Novosti iz Beča

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Svi
2020
29

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Novosti iz Beča

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
11
 
02.2020

Novosti iz Beča

inovativan projekt u Beču spaja zaštitu okoliša i kulturu
Novosti iz BečaKultur-token 1 david bohmann pid
 

Smanjenje emisije CO2 nagrađivat će se besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe

Na spomen Beča mnogima su prve asocijacije kultura i zaštita okoliša. Ova dva naizgled različita područja austrijska je metropola odlučila povezati na inovativan način. Naime, od veljače do jeseni ove godine provodit će se digitalni pilot-projekt koji će nagrađivati „zelenu” mobilnost, najavljeno je u ponedjeljak u Beču.

Tako će 26. veljače u probni rad biti puštena mobilna aplikacija pod nazivom „Kultur-Token”. Nju će testirati 1.000 korisnika koji će je nakon toga ocijeniti i dati povratne informacije. Po čemu je ova aplikacija posebna? „Kultur-Token” mjerit će količinu ugljičnog dioksida koju korisnik uštedi korištenjem javnog prijevoza, vožnjom biciklom ili pješačenjem na području glavnog grada Austrije. Aplikacija sadrži sustav za praćenje kretanja i brojač koraka, a softver prepoznaje na koji se način korisnik kreće i u skladu s tim računa smanjenje emisije CO2 u usporedbi s vožnjom automobilom.

Ekološki prihvatljivo ponašanje bit će prikladno nagrađeno. Naime, korisnici će prikupljati bodove, a njihov virtualni žeton koji u aplikaciji izgleda poput kristala postepeno će se puniti „ušteđenim ugljičnim dioksidom”. On će se naposljetku moći iskoristiti u zamjenu za besplatne ulaznice za kulturna događanja ili izložbe. Čak 20 kilograma CO2 potrebno je da se napuni jedan žeton, što se u prosjeku može postići ako se dva tjedna na posao putuje javnim prijevozom ili biciklom. Korisnici će moći prikupiti do pet žetona, a onda će najmanje jedan od njih morati iskoristiti u jednoj od kulturnih institucija koje sudjeluju u projektu. Prikupljeni bodovi neće se moći prosljeđivati drugim korisnicima niti prenositi na druge mobilne uređaje. Grad Beč pri tom naglašava da je zaštita osobnih podataka korisnika iznimno važna, stoga će se pojedinačni podaci o njima poput njihova imena i kretanja prikupljati odvojeno čime se jamči anonimnost korisnika.

Osim četiriju kulturnih institucija koje su već uključene u projekt, interes su pokazale i brojne druge te je stoga predviđeno i dodatno proširenje kulturne ponude. Ako se ovaj projekt nakon evaluacije pokaže uspješnim, od jeseni 2020. aplikacija će biti dostupna svim Bečankama i Bečanima.

Glavni grad Austrije ponovo prednjači u području digitalizacije. Nigdje drugdje na svijetu ne postoji digitalni projekt koji spaja zaštitu okoliša i kulturu, a u to uključuje i svoje građane, kazao je Peter Hanke, član bečkog poglavarstva za gospodarstvo i digitalizaciju.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Kultur-token 2  stadt wien
  • Zagreb Kultur-token 1  david bohmann pid

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Novosti iz Beča