Novosti iz Beča

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Lip
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Promet › Novosti iz Beča

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
05.2020

Novosti iz Beča

Beč dobio prvu „pop-up” biciklističku traku
Novosti iz BečaBec dobio prvu pop-up biciklisticku traku pid kromus
 

Po uzoru na neke gradove diljem svijeta i austrijska prijestolnica dijelove kolnika prenamjenjuje u privremene biciklističke trake

U jeku pandemije koronavirusa sve više ljudi bira bicikl kao prijevozno sredstvo, stoga su u brojnim gradovima diljem svijeta poput Berlina, Budimpešte ili Milana prethodnih tjedana uspostavljene dodatne biciklističke trake. Taj trend sada slijedi i bečka gradska uprava koji je započela s prenamjenom dijelova kolnika u privremene trake za bicikliste kako bi im se moglo pružiti više prostora te kako bi se omogućilo njihovo sigurnije kretanje.

Prva takozvana „pop-up” biciklistička traka u Beču svečano je otvorena u četvrtak, 7. svibnja, u ulici Praterstraße. Prema najavama bečke dogradonačelnice i članice gradskog poglavarstva za promet, Birgit Hebein, ta će privremena traka ostati u upotrebi sve do kraja kolovoza. Za te je potrebe jedna cijela prometna traka uz desni rub kolnika obilježena posebnim oznakama te će pregradama biti odvojena od ostatka ceste namijenjene automobilskom prometu, što će je činiti sigurnom i za djecu. U ovoj ulici već postoji biciklistička staza koja je i inače frekventna ruta za Bečanke i Bečane koji se svojim biciklima, primjerice, žele uputiti u prirodu do jednog od najljepših gradskih parkova Pratera ili Dunavskog otoka. No, ona je u ovome razdoblju zbog povećanog broja biciklista postala preuska, što onemogućuje njihovo sigurno kretanje. Naime, kod trga Praterstern u travnju ove godine zabilježen je porast biciklističkih vožnji od 66 % u odnosu na prethodnu godinu. Stoga je austrijska prijestolnica doskočila ovome problemu te implementirala brzo i inovativno rješenje, unaprijedivši time već iznimno dobru biciklističku infrastrukturu.

No, to neće biti jedina takva traka u glavnom gradu Austrije. Najavljena je i uspostava još jedne nove u 22. okrugu, a njezino je otvaranje planirano za sredinu svibnja.

Grad Beč u ovim teškim i izvanrednim vremenima ulaže dodatne napore u poboljšanje kvalitete života svojih građana. Tako su, primjerice, u desetak ulica otvorene privremene zone za pješake kako bi se i oni građani, koji žive u gusto naseljenim dijelovima Beča, unatoč uskim pločnicima i nedostatku parkova u blizini mogli slobodno kretati i pridržavati se potrebnog razmaka. Pritom je brzina vozila u takvim zonama ograničena na 20 km/h. Osim toga, gradska uprava u travnju je najavila dodatna ulaganja od tri milijuna eura u ozelenjavanje grada i sadnju novih stabala u više od 90 ulica. Imajući ovo u vidu, ne čudi činjenica da je na ovogodišnjoj ljestvici konzultantske tvrtke „Resonance Consultancy” upravo Beč osvojio titulu najzelenijeg grada u svijetu.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Bec dobio prvu pop-up biciklisticku traku  pid kromus
  • Zagreb Becka dogradonacelnica birgit hebein na prvoj pop-up biciklistickoj traci u gradu  pid kromus

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Promet › Novosti iz Beča