Nezavisna lista mladih

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Svi
2020
29

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Nezavisna lista mladih

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
03.2020

Nezavisna lista mladih

upozorila na razne oblike nasilja koje žene doživljavaju, diskriminaciju i neravnopravan položaj žena u hrvatskom društvu
Nezavisna lista mladihSlika1
 

TRAŽIMO DA NAM MATERNICE PRESTANU BITI MINUS U ŽIVOTOPISU

I DA NAS SE VREDNUJE ISKLJUČIVO PREMA NAŠIM SPOSOBNOSTIMA

Klub zastupnika Nezavisne liste mladih, povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena, održao je u utorak konferenciju za medije u prostorijama Hrvatskog sabora na kojoj su upozorili na razne oblike nasilja koje žene doživljavaju, diskriminaciju i neravnopravan položaj žena u hrvatskom društvu. Medijima su se obratili Ante Pranić – saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Vrgorca te žene aktivne u politici: Dalija Orešković – predsjednica stranke START, Natalija Marelić Tumaliuan – vijećnica Akcije mladih i predsjednica Socijalnog vijeća Grada Cresa, Dajana Dorić – poduzetnica i nezavisna vijećnica Općine Sikirevci.

Dalija Orešković istaknula je da ravnopravnost shvaća kao jednakost šansi i jednakost vrednovanja – „unatoč garancijama Ustava ravnopravnost za žene ne postoji“. Orešković je istaknula da su žene tek „kolateralne žrtve sloma sustava pravne i socijalne sigurnosti na svim razinama“. Orešković je navela korupciju i demografiju kao ključne probleme hrvatskog društva i države te ukazala na istraživanja koja potvrđuju postojanje uzročno-posljedične veze – „Trend iseljavanja potaknut je, među ostalim, stanjem korupcije u društvu, a specifično je da u ovom valu iseljavanja odlaze čitave obitelji, uključujući i žene, a ne samo muškarci kao nekada“. Orešković stoga smatra da se u razvoju demografskih mjera posebna pozornost treba posvetiti položaju žena. Orešković je zaključno istaknula da se pitanje položaja žena ne smije staviti u okvire konkurentskog natjecanja političkih opcija, već se treba shvatiti kao definiranje naše zajedničke sudbine, pozvavši na uspostavljanje širokog društvenog dijaloga i minimuma političkog konsenzusa.

Dajana Dorić, samostalna poduzetnica, majka i nezavisna vijećnica Općine Sikirevci upozorila je na svakodnevnu diskriminaciju s kojom se žene susreću, posebice žene u ruralnim područjima – „Ako nemamo majku, svekrvu ili novca za dadilju žene u ruralnim područjima samo mogu sanjati o tome da jednog dana rade.“ Istaknula je da se žene u ruralnim područjima češće tjera na izbor između karijere i obitelji, što je posebno vidljivo u praksi poslodavaca koji si uzimaju za pravo da žene pitaju imaju li djece i planiraju li imati djece – „Tražimo da nas se tretira jednako, da nam maternice prestanu biti minus u životopisu i da nas se ocjenjuje isključivo po našim sposobnostima“.

Vijećnica Akcije mladih Grada Cresa Natalija Marelić Tumaliuan posebno se osvrnula na problem nasilja nad ženama – „Želimo alarmirati institucije da pravodobno i oštro kažnjavaju nasilnike, kako bi se sprječavalo nasilje i sasjeklo ga u korijenu te upozoriti Vladu da počne ulagati u obrazovanje djevojčica  i žena, u sigurne kuće, u programe psihološke i pravne pomoći žrtvama nasilja kako ih se ne bi dodatno traumatiziralo i izoliralo“. Upozorila je da žene u patrijarhalnom društvu poput hrvatskog trpe na različite načine i da je nerealno očekivati da žene budu hrabre i prijavljuju nasilnike kada institucije na to ne reagiraju i služe kako bi nasilnicima pružile vjetar u leđa kako bi nastavili s nasiljem.

Slika1 –  Startas tenisice koje se prodaju u sklopu modnog, preventivnog, humanitarnog projekta Lily (na slici: Anđelka Tomić, zaposlenica saborskog Kluba Nezavisne liste mladih i Natalija Marelić Tumaliuan)

Slika2 – Branka Murat (vijećnica NLM-a u Dicmu), Anđelka Tomić, Natalija Marelić Tumaliuan, Dalija Orešković, Dajana Dorić, Nada Gavrić (Glavni odbor NLM-a)

Slika3 – Dajan Dorić, Natalija Marelić Tumaliuan, Dalija Orešković

foto PR  Nezavisna lista mladih

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Slika1
  • Zagreb Slika2
  • Zagreb Slika3

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Nezavisna lista mladih