NSK otvorila

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Srp
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › NSK otvorila

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
24
 
01.2020

NSK otvorila

novi prostor Digitalnoga laboratorija
NSK otvorilaSmart library nsk
 

Po motom Digitalne tehnologije dostupne svima, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu danas je otvoren novi prostor Digitalnoga laboratorija NSK u kojem će se provoditi edukacije, radionice i predavanja iz STEM i srodnih područja, usluge 3D skeniranja i printanja te usluge korištenja računalne i druge opreme i softvera za potrebe studiranja, kreativnog i stručnog ili znanstvenog rada.

Prostor i usluge Digitalnoga laboratorija NSK namijenjeni su akademskoj zajednici, zaposlenicima i korisnicima knjižničarskog sustava, nastavnom osoblju i svoj zainteresiranoj javnosti, a u okviru njegova rada provodit će se i razvojni projekti iz područja digitalnih tehnologija, kulturnih i kreativnih industrija i održivog razvoja.

Jedan od prvih projekata Digitalnoga laboratorija NSK predstavljen na današnjem otvorenju je projekt Smart Library – prototip primjene loT tehnologije u knjižnici u sklopu kojeg je nastala mobilna aplikacija Smart Library NSK – virtualni vodič kroz prostore i usluge Knjižnice. Aplikacija je dostupna na Google playu i besplatna za korištenje.

„Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu osnovala je Digitalni laboratorij NSK kako bi poticala kulturu inovacija te novim generacijama korisnika i knjižničara osigurala siguran prostor za upoznavanje i eksperimentiranje s novim tehnologijama. Radit ćemo na projektima i ostalim razvojnim djelatnostima, konstantno poboljšavajući uslugu za krajnje korisnike ali i omogućavajući zaposlenicima i ostalim kolegama iz knjižničarske zajednice da razvijaju svoja znanja i vještine u digitalnom svijetu", rekla je voditeljica Digitalnoga laboratorija NSK Dragana Koljenik predstavljajući danas njegove usluge i aktivnosti.

Osnivanjem Digitalnoga laboratorija Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružila se tako značajnim knjižnicama u svijetu poput Kongresne knjižnice u Washingtonu, Britanske nacionalne knjižnice i Knjižnice sveučilišta Harvard u kojima već djeluju slični laboratoriji, a Digitalni laboratorij NSK uključen je i u globalnu mrežu GLAM Labs - International GLAM Labs Community.

„Knjižnica već godinama radi na projektima digitalizacije građe i razvoju novih digitalnih usluga bilo da je riječ o istraživačima, studentima ili široj javnosti. Posebno ističem Digitalne zbirke NSK, Hrvatski arhiv weba, virtualne izložbe, portal Glagoljica.hr, nacionalne repozitorije ocijenskih radova te EU projekte e-Izvori s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao i projekt Digitalizacija kulturne baštine - e-kultura koji odnedavna provodimo s Ministarstvom kulture. Uspostavom digitalnoga laboratorija Knjižnica još više obogaćuje svoje usluge te se razvija zajedno sa svojim korisnicima šireći i obogaćujući svoju tradicionalnu ulogu, ali i otvarajući nove sfere za nove načine učenja, rada, igre, poslovanja i življenja. Vjerujem da je ovo samo početak nečega novog i drugačijeg te da će NSK svojim primjerom potaknuti i druge knjižnice u Hrvatskoj, ali i u regiji na slične inicijative“, istaknula je na otvorenju Digitalnoga laboratorija NSK vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice NSK dr. sc. Tatijana Petrić.

Više informacija o radu i uslugama Digitalnoga laboratorija NSK dostupno je na mrežnoj stranici

www.lab.nsk.hr.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Dr. sc. tatijana petric
  • Zagreb Otvorenje digitalnoga laboratorija nsk 1
  • Zagreb Otvorenje digitalnoga laboratorija nsk
  • Zagreb Dragana koljenik
  • Zagreb Smart library nsk
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › NSK otvorila