Nesigurna Europa

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Srp
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Nesigurna Europa

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
01.2020

Nesigurna Europa

osjećaj sigurnosti zaposlenja u Europi postao je gotovo iznimka - piše Dora Levačić
Nesigurna EuropaIlustracija capitalism poor
 

Osjećaj sigurnosti zaposlenja u Europi postao je gotovo iznimka. Čak i među stalno zaposlenima postoji strah od gubitka posla u bližoj budućnosti, a povećao se i osjećaj stambene i zdravstvene nesigurnosti. To su neki od podataka koji se nalaze u publikaciji Eurofounda “Social insecurities and resilience”, temeljeni na europskoj Anketi o kvaliteti života provedenoj 2016. godine na uzorku građana Europske unije.

Nesigurni oblici rada, podsjetimo, posljednjih su godina u porastu i čine naličje ekonomskog oporavka – povećava se broj radnika u nepunom radnom vremenu, samozaposlenih, povremeno i privremeno zaposlenih. Stoga ne iznenađuje što samo 11% radnika u Europi uživa najvišu razinu sigurnosti zaposlenja, odnosno misli da nije vjerojatno da bi mogli ostati bez posla u idućih šest mjeseci, a istovremeno smatra da bi vrlo vjerojatno pronašli drugi sličan posao da se to dogodi. Ostalih 89% radnika u određenoj mjeri brine o gubitku trenutnog posla u idućih šest mjeseci i pronalaženju novog, pri čemu najveći osjećaj nesigurnosti imaju radnici koji rade u nesigurnim oblicima rada – konkretno, zaposleni putem ugovora na određeno u trajanju kraćem od 12 mjeseci, privremeno zaposleni putem agencija i zaposleni bez ugovora.

Publikacija donosi podatke i o drugim dimenzijama nesigurnosti, poput stambene nesigurnosti. Podatak koji se ističe je povećana razina stambene nesigurnosti u usporedbi s kriznim razdobljem – dok je 2011. 82% Europljana smatralo da nije vjerojatno da će morati napustiti svoj stambeni prostor u idućih šest mjeseci, 2016. godine – u periodu ekonomskog oporavka – to smatra samo njih 76%. Ljudi koji unajmljuju stambeni prostor češće osjećaju stambenu nesigurnost (njih 45%) od ostalih, pogotovo oni s nižim prihodima (njih 53%). Faktor koji dramatično utječe na stambenu nesigurnost (kao i ostale dimenzije nesigurnosti pokrivene u publikaciji) je osjećaj nesigurnosti zaposlenja: osobe s najvišom razinom sigurnosti zaposlenja (a takvih je, podsjetimo, tek 11%) uglavnom ne strahuju od mogućnosti da moraju napustiti trenutni životni prostor (93%), dok svi ostali u značajnoj mjeri (43%) imaju taj strah.

Ovi podaci daju dublji uvid u posljedice širenja nesigurnih oblika rada u periodu ekonomskog oporavka, posebno imajući u vidu da se osjećaj nesigurnosti zaposlenja pokazao kao faktor koji utječe na sve ostale dimenzije osjećaja nesigurnosti, poput zdravstvene, stambene i starosne nesigurnosti.

napisala: Dora Levačić

izvor:

https://www.bilten.org/

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ilustracija  capitalism poor
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Nesigurna Europa