Novosti iz Beča

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:59
Pro
2019
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Novosti iz Beča

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
07.2019

Novosti iz Beča

Bečke mjere borbe protiv ljetnih vrućina
Novosti iz BečaBecke spricalice christian furthner
 

Vremenska nam prognoza najavljuju povratak vrućina, od kojih niti glavni grad Austrije neće ostati pošteđen.

Kako bi se za visokih temperatura građani, ali i mnogobrojni turisti koji upravo u ljetnim mjesecima posjećuju austrijsku prijestolnicu, osjećali što ugodnije, Grad Beč već godina provodi različite mjere smanjenja takozvanih „toplinskih otoka“ u gradu.

Tako su ovog ljeta po prvi puta na nekoliko mjesta u centru grada postavljene gumen cijevi koje ispuštaju finu vodenu maglicu i tako rashlađuju prolaznike.

Mnogobrojni bečki parkovi u ljetnim mjesecima također dobivaju podne fontane i vodena igrališta, a zelenilo u parkovima se svakodnevno zalijeva pomoću 1.000 sustava za navodnjavanje.

Grad posjeduje i 150 ukrasnih fontana koje rashlađuju trgove na kojima se nalaze, te preko 1.000 zdenaca i česmi s pitkom vodom koje su raspoređene na udaljenosti od 500 metara jedna od druge.

Bečki mališani i ovog ljeta rashlađenje od vrućima mogu naći ne samo na mnogobojnim gradskim kupalištima, nego i na devet takozvanih vodenih igrališta za djecu koja pružaju nezaboravan provod. Za razliku od bazena, gdje se uglavnom pliva, na vodenim igralištima djeca mogu eksperimentirati s vodom – prskati, gacati, brćkati se i graditi kule od pijeska.

Najveće takvo igralište koje se prostire na ukupno 15.000 m2 nalazi se u gradskoj četvrti Favoriten, a sastoji se od rječice, vodopada, potočića i jezerca koje se može prijeći uz pomoć skele. Dodatna zanimljivost je i šest metara visoki vodotoranj s penjalicama i toboganima, a kako djeca kući ne bi išla mokra i puna pijeska roditeljima na raspolaganju stoji i svlačionica s WC-om.

Drugo po veličini vodeno igralište – 5.000 m2 – ono je na Dunavskom otoku koje također nudi velik broj različitih sprava za djecu te ogromni natkriveni pješčanik, gdje se djeca do mile volje mogu zabavljati u pijesku. Ulaz na sva vodena igrališta u potpunosti je besplatan.

Visoke temperature tipične za srpanj i kolovoz u narodu se često nazivaju pasjima. I to ne bez razloga. Našim je četveronožnim prijateljima zbog guste dlake tijekom ljeta često puno teže nego nama te i im je također potrebno osvježenje.

I u austrijskom glavnom gradu ima puno ljubitelja životinja pa tako i puno pasa, a kako bi i njima u ljetnim mjesecima gradski život bio podnošljiv pobrinule su se bečke gradske vlasti. Tako je na Dunavu i njegovim kanalima uređeno nekoliko kupališta samo za pse. Ono najveće, koje se prostire na 14.000 m2 nalazi se na Dunavskom otoku (Donauinsel). Na stranicama gradske uprave može se naći i karta na kojoj su ucrtana sva gradska kupališta za pse.

Sve ove mjere dio su posebnog paketa mjera bečke gradske uprave za koji je predviđeno izdvajanje od 2,3 milijuna eura. Pojedinačni okruzi pri tome sami mogu odlučivati o tome koje mjere smatraju najprikladnijima za svoj dio grada, počevši od ozelenjavanja fasada, preko postavljanja vodenih igrališta za djecu i mobilnih zdenaca s pitkom vodom, do sadnje drveća i gredica s višegodišnjim biljem i sl

Fotografije:

Vodeno igralište za djecu © Christian Houdek_PID

Bečke špricalice © Christian Fürthner

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Becke spricalice christian furthner
  • Zagreb Vodeno igraliste za djecu  christian houdek pid

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Novosti iz Beča