Nepoznata rijeka

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Nepoznata rijeka

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
04.2020

Nepoznata rijeka

virtualno obilježen Svjetski dan voda
Nepoznata rijekaPartner bed - prezentacija -gajina
 

Projekt  „Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“

virtualno obilježavanje Svjetskog dana voda

Projekt „Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“ prihvaćen je za financiranje na natječaju za male financijske potpore „Učeničke akcije protiv klimatskih promjena“. Jedna od važnih aktivnosti projekta jest obilježavanje Svjetskog dana voda kroz međusektorsku suradnju na temu klimatskih promjena, važnosti zaštite voda i očuvanja biološke raznolikosti.

Kako je u tijeku provođenje mjera opreza i zabrana okupljanja u Republici Hrvatskoj zbog opasnosti od širenja koronavirusa (COVID-19), nastava u školama  se provodi na daljinu.  Budući da je za takvu nastavu potrebno promijeniti pristup učenju, promijenili smo i provedbu dijela  aktivnosti projekta „Nepoznata rijeka”. Planirana edukacija i predavanja o upravljanju voda, biološkoj raznolikosti i uslugama ekosustava, lokalnoj zajednici i primjeru dobre prakse, sada su ugrađeni u virtualnu nastavu geografije i debatne skupine.

Povodom Svjetskog dana voda učenici prvih, drugih i četvrtih razreda istraživali su u  virtualnoj učionici geografije o obilježavanju dana voda, klimatskim promjenama, posljedicama globalnog zagrijavanja, o međunarodnim dokumentima kojima se nastoji utjecati na ublažavanje klimatskih promjena te ciljevima školskog projekta „Nepoznata rijeka”. Osim osnovnih informacija o rijeci Savi, učenici su na kraju rada iznijeli svoje mišljenje i usporedili rijeku Savu u Zagrebu u odnosu na područja uzvodno i nizvodno od Zagreba.

U drugoj temi „Prirodne retencije i važnost močvara”, u nastavnoj cjelini „Odnos prema okolišu”, učenici prvih razreda istraživali su o prirodnim retencijama i močvarnim područjima te njihovoj važnosti u ublažavanju klimatskih promjena. Upoznali su razliku pojma europske direktive i uredbe te svrhu donošenja EU Direktive o poplavama. Uz tu temu predstavnica partnera projekta Brodskog ekološkog društva Iris Beneš održala je virtualno predavanje o  uslugama ekosustava i ublažavanju poplava kao posljedice klimatskih promjena te predstavila primjer dobre prakse upravljanja zaštićenim područjem poplavnog pašnjaka Gajna. Istaknula je i važnosti zagovaranja i uključivanja učenika u udruge civilnog društva. Na kraju istraživanja učenici su zabilježili svoje mišljenje o važnosti očuvanja močvara i prirodnih retencija i njihovoj ulozi u budućnosti obzirom na klimatske promjene.

Učenička istraživanja provedena su u suradnji s Hrvatskim vodama i časopisom „Hrvatska vodoprivreda”. U povodom Svjetskog dana voda 230. broj „Hrvatske vodoprivrede” bavi se  temom „Voda i klimatske promjene“ te je učenicima u istraživanju bio vrijedan izvor znanja. Osim toga i naš se projekt „Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“. uklopio u tu temu te je predstavljen u časopisu. 

Istraživanjem u virtualnoj nastavi geografije učenici Športske gimnazije su obnovili i stekli nova znanja o važnosti i očuvanju voda, uloge prirodnih retencija pri ublažavanju klimatskih poplava i bioraznolikosti močvarnih (vlažnih) područja. Radovi učenika podloga su za daljnje projektne aktivnosti debatnoj skupini, koja je prigodom Svjetskog dana voda izradila prigodni plakat prije stupanja na snagu mjere opreza i zabrane okupljanja u Republici Hrvatskoj zbog opasnosti od širenja koronavirusa (COVID-19)  .

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Debatna - plakat 3
  • Zagreb Debatna 1
  • Zagreb Debatna 2
  • Zagreb Hrvatska vodoprivreda- naslovnica
  • Zagreb Hr-vodoprivreda-nepoznata rijeka1
  • Zagreb Partner bed -  prezentacija -gajina
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Nepoznata rijeka