je dio ciklusa posvetio Zagrebu ali s primjesama fantastike, naime slikar slika grad koji pleše, vrlo poznati dijelovi grada, zgrade, skulpture, crkve, povezani su nesvakidašnjim ritmom plesa, izmješani, ne više na onim mjestima gdje se inače i nalaze, međusobno isprepleteni u čudnom i neshvatljivom odnosu s letećim srcima, anđelima oko tornja i listovima koji se nadvijaju i oblacima i tramvajima koji lelujaju po nebu iznad Manduševca, sa snjegovićima koji onako šagalovski lebde iznad Kamenitih vrata a mi se pitamo je li to grad u kojem živimo, je li to grad koji poznajemo ili je ovo samo odraz u zrcalu ili paralelni svijet koji je duboko skriven u svemiru, samo smo mi na jednoj strani a oni u tami  kozmosa na drugoj?

Neodoljivo zaigrani svijet Zagreba, s motivima koji su svjesno ili slučajno  izgubili pojam  gdje im je pravo mjesto,  onako veseli sliče  grupi izletnika koja se u nedjelju navečer , dobro raspoložena,Samoborčekom vraća u Zagreb, nadajući se uskoro, takvom novom druženju.

Ne ustručavajući se, Nenad Marasović je naslikao svoj Zagreb. Jest on je prepoznatljiv po svojim ključnim lokalitetima, ali istodobno on je i drugačiji, neobičniji, opušteniji, razdraganiji, svjetliji i reklo bi se glasniji, pred nama su slike iz kojih navire glazba i mi je čujemo.

Ističem i ovom prigodom bogatstvo boje i na ovim Marasovićevim slikama, doista slikar ne štedi na koloru, boja je njegov zaštitni znak, no ta boja nije prepuštena sama sebi, autor je strogo kontrolirara, dozira pravu mjeru, kako bi postigao željeni učinak.

Istodobno, Marasović dio svojih unutarnjih previranja prelijeva i na skulpturu kreirajući od ostataka  drva, grana recimo, opus animalistike, od motiva pasa i konja do riba i kitova, vješto koristeći oblik koji je zatekao i pretvarajući ga u novo biće, vrlo simpatično i privlačno.

Pored animalistike Marasović u 3 D formi kreira i brodiće, plovila iz sna, iz priča,brodiće u drvu koji imaju braću blizance na njegovim slikama, razigranih boja, nesvakidašnjih oblika.

piše: Miroslav Pelikan 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Nenad marasovic
  • Zagreb Nenad marasovi 1
  • Zagreb Nenad marasovic 2
  • Zagreb Nenad marasovic 3
  • Zagreb Nenad marasovic 4
  • Zagreb Nenad marasovic 6
  • Zagreb Nenad marasovic 7
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Nenad Marasović