Novi susjedi

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Novi susjedi

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
09.2019

Novi susjedi

u tijeku je snimanje treće sezone uspješnog dokumentarnog serijala i EU projekta
Novi susjediDaniela drastata 1
 

Nakon što su se sastali u Barceloni protekloga mjeseca, koproducenti serijala i projekta ‘’Novi susjedi’’ nastavili su snimanja diljem Europe, a među njima predvodi ekipa HRT-a na čelu s Danielom Draštatom kao izvršnom urednicom i koscenaristicom, producenticom Anom Šaronjom te redateljem i scenaristom Nebojšom Slijepčevićem.

 ‘’Novi susjedi su iz dvije sezone dokumentarne koprodukcijske serije prerasli u međunarodni project koji sada okuplja I četiri jake organizacije civilnog društva. Okosnicu projekta čini EBU, odnosno devet koprodukcijskih partnera I dokumentarni serijal na kojem radimo, a na kojem sam, treću godinu za redom, zajedno s kolegom Fransom Jennekensom iz Nizozemske, izvršna producentica. Sve se financira iz EU fonda za azil I migracije pa sve javne televizije dobivaju produkcijski novac direktno iz EBU-a. Više o projektu možete saznati na

newneighbours.eu”

Pred Draštatom je uzbudljiv nastavak godine, naime 24. rujna na Prix Italia sudjeluje na velikom panelu pod nazivom ‘’ “Celebrating Cultural Diversity in a Global Media World”- upravo s projektom ‘’New Neighbours’’.

Iako svaki brodacster priča vlastitu nacionalnu priču, zbirno je riječ o serijalu, pojasnila je Daniela Draštata:

‘’Domaćin ovog sastanka u Barceloni – RTVE okupio je nas 20 članova iz 9 broadcastera - RTBF Belgium, HRT Croatia, ČTV Czech Republic, NTR The Netherlands, DW Germany, RAI Italy, RTP Portugal, RTV SLO Slovenia and RTVE Spain – kako bi prikazali prve snimljene materijale te razmijenili iskustva ne bi li poboljšali svoje projekte.  

“Kolekcija’’ pruža jedinstveni pogled na sustav integracije u Europi, predrasude, strahove, ali i humanost. Serijal pokazuje – što znači biti uistinu susjed. Čini se kako je najlakše ostati u svom ‘mjehuriću’, i to ‘sigurnom mjehuriću’ bez ikakve interakcije, ne obazirući se na to tko ti jest susjed. Smatram da postoji niz razloga zašto je dobro i važno znati pokraj koga živite – od osjećaja sigurnosti do mira I dobrog raspoloženja. A ako su vam susjedi iz udaljenih kultura, to je možda I važnije. Velika je privilegija surađivati s toliko talentiranih filmaša I to entuzijasta iz čitave Europe, koji koriste zajednički filmski jezik I hrabro otvaraju teške teme.’’

Izvršni producent iz Nizozemske Frans Jennekens dodaje:

“Vjerujem kako ovih 9 dokumentarnih priča – prikazuje unikatnu priču o Europi koja se mijenja, od prvobitnog pogleda građana iz njihove svakodnevice koji osjećaju po prvi put u životu da na njih utječe – ‘’novi susjed’’, drugačiji u religiji, kulturi, mišljenjima. Kompliciran proces integracije, prihvaćanja i suživota, na filmski način prikazuje mikrokozmos ‘običnih ljudi iz običnih kuća i običnih ulica’ – I takav pogled unutra nadam se da će gledatelji prepoznati. ‘’

Pred njima su 2 tjedna snimanja, a zatim montaža, kako bi početkom listopada na finalnom koprodukcijskom sastanku u Potsdamu imali finalni screening serijala. Christel Goossens, project- menadžerica ‘Novih susjeda’ pojašnjava:

“Ovi su dokumentarci srce projekta koji nastaje iz EU sredstava ‘Novi susjedi’, a nose ga naši partneri I civilne udruge te organizacije. Nadamo se I vjerujemo kako će iz ovih priča I projekta razviti diskusija I rastvoriti problematika vezana uz pitanja integracije I prihvaćanja različitosti.’’

Serijal ‘’Novi susjedi’’ priča je o Europi danas. Od pitoresknog sicilijanskog mjesta Sutere u kojemu su izbjeglice pronašle novi način života do Berlina u čijemu prestižnom kvartu lokalni pubovi veoma sramežljivo otvaraju vrata novim susjedima Ili Barcelone gdje migrant čine velik udio u stanovništvu, a jedna se pakistanska zajednica udomaćila izgradivši vlastitu džamiju, pa sve do slovenskog sela u kojemu tri obitelji iz Sirije – mijenjaju svakodnevicu na veliko. HRT-ova ekipa film snima u zagrebačkim Gajnicama.

Premijera trećeg serijala, a time I HRT-ova filma, očekuje se u listopadu 2019. u Nizozemskoj, nakon čega putuje u svih 9 europskih zemalja.

Film nastaje u Odjelu obrazovanje i znanost Hrvatske radiotelevizije, rukovoditelja Zvonka Božinovića.

Podsjetimo, HRT-ov film iz prve sezone serijala pod nazivom “Dragi susjedi” premijerno je prikazan na Festivalu tolerancije, potom na Prix Europi u Berlinu, a nagrađen je za najbolji dokumentarni film na Murter film festivalu.

Pročitajte više o projektu na:

https://newneighbours.eu/2019/07/25/ebu-filmmakers-brainstorming/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Daniela drastata 1
  • Zagreb Dd2
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Novi susjedi